Jajka na Wielkanoc muszą być! Do żurku, do sałatki, z majonezem, ale i z farszami. Poniżej spis pomysłów na farsze do jajek. Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczarkami i porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. A więcej przepisów na Wielkanocne specjały znajdziecie TUTAJ
Lena Gotujeniestety daleko od centrum ale zdecydowanie warto się tam pofatygować. Żeby nie być gołosłowną popatrzcie sami oto kilka zdjęć znad wodospadu. A to już zajazd Czarda: Skusiliśmy się na żurek pieniński z pieczywkiem, kiszkę z kapustą i na wspaniały szaszłyk barani z kartoflem pieczonym z grila z sosem czosnkowym. Było pysznie zdecydowanie polecam!!! Artykuł Szczawnica-Czarda pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniakiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw, a nawet grzyby, owoce i fermentuję też napoje
Smaczna Pyzazapraszam do wpisu. Uwędzić kiełbasę ? O to musi być trudne, nie dam rady tego zrobić, tak kiedyś myślałam. Zaczęłam od robienia białej kiełbasy takiej do żurku. To mogę powiedzieć szczerze opanowałam już do perfekcji i szczerze Wam powiem, że jest pyszna. Kolejnym krokiem który przyszedł był czas na zrobienie i uwędzenie takiej kiełbasy, tak bo tak naprawdę
Kuchnia na wzgórzuPrzygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste. Wystarczy odpowiednia mąka wymieszana z wodą i kamienne lub szklane naczynie. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnedzieciństwa pamiętam ten świąteczny czas jako niezwykle wiosenny, zielony, wręcz sielsko-wiejski, bardzo naturalny, taki po prostu prosty, a przez to piękny! To chwile pachące cytrynowym sernikiem, piaskową babką, żurkiem, chrzanem. Te świąteczne dni zawsze wtedy tchnęły wiosną, świeżą ziemią, trawą. W wazonie stały żonkile, a ogródek pokrywał się szafirkami. Stół nakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami. Łączył
Raj dla PodniebieniaJedni nie mogą wyobrazić sobie Świąt Wielkanocy bez żurku, inni mazurka, a ja nie wyobrażam sobie bez barszczu chrzanowego. Jest to najlepsza zupa na święta i w moim domu przyrządzana tylko raz w roku. Żeby barszcz był fenomenalny, do którego tęskni się przez cały rok, najpierw musimy wykopać chrzan. Ten ze słoiczka nie odda całego smaku. Tak więc trzeba chrzan
Tylko pysznieAlternatywa dla żurku i białego barszczu. Składniki 1 duża porcja włoszczyzny 450 g wędzonego boczku dwie białe kiełbasy ziele angielskie liść laurowy 300 ml serwatki 1 korzeń chrzanu 4 jajka ugotowane na twardo pieprz sól majeranek Przygotowanie Z oczyszczonej włoszczyzny ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek, białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę
R'n'G KitchenWielkanocne, podałam go z jajkami ugotowanymi na twardo. Barszcz wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, mojej rodzinie bardzo smakował. Składniki: 500 gram wędzonych żeberek 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek 1 cebula 1,5 szklanka świeżo utartego chrzanu 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
Bajeczna KuchniaNakisiłam więcej żuru przed Świętami bo lubimy kwaskowe zupy. Na Wielkanoc podałam tradycyjny żurek z kiełbasą , jajkami, czosnkiem i chrzanem. Ale zatęskniłam na takim żurem z dużą ilością grzybów, pachnącym lasem i budzącym drzemiącą we mnie nadzieją na udane tegoroczne zbiory. Pomysł nie czekał długo na realizację i oto jest - żur grzybowy, aromatyczny, pyszny i rozgrzewający. Wolicie bardziej zieloną zupę
Smaczna Pyzaśrodku świąt jedzenia (w co wątpię) to przypominam przepisy, które przygotowałam w zeszłym roku. Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami Oszukany, ale szybki bezglutenowy żurek z quinoy ;) Jajka faszerowane pastą z quinoy i chrzanu Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem
Quinoa Raz!wielkanocnym stole oczywiście nie może zabraknąć jajek. W moim rodzinnym domu jajka z koszyczka wędrowały do wielkanocnego żurku , ale i tak razem z mamą przygotowywałyśmy jeszcze jajka z rożnymi nadzieniami. Dziś chcemy Wam pokazać jak przygotować szybkie jajka wypełnione wędzonym łososiem. To doskonały przepis, kiedy w świątecznym rozgardiaszu czujecie, że brakuje Wam czasu. Jajka te przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy
W kuchni Katiespędzi ten magiczny czas z rodziną lub przyjaciółmi przy stole, a żeby ten czas był jeszcze bardziej wyjątkowy na tym stole poza klasycznymi jajeczkami, żurkiem nie może zabraknąć śledzika pod śmietanową pierzynką. Do tego dania użyłam filetów śledziowych marki SEKO od razu zamarynowanych w oleju rzepakowym... palce lizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko
Życie zaczyna się w kuchniprosi, to zetrę, w każdym innym przypadku odmawiam. Nie wiem skąd przekonanie, że jak się jest w amoku przedświątecznym, to punktem honoru jest zrobienie wszystkiego samemu? Od zakwasu na żurek po tarcie chrzanu. Dla mnie osobiście punktem honoru jest nie zwariować i nie mieć ochoty pakować wszystkich w rakietę na Marsa. Co dom, to obyczaj. Umówmy się, są rzeczy bardziej
ladykitchen