śmietany do zupy dolewam mleka. Zupa wygląda jak zabielana, nie ma grudek jak w wypadku dodania jogurtu i jest równie pyszna. Jedynym wyjątkiem od tej metody jaki robię jest żurek, do którego jednak dodaję śmietanę Drukuj Zupa ogórkowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka pół selera pół pora 4 ziela angielskie 3 listki
Mieszam w GarnkuNiedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka
Kulinarne życierondlu wymieszać z zupą, jeśli nie mamy gości i nie staramy się o efektowne podanie. Ja tego nie zrobiłam, aby zachować biel zupy bez kropeczek suszonej mięty. Przypomina wtedy żurek. Miętą z masłem polałam zupę na talerzu. Do tego czerwony akcent chili. SKŁADNIKI NA 4-6 porcji: 125 g ryżu gruboziarnistego (u mnie ryż na risotto
Sztuka gotowania w/g Samirykapusty i przyprawiamy, nakładamy na krążki razem z kawałkiem pomidora i posypujemy pietruszką. Zlepiamy, smarujemy jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor i podajemy z żurkiem lub barszczem. Jak wiemy farsz zawsze możemy wymyślić ze składników, które mamy w lodówce
harrisamarchewka 1 pietruszka 0,5 selera 0,5 pora 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku zakwas na żurek (przepis znajdziesz tutaj ) chrzan pieprz, sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, por z przyprawami: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe gotujemy wywar warzywny. Do wywaru dodajemy zakwas, majeranek, czosnek
Łycha smakówobrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką
W Mojej Kuchni Lubięklasową wigilię syna upiekłam ich prawie setkę, z potrójnej porcji. Bułeczki świetnie nadają się również na Sylwestra. Polecam podać z barszczem czerwonym lub żurkiem. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
Czerwień i błękitmoim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka
Czerwień i błękitZima to czas gorących, pożywnych zup. My uwielbiamy zupy, w tym okresie skłaniamy się raczej ku takim bardziej sycącym. Obok gulaszowej , gulaszowej w wersji II , żurku , grochówki , fasolówki tej lub tej zagościła u nas zupa, która chodziła mi po głowie już jakiś czas, to połączenie fasolówki z grochówką. Trzy rodzaje fasoli jak w ostatniej fasolówce i żółty niełuskany groch
Smaczne Zdrowepokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie zakwasić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawić do smaku, chwilę podgotować. Żurek wspaniale nadaje się na Wigilię. Podawać np. z ziemniakami
Tradycyjna KuchniaZnajome i przyjaciółki, idealne określenie Nas samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu, wg nas jest surowy, mało przytulny
Bike By Lifewyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem z pieczarek autorka: izzy z bloga Take it Izzy Zalewajka z grzybami - jesienny żurek autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! 132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem
Weekendy w domu i ogrodziebyło by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Składniki: 0,5 kilograma żeberek wędzonych 1 szklanka zakwasu na żurek 1 kilogram korzenia chrzanu 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30 % 3 jajka Sok z cytryny Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Vegeta
Bajeczna Kuchniadwóch rzeczy: jest to makaron żytni, a nie pszenny, a po drugie jest to makaron pełnoziarnisty, czyli razowy, z mąki żytniej razowej (tej samej, której używa się do żurku). Składniki -makaron pełnoziarnisty żytni -pulpa pomidorowa -czerwona cebula -ząbek czosnku -oliwa z oliwek, pieprz, sól do smaku -surowy boczek w kosteczkę, taki jaki używa się do tradycyjnej carbonary -parmezan Do gotującej
Z Kuchni Do Kuchni