większa od rzeszowskiej, również pokazy laserowe na tle wody) 4. Gastronomia: bar Vega na rynku (niedrogo, duże porcje i smacznie, choć nie wszystkie dania; najlepsze żurek, zup jarzynowa i placki z soczewicą), na parterze znajdziecie kuchnię tradycyjną, na 1. piętrze dania z całego świata; Cafe Rozrusznik : pyszna kawa i ciasta Mechanica Organica : kawa ok, orientalny
Qlinarnie i Qlinarniepieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają na nią już jajka wraz z rzeżuchą. Ale... nigdy nie robiłam kiełbaski chorizo, moja Mama też nie. Więc mogę ją i siebie zaskoczyć. Zobaczyłam ją w jednym
Zasmakuj Kuchnipani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy
Dzieje kuchennej Wiewiórysamego wejścia do Tawerny witały mnie plakaty zwiastujące Weekend Kulinarny i przyjemny, ciemnozielony wystrój - w końcu z jakiegos powodu zwą ją Zieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża
Grunt to przepis!jutro przesuwało się na bliżej niesprecyzowaną przyszłość. Są jednak potrawy, wpisujące się w kanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafestiwal dobrego jedzenia. Nie wiadomo było, od czego zacząć, co spróbować, co odpuścić bo przecież wszystkiego spróbować nie da rady. Festiwal dań regionalnych: owijunki, czernina, bryndas dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni… Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo
królestwo garówmnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek a inni barszcz biały. Jak to wszystko ogarnąć i wszystkich zadowolić? Otóż robię wszystkiego po trochu, bo w końcu okazuje się, że ten który nie pomyślał, że zje jakąś potrawę
Kuchnia u Krysikrótko po tym jak dodaliśmy mąkę i kabanosy), podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gdy "żurek" jest już odpowiednio gorący, możemy go podawać z przepiórczymi jajkami ugotowanymi na twardo. Wesołych Świąt
Quinoa Raz!Wśród naszych rodaków coraz częściej można spotkać osoby stroniące od polskich dań. Młodzi eksperymentują w kuchni z nowościami, które nie mają nic wspólnego z polskim żurkiem czy gołąbkami. Nadeszła jednak moda powrotu do korzeni. Niekoniecznie oznacza to typowe smaki, które gościły na stołach naszych babek, daje jednak szansę hołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie Kuchni Polskiej
Kuchcik gotujewspinaczki po szlaku. Zero ludzi, wycieczek – góry były tylko nasze na ten jeden dzień. Na koniec trafiliśmy do schroniska, które znajduje się nieopodal szczytu, gdzie rozgrzaliśmy się klasycznym żurkiem i grzańcem z sokiem imbirowym. Tylko te poroże na ścianach napełniały nas niepokojem, czy aby na pewno nie skończymy tak jak te jelenie
Pink Envelopechili i zalej przestudzoną wodą z solą. NA KONIEC DODAJ łyżkę żywego zakwasu z innej kiszonki, to mój sprawdzony sposób na kiszenie, odkąd go stosuje wszystko wychodzi- zakwas na żurek, kimchi... no na prawdę wszystko :) OBCIĄŻ RZODKIEWKI czystym, wygotowanym kamieniem i przykrej zakrętką- nie jakoś szczelnie, raczej tak symbolicznie :) Rzodkiewki zostaw w temperaturze pokojowej, po dwóch dniach będą gotowe. Ukiszona
Kuchnia bezglutenowa Loliprzegotowanie zupy, aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku. Spróbujcie! Smacznego! #zupa #chrzan #obiad #szybkiedanie
I tu będę miała takie tePrzygotowanie własnego zakwasu na żurek, zajmuje 5 minut. Później jest, tylko czekanie i obserwowanie, no i oczywiście satysfakcja po wykonaniu pracy. Składniki 1 szklanki mąki żytniej typ 2000 około 600 ml przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego skórka razowego chleba kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie Do słoika wsyp mąkę
KukuleczkiChrzan to pozycja obowiązkowa na Wielkanocnym stole. Jest idealnym dodatkiem do jajek, czy żurku. Przyrządzając domowy chrzan można nieźle się popłakać, ale takie oczyszczenie czasem jest wskazane :) Składniki: 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 3 łyżki letniej przegotowanej wody cukier sól Przygotowanie Korzenie chrzanu obierz najlepiej obieraczką do warzyw i wrzuć do zimnej wody na około
Kukuleczkipływającymi na jej powierzchni kawałkami białka jaja. Nie wnikam, kto i dlaczego zrobił takie zdjęcie, ale mimo upływu tylu lat, gdy owa dziewczynka przewinie się przez kuchnie z żurku albo z przygotowanych talerzy z pokrojonym jajkiem do szczawiówki znikają żółtka... Cóż, pewnych nawyków i miłości do szczawiowej chyba nigdy się nie pozbędę :D Gdy tylko dostałam telefon od cioci
Wrzosowa Polana