Bardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego bardzo podobna. Bardzo aromatyczna i bardzo syta. 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki
VioletoweKucharzeniearomacie chrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość i skrzydełka
W królestwie smaków Beatyrezurekcji i trwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta
Rozpustne gotowaniejabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu 27. Wuzetka rodem z PRLu 28. Żurek
Tradycyjna KuchniaŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemMożna ten proces przyspieszyć wykorzystując zakwas chlebowy, jeśli oczywiście taki posiadamy. Nastawiony rano, na drugi dzień będzie już gotowy. Ja nastawiam go na otrębach żytnich, które później wlewam do żurku. Dzięki temu jest on bardziej zawiesisty i nie trzeba dodawać do niego tak dużo śmietany”. Czytaj więcej
Wiem co jemZakwas na żurek można bez problemu kupić gotowy, ale nic nie zastąpi tego przygotowanego samodzielnie w domu, tym bardziej, że jest to bardzo proste do zrobienia, a składniki łatwo dostępne. Ważne jest aby były one dobrej jakości, a wszystkie użyte do jego przygotowania naczynia i sztućce wyparzone. Czytaj więcej
Wiem co jemkolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej najczęściej można było spróbować tradycyjnych słodyczy. Będę nieskromna, ale wszystkim najbardziej smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami
breakfast of dreamsmieć około 80 stopni. Wkładamy mięso i trzymamy 1,5 godziny. Następnie zestawiamy z ognia i pozwalamy żeby baleron ostygł w zalewie. A wywaru nie wylewamy, przyda się na żurek :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturewiem, jak inni, ale ja wiosennych świąt nie wyobrażam sobie bez tradycyjnego, polskiego żurku. Nie tego z torebki, który jest o wiele za słodki i zawiesisty, a prawdziwego, przyrządzanego na domowym zakwasie i wędzonce. Ze względu na mój stan i inne okoliczności, u nas Jare Gody w tym roku tydzień przed czasem. Co za tym idzie, pora zająć się przygotowaniami
Kuchenna KontrrewolucyaZniknął tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić mu dobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek
Kuchenna Kontrrewolucyamoje (choć jak zwykle trochę "po mojemu", oryginalny przepis prawdopodobnie pochodzi z kotlet.tv) idealnie pasujące do mojego żurku małe chlebki-miseczki. (Ostatnie zdjęcie można z powodzeniem uznać za pornografię.. Ah, jestem taka prowokacyjna. ;]) Na cztery średnie miseczki potrzeba: 150g mąki żytniej (720) 450g mąki pszennej bułkowej (650) 1 duża szklanka ciepłej wody 25g drożdży 2 łyżki oliwy
Kuchenna Kontrrewolucyaświątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni i nie smażę tony pączków, za którymi nie przepadam. Oczywiście zdarzają się także wyjątki. Ale wyznaję
My simple kitchenKtórą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony
My Chcemy Jeść