żurek - 1582 przepisów (strona:77/106)

Oszukany, ale szybki bezglutenowy żurek z quinoy ;) 123

krótko po tym jak dodaliśmy mąkę i kabanosy), podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gdy "żurek" jest już odpowiednio gorący, możemy go podawać z przepiórczymi jajkami ugotowanymi na twardo. Wesołych Świąt

Quinoa Raz!
Powrót do źródeł w kuchni 226

Wśród naszych rodaków coraz częściej można spotkać osoby stroniące od polskich dań. Młodzi eksperymentują w kuchni z nowościami, które nie mają nic wspólnego z polskim żurkiem czy gołąbkami. Nadeszła jednak moda powrotu do korzeni. Niekoniecznie oznacza to typowe smaki, które gościły na stołach naszych babek, daje jednak szansę hołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie Kuchni Polskiej

Kuchcik gotuje
Śnieżnik – spacer we mgle 139

wspinaczki po szlaku. Zero ludzi, wycieczek – góry były tylko nasze na ten jeden dzień. Na koniec trafiliśmy do schroniska, które znajduje się nieopodal szczytu, gdzie rozgrzaliśmy się klasycznym żurkiem i grzańcem z sokiem imbirowym. Tylko te poroże na ścianach napełniały nas niepokojem, czy aby na pewno nie skończymy tak jak te jelenie

Pink Envelope
KISZONE RZODKIEWKI 333

chili i zalej przestudzoną wodą z solą. NA KONIEC DODAJ łyżkę żywego zakwasu z innej kiszonki, to mój sprawdzony sposób na kiszenie, odkąd go stosuje wszystko wychodzi- zakwas na żurek, kimchi... no na prawdę wszystko :) OBCIĄŻ RZODKIEWKI czystym, wygotowanym kamieniem i przykrej zakrętką- nie jakoś szczelnie, raczej tak symbolicznie :) Rzodkiewki zostaw w temperaturze pokojowej, po dwóch dniach będą gotowe. Ukiszona

Kuchnia bezglutenowa Loli
Chrzanimy tę zupę 127

przegotowanie zupy,  aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku. Spróbujcie! Smacznego! #zupa #chrzan #obiad #szybkiedanie

I tu będę miała takie te
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 85

Przygotowanie własnego zakwasu na żurek, zajmuje 5 minut. Później jest, tylko czekanie i obserwowanie, no i oczywiście satysfakcja po wykonaniu pracy. Składniki 1 szklanki mąki żytniej typ 2000 około 600 ml przegotowanej letniej wody  2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego  skórka razowego chleba  kilka ziarenek pieprzu  Przygotowanie  Do słoika wsyp mąkę

Kukuleczki
DOMOWY CHRZAN 94

Chrzan to pozycja obowiązkowa na Wielkanocnym stole. Jest idealnym  dodatkiem do jajek, czy żurku. Przyrządzając domowy chrzan można nieźle się popłakać, ale takie oczyszczenie czasem jest wskazane :)  Składniki: 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 3 łyżki letniej przegotowanej wody cukier sól Przygotowanie Korzenie chrzanu obierz najlepiej obieraczką do warzyw i wrzuć do zimnej wody na około

Kukuleczki
Szczaw do słoików 123

pływającymi na jej powierzchni kawałkami białka jaja. Nie wnikam, kto i dlaczego zrobił takie zdjęcie, ale mimo upływu tylu lat, gdy owa dziewczynka przewinie się przez kuchnie z żurku albo z przygotowanych talerzy z pokrojonym jajkiem do szczawiówki znikają żółtka... Cóż, pewnych nawyków i miłości do szczawiowej chyba nigdy się nie pozbędę :D Gdy tylko dostałam telefon od cioci

Wrzosowa Polana
KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA 249

użyłem sól, pieprz, majeranek i czosnek ale czasem też dodaję kolendry. Taka biała kiełbasa z powodzeniem zastąpi wieprzową i jest bardzo smaczna. Pasuje jako dodatek do białego barszczu czy żurku ale też doskonale smakuje podpieczona w piekarniku.   Smacznego ! Artykuł KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 163

mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości

WojnaNaSmaki.pl
Przyprawy w kuchni 81

stosowanie ziół, które charakterystyczne są dla danego regionu . I tak np. do popularnej sałatki caprese z mozzarellą i pomidorami dodajemy zawsze świeżą bazylię, a do  zupy grochowej czy żurku - majeranek suszony. Warto więc podróżować, poznawać kuchnie świata, nowe smaki i aromaty, bo one właśnie pozostają w naszej pamięci na długo. Zwracajmy uwagę na termin ważności przypraw i gotowych mieszanek

Moja smaczna kuchnia
Placki z cukinii 154

początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza mi się ugotować 30 litrów zupy. Wtedy całe sąsiedztwo je karnie żurek. Staram się wykorzystywać wszystko z lodówki tak, żeby zminimalizować wywalanie. Z dumą muszę przyznać, że idzie mi coraz lepiej. Nie zawsze mi wychodzi, ale wtedy pozostaje kombinatorstwo, co zrobić z tego

ladykitchen
Dom pachnący przyprawami. Kilka słów o współpracy z firmą Rafex. 137

Rafex przesłała mi do testowania mnóstwo wspaniałych przypraw: przyprawa z curry do kurczaka przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi

Słodkie okruszki
Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa 137

Pośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa. To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Starty chrzan dodaje tutaj smaku ale ostrości niekoniecznie. Zapraszam zatem na pyszną zupę, teraz też do wykorzystania. Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Polenta z grzybami 108

wietrzny dzień był i, choć ominęła mnie migrena, to strasznie byłam wczoraj senna. Post jest dziś Po świątecznych obiadach i serniczkach czas na powrót do lekkiego jedzenia. Tradycyjne sosy, żurki, kluski i rolady potrafią obciążyć żołądek i potem marzymy o ... [Read more

Gotuj z Blue Raven