Barszcz kiszony 176Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku
Tradycyjna Kuchnia
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 214Żur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną
Kulinarna Patilogia
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 171mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :) Wydrukuj przepis The post Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Żurek 166Żurek kojarzy mi się przede wszystkim z Wielkanocą. Co roku pojawia się u nas na rodzinnym stole. Mimo, że jest to danie typowo świąteczne, jest tak dobry, że warto go zrobić od czasu do czasu poza świętami. Ta wersja jest zrobiona całkowicie w domu. Od podstawy dania, którą jest zakwas do dodatków jak biała kiełbasa. Te przepisy też wkrótce pojawią
Milion Smaków
Wielkanocne muffiny bananowo - jogurtowe 235okazję! Mimo iż pogoda za oknem bardziej zimowa niż wiosenna, to liczę na to, że tym przepisem wprowadzę odrobinkę słońca :) Z czym kojarzą się święta wielkanocne? Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe. Składniki: ( na 12 muffinów) Składniki suche: 1¾ szkl. mąki
Taste Therapy
Chlebki do żurku 196Świąteczny żurek prezentuje się bardzo wykwintnie w miseczkach z chleba. Jest jeszcze czas, aby pokusić się o ich własnoręczne upieczenie. Zachwyt gwarantowany. :) Potrzebujemy: 1 kg mąki (ja dałam pół na pół żytniej z pszenną) pół łyżeczki soli 30 g cukru 50 g drożdży świeżych 600 ml ciepłego mleka Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy
MamaOskarka
5 ćwiartka podroby 193mięsem z ogonów wołowych sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej krupnik zupa z gęsi z zacierkami żurek na płuckach
królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 214danie, ale również spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne z selekcji stworzonej specjalnie dla hoteli Novotel. O zaletach kuchni mieliśmy okazję przekonać się podczas kolacji degustacyjnej, na którą zaprosili nas Pan Marek Przeorski Dyrektor
królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 177plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego kremu. Pieczony filet z troci, żur, niedźwiedzi czosnek i soczewica. Świetnie ugotowana ryba – gotowana w 40 stopniach, pianka z żurku, czosnek niedźwiedzi...całość tworząca kompletne bardzo smaczne danie. Pieczona polędwica cielęca, młoda marchew, kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna
królestwo garów
Wegetariański placek po węgiersku. 201wszystkich barach wzdłuż naszych polskich dróg. Były czasy, że jeździliśmy służbowo po całym kraju i to jest chyba lider przydrożnych barów. Plackowi po węgiersku dorównuje tylko klasyczny żurek z wkładką :) Nie chodzi nam o to, aby negować to danie, bo jest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia
vegetanie
Kiełbaska 185nakładamy następne, aż do wykończenia masy. Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem. Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy. Mmm Pycha! Facebook tutaj zapraszam do polubienia
NA MOIM TALERZU
Żurek 174Pamiętacie przepis na zakwas ? Teraz przyszła kolej na pokazanie jak ja go wykorzystałam. Powstał pyszny żurek. żeberka wędzone biała kiełbasa kiełbasa wędzona włoszczyzna zakwas ziemniaki zakwas chrzan majeranek sól dodatkowo : jajka na twardo Do garnka wkładamy żeberka i kiełbasę, dodaję obraną i umytą włoszczyznę. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Kiedy warzywa zmiękną zlać wywar
Polska Zupa
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 287chleby. Drugi słoik możesz komuś podarować (koniecznie z instrukcją, co dalej z nim robić), a pozostałą część zostawiamy w słoiku, w którym robił się zakwas i przygotowujemy bazę do żurku ( kliknij po przepis) . *Przepis na pierwszy chleb z wyhodowanego zakwasu wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia w następnym poście. Rozmnażanie zakwasu Etap hodowania zakwasu jest
Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 316Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem Barszcz ten szykuję od 10 lat, historia jego zaczęła się kiedy mieszkałam w Islandii i nie było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki
Tradycyjna kuchnia inaczej
KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA 187kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę, - jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec, - niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego lub podać na zimno na następny posiłek. ZAJRZYJ pod LINKI : http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,329595204,title,BIALA-KIELBASA,index.html http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html
Tradycyjna kuchnia inaczej