już inny plan. Ale nic się nie zmarnowało. Fakt, że nie było jej dużo, bo tylko sześć naprawdę małych kawałków. A Wy co jecie na wielkanocne śniadanie? Gotujecie żurek, barszcz, a może jeszcze inne ciekawe potrawy? Z chęcią poczytam! Ps. A może jeszcze w ogóle o Wielkanocy nie myślicie...? Wydaje się, że to jeszcze mnóstwo czasu, ale patrząc
Kuchnia w czekoladzieBiała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski
Życie zaczyna się w kuchniBiała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski
Życie zaczyna się w kuchnidelikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków 200 ml śmietany 100 g miękkiego masła sól Przygotowanie: Ziemniaki
Zasmakuj Kuchnipokroić. Do wywaru wlać żur, gotować kilka minut, doprawić do smaku, podprawić śmietaną, wymieszać i chwilę podgrzać. Następnie dodać pokrojonego śledzia, grzyby i podawać. Zamiast śledzia możemy podać żurek z jajkiem lub białą kiełbasą
Tradycyjna KuchniaZapraszam wszystkich chętnych do wypróbowania poniżej pokazanych przepisów. biały-barszcz żurek-w-chlebie grochówka zupa-rybna zupa-klopsikowa zupa-ze-świeżych-ogórków zupa-z-dyni zupa-cebulowa-przepis-podstawowy chłodnik obiad-jednogarnkowy-z-pulpetami zupa-schabowa Smacznego
chleba naszegoopierałam się na jedynym sensownym jaki znalazłam u Pieguska . Troszkę zupę zmodyfikowałam, ale pomimo to wyszła bardzo dobra. Moja rodzina stwierdziła, że ta zupa może nam spokojnie zastąpić nawet żurek, wchodzi do menu koniec kropka. Tak więc polecam. Spróbujcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpory biała kiełbasa kojarzyła mi się z żurkiem i Wielkanocą. Od teraz mam jeszcze jedno skojarzenie a mianowicie pyszne danie jednogarnkowe z białą kiełbasą w sosie pomidorowo warzywnym. Jednak by danie smakowało należy zaopatrzyć się w dobrej jakości kiełbasę bo to podstawa tego dania. Minimum roboty maksimum smaku. Salaterka z kolekcji Paris Porcelana Bogucice. Składniki: 4 szt kiełbasa biała parzona
Ala piecze i gotujeefektu mojego gotowania. Przeczytałam kilka przepisów na żur, ale nie wykorzystałam ich. Zupę ugotowałam po swojemu i okazała się wyborna. Żur na kiszonych rydzach nie jest tak kwaśny, jak żurek czy barszcz biały. Zupa smakowała całej rodzinie i to jest najlepszą rekomendacją. Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie ugotować tą zupę. Składniki: 2 szkl
Codziennik Kuchennykwasie chlebowym lub buraczanym) okraszona skwarkami, kawałkami kiełbasy, pokrojonym ugotowanym jajkiem, grzybami, dodatkiem chrzanu, czasem zabielana śmietaną względnie mlekiem, spożywana z tartymi ziemniakami lub chlebem; baszcz; barszcz; żur; żurek”. Według tego samego źródła gliniane lub kamionkowe naczynie do przygotowywania zakwasu to „boscownik”, „bascownik”. Barszcz - kuchnia podkarpacka Przepis na zakwas, podobnie jak na barszcz, to bardziej kwestia wyczucia i doświadczenia niż
Trzeci talerzdoprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej). Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeŚledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe
Kulinarne przygody Gatityminut- do miękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki *** *** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak *** *** Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną. Opcjonalnie pasztet
Blog z ApetytemPrawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też
Kuchnia w czekoladziekojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka
Obiad gotowy