żurek - 1604 przepisów (strona:91/107)

Zupa krem z zielonego groszku z zajączkiem. 183

Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz  2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 228

jadłospisach ,ostatnio jakby mniej. Pamiętam z dzieciństwa (kiedy to było ?) wjeżdżającą na stół wazę z pachnącą zupą. Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 278

Tort powinien być słodki ,bo to symbol słodkiego życia. No i tak nam zeszło do godziny 1:30, czas na coś gorącego np. barszczyk z lub bez pasztecika, bogracz , żurek. To na prawdę wystarczy. Barszcz czy np. dobry bulion, powinien być na życzenie do końca wesela. Jak wybrać właśnie ten swój wymarzony lokal, restaurację. Tutaj nie ma jakiejś pewnej recepty

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z zajączkiem. 193

Soup with bunny. Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz  2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości

Kulinarny karnet Christophera
Takie jajca...teściowej... 168

Wkładamy do piekarnika na około do godziny, aż nam zmiękną ziemniaczki. Wykładamy na talerz- smacznego!   Na drugi dzień , jeśli nam zostanie ta oto zapiekanka, gotujemy barszcz biały bądz żurek rzeszowski... i zalewamy nim naszą zapiekankę... Niby jemy to samo..ale jednak nie ,prawda? Wczorajsze zawsze lepiej smakuje...Ja do żura rzeszowskiego dodałam kabanosy i zieloną pietruszkę, którą uwielbiam … Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 244

mięsem nie mają nic wspólnego! Vege kiełbaski białe Polsoja ,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu.  To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie - krok po kroku 166

łyżkami letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając tak, by był dopływ powietrza (aby zakwas szybciej dojrzał, można dodać otrzymaną od kogoś łyżkę zakwasu. Można dodać także łyżkę żurku albo kawałek skórki chleba ) Dzień DRUGI Do zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody, wymieszać. Dzień TRZECI Do zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszać

Proste Potrawy
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 380

pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej

OstryKęs
Zakwas na żur 200

którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez mięsa) Składniki na zakwas: płatki owsiane lub mąka (ok. 200g) litr przegotowanej wody czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek Kiedyś do zakwasu używano wyłącznie mąki (owsianej lub żytniej), dziś

prawdziwe jedzenie
Rosół z klopsikami po studencku 219

też ich odpowiedni zapas, firma Winiary ostatnio zadbała by mi ich nie zabrakło Tym bardziej, że firma Winiary wypuściła ostatnio serię zup o tradycyjnych smakach: rosół, ogórkową, grochówkę, barszcz, żurek, grzybową, czy pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Xmas... and a Happy 2014 192

grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami.  Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać

bastalena
W trochę odwróconej kolejności, klasyka czyli jajecznica z kurkami. 173

Dzisiaj wszystko na odwrót. Żurek na śniadanie, spanie w ciągu dnia, na obiad jajecznica z kurkami, a z planów sprzątania dużo nie zostało. Nie mniej jajecznica była pyszna. :) Dla formalności. :) Składniki: masło kurki jajka koperek Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam umyte i pokrojone kurki wraz z pokrojoną cebulką. Całość podduszam, później pozwalam wodzie odparować. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jajka

Brzuszki Łakomczuszki
Jaki był ten rok? 238

pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane

Brzuszki Łakomczuszki
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 225

naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. (Jednak porcja wychodzi zazwyczaj tak duża, że jemy je przez dwa, a nawet trzy dni.) Wprawdzie te najbardziej zimowe takie jak: grochówka, żurek, zalewajka, a także wszystkie inne, gęste i zawiesiste zupy mogą być prawdziwą bombą kalorii, to wcale nie oznacza, że wszystkie muszą być właśnie takie. Mnie zupa kojarzy się raczej z lekkim

Ratunku obiad
DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA 264

mieleniem mięsa, a my przygotowujemy zawsze conajmniej z 1,5 porcji. Jej smak wynagrodzi nam ten czas z nawiązką. Idealna na Wielkanocne śniadanko ale także jako dodatek do żurku. Po sparzeniu i wystudzeniu możemy ją sobie poporcjować i zamrozić. Można również mrozić nie sparzoną ale wówczas na krótszy okres czasu.  Ilości mięs mogą się oczywiście różnić, ważne by była

Smaczne Zdrowe