żurek - 1604 przepisów (strona:89/107)

Kiełbasa domowa wędzona 230

jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego przepisu możemy zamiast wędzić, kiełbasę sparzyć na białą np. do żurku. Składniki: 3 kg łopatki 2 kg szynki 2 kg podgardla 1,5 kg udźca z  dzika (można zastąpi wołowiną) Mięso kroimy w w mniejsze kawałki i solimy według podanego kalkulatora

kgwjanczewo
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 358

pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej

OstryKęs
Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową. 185

jest to trudne zadanie, o ile te resztki to na przykład mięso, a nie zupa. Bo co wymyślić z żuru, który został z dnia poprzedniego. Zawsze można go nazwać "żurek na bis" i po prostu zjeść dwa dni z rzędu. I tak było dziś u mnie. Mam jednak niedosyt, bo jak nie pokręcę się chociaż chwili przy blacie kuchennym

BaRepas
Żurek domowy z borowikami i jajkiem na wywarze z szynki wędzonej. 201

zasadą, że w kuchni nic nie powinno się marnować. Tak jest i tym razem. Wczoraj gotowałem wędzona szynkę surową i postanowiłem, że wykorzystam ten esencjonalny wywar do przygotowania żurku na zrobionym wcześniej zakwasie. Czego potrzebujemy? -0,5 l zakwasu na mące z otrębami -pieczarki -suszone borowiki, namoczone przez noc -kiełbasa; użyłem pęta podwawelskiej -4 jajka -majeranek -wywar z szynki wędzonej

BaRepas
Wegański żurek z ziemniaczaną wyspą 142

Żurek to jedna z naszych ulubionych zup. Jednak nie może to być jakikolwiek żur z jakimikolwiek dodatkami. Najulubieńszy to ten, który opływa ziemniaczaną wyspę ze smażoną cebulką. Kwaśny, mocno czosnkowy na domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor. SKŁADNIKI 2 litry wywaru warzywnego 1/2 litra żuru ( u mnie domowy) wędzone śliwki kilka suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 8 średnich

Magiczna kuchnia Darii
Kwitnąco-chrupiące pieczywo czosnkowe 193

przyznać, że do bułek pszennych /zwłaszcza własnego wypieku ;)/ zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej. Chleb był dodatkiem do sałatki, a bułki zjedliśmy razem z żurkiem. Drugie danie nie było potrzebne. Czytaj więcej

bistro mama
Gniazdka Kokosowe 157

Koszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają

Słodkie Przyjemności
SPOSOBY NA KACA 1429

medycznym czy poradami lekarskimi ;) ). Nie chcę mieć nikogo na sumieniu! :D _____________________________________________________________________ PRZED IMPREZĄ: * koniecznie wyśpijcie się, bo alkohol szybciej atakuje zmęczonych * ugotujcie „na rano” kwaśną zupę (kapuśniak, żurek albo ogórkowa), które dostarczą organizmowi witaminy C * przed wyjściem na imprezę najedzcie się ( oczywiście wszystko z umiarem! ) – to spowolni czas wchłaniania alkoholu * sięgnijcie po witaminy w tabletkach ( przed piciem

Ostra na Słodko
Sprawdzone sposoby na kaca 4842

też dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru. Musi być schłodzona i świeża (dobrze nagazowana). 10. Porządne śniadanie - przy lżejszych odmianach kaca dobrze jest zjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki). 11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy. 12. Po kilku

Pasja Smaku
(Przed)sylwestrowe sposoby antykacowe 414

bieżąco nowej energii. Zjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną kiszonym ogórkiem. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych produktach łagodzi podrażnienia żołądka. Rusz się Twoje zmaltretowane po imprezie ciało wymaga aktywnego wypoczynku! Całodzienne zaleganie w czterech

W kuchni Katie
Twaróg domowy 169

witamin, oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe , dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google. Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może

mojewypiekiinietylko
Zalewajka z grzybami 156

Jest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :) Składniki: pół kilo wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)! 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka vegety 2 liście laurowe 3 ziarna

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 208

Zupę podawać w podgrzanym w piekarniku chlebku z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą.  Można także zupę podać na zakwasie do żurku - będzie bardziej świątecznie :) przepis na zakwas znajdziecie:  tutaj w chlebie z myślą o świętach Wielkiej Nocy Myślę, że włoska zupa nie obraziłaby się gdybyśmy ją zaserwowali

Bon Appetit Małgorzaty
Na wielkanocnym stole 226

Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką   Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa   Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani
Gomółka serowa 270

ciepłe miejsce, np . w pobliżu kaloryfera . Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółt ego koloru od żółtek. 3. Tak przygotowany ser można przechowywać nawet kilka tygodni. 4. Dodajemy go do żurku lub jako przekąska. Smacznego

Kuchnia domowa Ani