ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI:- herbatniki – 1 op.- andrut – 1 szt.- masło – 1 czubata łyżka- mascarpone – 125 g- biała czekolada – 100 g- śmietana 36% – 100ml- cukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała foremkę do tarty(...)tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier. Mieszamy na mniejszych obrotach z przestudzoną białą czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej. Wylewamy na przygotowany ciasteczkowy spód. Dekorujemy malinami i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny
Ostra na Słodkomasła – 50 g cukru pudru – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany – szczypta soli Masa serowa – 250 g serka mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny – 1 mały dżem pomarańczowy Dekoracja – pistacje i migdały blanszowane Wykonanie: Ciasto(...)się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić i wymieszać szybko z serkiem mascarpone. – Masę serową wyłożyć na upieczony spód mazurka. Masa pomarańczowa – Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć
To co kochamjogurtu greckiego to ten jest troszkę podobny,ale jeszcze bardziej rozpływa się w ustach .Moja rodzina zachwycona!. Składniki: tortownica 20 cm 5 jajek ,temperatura pokojowa 200 g białej czekolady 300 g serka kremowego typu Philadelphia (Nie sprawdzi się tu ser wiaderkowy o zbyt płynnej konsystencji) W dużym garnku zagotowujemy wodę ,zmniejszamy na minimalny ogień i stawiamy na nim mniejszą(...)metalową miskę w której roztapiamy białą czekoladę.Zdejmujemy z ognia i na kuchence dodajemy do czekolady ser ,mieszamy energicznie aż masy się połączą .Teraz dodajemy po jednym żółtku i nadal mieszamy .Masa jest dość rzadka ,ale nie płynna. Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch częściach dodajemy do masy serowo – czekoladowej .Mieszamy delikatnie łyżką ,aby masa
Ladylaura.łyżeczki proszku do pieczenia -110g cukru składniki mokre: -125 ml mleka -125 ml jogurtu naturalnego -120ml oleju -1 duże jajko -230g truskawek -80g białej czekolady -cukier gruboziarnisty Do miski odważamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy. W drugiej mniejszej miseczce roztrzepujemy mokre składniki, energicznie mieszając. Składniki obu misek łączymy ze sobą(...)koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą czekoladę i truskawki. Formę do muffinek wyścielamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Muffiny posypujemy cukrem gruboziarnistym. Smacznego
Receptura smakuszklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mieszanki owocowej (mrożona)+ mąka do obsypania, ale w sezonie świeże owoce około 2 szklanki 6 kostek białej czekolady cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy jajka, ciągle miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy po trochu(...)mąki, następnie wlewamy trochę śmietany i tak do wyczerpania składników, stale miksując. Na koniec do ciasta dodajemy posikane kawałki białej czekolady i delikatnie miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Owoce wsypujemy np. do woreczka i lekko rozbijamy wałkiem (ta czynność tylko w przypadku mrożonych owoców), obsypujemy delikatnie w mące i kładziemy na wierzch naszego ciasta
Słodkie okruszkiŁatwe, szybkie i to co już znacie. Przepis na naleśniki był, przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą był, więc nic prostszego. Dodałam tylko na wierzch jogurt naturalny i położyłam na nim truskawki oraz żurawinę. Nic nie trzeba już dosładzać :) Przepis na ciasto naleśnikowe: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/06/nalesniki-z-truskawkami.html Przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą
Karola gotujeoctu - 3 łyżki oleju - cukier waniliowy - aromat (według uznania) Krem kokosowy: - 600ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - 500g serka mascarpone - śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki(...)śmietankę kremówkę. Z mleka kokosowego odlewamy płyn, a śmietankę dodajemy do ubijanej kremówki. Ubijając już na niższych obrotach dodajemy serki mascarpone i na końcu – wystudzoną, ale nadal płynną białą czekoladę. Jak tylko składniki się połączą urządzenie wyłączamy, wsypujemy zmielone wiórki kokosowe i mieszamy łyżką lub szpatułką. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Pierwszy blat – nasączamy wodą kokosową (najwygodniej przy
mojewypiekiinietylkomąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka owoców czarnej porzeczki 100 g białej czekolady wykonanie: Mleko, jajko i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie(...)tylko do połączenia składników. Dodaję kokos, posiekaną białą czekoladę oraz owoce i bardzo delikatnie łączę. Przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniam foremki do pełna (z tej porcji ciasta wychodzi 12 babeczek). Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiePrawdziwa bomba kaloryczna. Tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Banany pieczone w cieście francuskim oblane polewą z białej czekolady. Nie znajdą się na liście stałych posiłków i deserów, ale od czasu do czasu można zaszaleć, my tego szaleństwa z pewnością nie żałujemy, bo było mega pysznie! ;-) 4 banany ciasto francuskie sok z cytryny 1 tabliczka białej czekolady 1 jajko 2 łyżki masła 1. Banany obieramy oraz kroimy na pół. Kropimy je sokiem z cytryny. 2. Kroimy ciasto francuskie w taki sposób, aby wyszło nam 8 prostokątów. Kładziemy banany na na ciasto i zawijamy w rulon. Górę każdego ciasta z bananem smarujemy jajkiem. 3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez około 15 minut
Szefowa kuchniMoja kolejna wielkanocna propozycja to babka kokosowa z polewą z białej czekolady. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! ! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200 ml oleju, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki. 100 g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 200g mąki 2 łyżki kakao 100g powideł z węgierek 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g cukru 100 g czekolada biała 12 daktyli Stopioną, ostudzoną margarynę zmiksować(...)jajkami i mlekiem. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao , proszkiem do pieczenia i powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdego daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na ok. 20 szt. 400g czekoladowego ciasta (gotowego, upieczonego) 100g mascarpone 100g kremu czekoladowego (np. nutella) 250g białej czekolady odrobina żółtego barwnika do czekolady lub żółte candy melts* 1 łyżka oleju kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby Ciasto pokruszyć do miski. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Z mieszanki uformować kulę, zawinąć w folię(...)zamrażarki na 20 minut. Tacę, blachę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować kulki i układać na przygotowanym pergaminie. Wsadzić do zamrażarki na kolejne 20 minut. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodać odpowiednią ilość barwnika i olej (lub użyć żółtych candy melts*). Kulki wyjąć z zamrażarki. Patyczek do lizaków zanurzyć najpierw w rozpuszczonej czekoladzie
Pełny talerzKajmak dodatkowo nadaje słodyczy. Forma 24x24 cm 1 kg twarogu z wiaderka 1 łyżka esencji waniliowej 5 jajek 200 g margaryny 0,5 szklanki cukru kokosowego 100 g białej czekolady 80 g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mleka 0,5 szklanki wiórek kokosowych 280 g herbatników maślanych ½ puszki kajmaku W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg(...)wiaderka, esencję waniliową, jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem
VioletoweKucharzenieSkładniki: Ciasto: 300 g mąki 250 g mrożonego szpinaku 4 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 300 ml oleju roślinnego duża garść suszonych daktyli 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy Polewa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady(...)Szpinak rozmrażamy, dodajemy miód, olej i miksujemy blenderem na jednolitą masę. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem sody. Delikatnie mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciasta razem z masą szpinakową i przyprawami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy do ciasta drobno pokrojone daktyle. Podłużną
Qchnia po prostumargaryny 2 tabliczki białej czekolady 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)jajka 125 g mąki pszennej 180 g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli W małym garnuszku rozpuścić margarynę. Zdjąć z ognia i dorzucić połamane w kosteczkę dwie białe czekolady. Mieszać do całkowitego połączenia. Następnie ubić pianę z białek z odrobiną soli. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do tak uzyskanej masy jajecznej przesiać mąkę i całość
Krokusowy Dom