Żurek to jedna z naszych ulubionych zup. Jednak nie może to być jakikolwiek żur z jakimikolwiek dodatkami. Najulubieńszy to ten, który opływa ziemniaczaną wyspę ze smażoną cebulką. Kwaśny, mocno czosnkowy na domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor. SKŁADNIKI 2 litry wywaru warzywnego 1/2 litra żuru ( u mnie domowy) wędzone śliwki kilka suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 8 średnich
Magiczna kuchnia Dariiprzyznać, że do bułek pszennych /zwłaszcza własnego wypieku ;)/ zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej. Chleb był dodatkiem do sałatki, a bułki zjedliśmy razem z żurkiem. Drugie danie nie było potrzebne. Czytaj więcej
bistro mamaKoszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają
Słodkie Przyjemnościmedycznym czy poradami lekarskimi ;) ). Nie chcę mieć nikogo na sumieniu! :D _____________________________________________________________________ PRZED IMPREZĄ: * koniecznie wyśpijcie się, bo alkohol szybciej atakuje zmęczonych * ugotujcie „na rano” kwaśną zupę (kapuśniak, żurek albo ogórkowa), które dostarczą organizmowi witaminy C * przed wyjściem na imprezę najedzcie się ( oczywiście wszystko z umiarem! ) – to spowolni czas wchłaniania alkoholu * sięgnijcie po witaminy w tabletkach ( przed piciem
Ostra na Słodkoteż dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru. Musi być schłodzona i świeża (dobrze nagazowana). 10. Porządne śniadanie - przy lżejszych odmianach kaca dobrze jest zjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki). 11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy. 12. Po kilku
Pasja Smakubieżąco nowej energii. Zjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną kiszonym ogórkiem. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych produktach łagodzi podrażnienia żołądka. Rusz się Twoje zmaltretowane po imprezie ciało wymaga aktywnego wypoczynku! Całodzienne zaleganie w czterech
W kuchni Katiewitamin, oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe , dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google. Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może
mojewypiekiinietylkoJest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :) Składniki: pół kilo wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)! 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka vegety 2 liście laurowe 3 ziarna
Bon Appetit MałgorzatyZupę podawać w podgrzanym w piekarniku chlebku z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą. Można także zupę podać na zakwasie do żurku - będzie bardziej świątecznie :) przepis na zakwas znajdziecie: tutaj w chlebie z myślą o świętach Wielkiej Nocy Myślę, że włoska zupa nie obraziłaby się gdybyśmy ją zaserwowali
Bon Appetit MałgorzatySałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Aniciepłe miejsce, np . w pobliżu kaloryfera . Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółt ego koloru od żółtek. 3. Tak przygotowany ser można przechowywać nawet kilka tygodni. 4. Dodajemy go do żurku lub jako przekąska. Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzy okazji przygotowania serowej gomółki do żurku zostało mi kilka białek. Znalazłam przepis w internecie i zrobiłam pyszną aromatyczną lekko wilgotną babkę. Polecam! Składniki: 4 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka aromat pomarańczowy Lukier: cukier puder odrobina soku z pomarańczy
Kuchnia domowa Anikartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany
Poezja smakuPani kelnerki , ale niestety się nie udało. A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ). Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha! Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach
Ostra na Słodkochoć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski przechodzi z pokolenia na pokolenie. A moi synowie uwielbiają i grzybobranie, i żurek. Składniki: 2 l wywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki
Czerwień i błękit