żurek - 1582 przepisów (strona:75/106)

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze 165

zachmurzona, ale w końcu nie bez powodu nazywają 4 miesiąc roku "kwiecień-plecień":) Nad obiadem długo się nie zastanawiam. I choć Wielkanoc świętowaliśmy dwa tygodnie temu, to chęć na żurek czy białą kiełbasę w moim przypadku wydaje się być wcale niezależna od kalendarza. A muszę powiedzieć, że białą kiełbasę lubię, i to bardzo. Dlatego pojawia się u nas na stole

Obiad gotowy
KARCZMA VIKING NA KASZUBACH – REWELACYJNA KUCHNIA 169

kuchni – stąd zapewne gęsina i pierogi „kiszewskie”. Ulubiona zupa rybna mojego męża tym razem przyrządzona była jako „Bergeńska”. Określił ją jednym słowem: ZNAKOMITA! To samo mogłabym powiedzieć o moim „żurku na swojskim zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem” – naprawdę dawno nie jadłam tak smacznego. Jako danie główne postawiliśmy na jagnięcinę ( gicz jagnięca sprawiona po norwesku ) i baraninę ( tradycyjna duszona baranina

Smaki Ewy
Wesołych Świąt 141

dzień, spełnionych marzeń i radości w sercu. Oraz, co nie mniej ważne - smakowitości na stole, cudownych zapachów, najpyszniejszych serników i bab drożdżowych, kolorowych i słodkich mazurków, odpowiednio kwaśnych żurków, kremowych pasch, niezastąpionych, bogato faszerowanych jaj, aromatycznych kiełbas i pasztetów, a przede wszystkim cudownego nastroju.  życzy z całego serca Ania ze Słodkiego

Słodki Kompromis
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 135

żytnia 750 się nie nadaje, im starszy zakwas tym bardziej odporny na zepsucie i tym mocniejszy. Jeśli macie dużo zakwasu, bo często pieczecie, można z niego zrobić świetny żurek. Do mieszanki chlebowej możecie dodać dowolne nasiona, sezam, len, orzechy, pestki, suszoną żurawiną, rodzynki, daktyle, właściwie na co przyjdzie Wam ochota. Można również dowolnie zmieszać proporcje mąki uzyskujący tym samym

Słodki Kompromis
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 128

zupa nieco bardziej, a danie główne miało już pewien stopień trudności. Uczestnicy zostali podzieleni wg stopnia ambicji i wzięli się do pracy. To co uzyskaliśmy wspólnie przerosło ich oczekiwania :) Żurek z chleba Przyznam szczerze, że początkowo chcieliśmy zrobić "grochówkę" według tego przepisu. http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2011/01/wariacje-z-chlebem.html , ale w wyniku, jak to określiła jedna z uczestniczek "odważnej decyzji" koncepcja została zmieniona

Kryzysowa Książka Kucharska
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 275

pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 186

Taka to sytuacja,źle zamknęłam zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam

Różowa kuchnia
Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej 147

Przyznam, że nie jestem miłośniczką gotowanych jajek (chyba, że w żurku, barszczu białym lub zupie szczawiowej), a smażone polubiłam niedawno. Za to uwielbiam omlety i różnego typu potrawy jajeczne. Jednakże po ugotowaniu ich w folii - stwierdziłam: luuubię takie i to bardzo! Naprawdę smakują rewelacyjnie i lepiej od tych tradycyjnych. Dodatkowo wyróżniają się wyglądem i mogą umilić niejedno śniadanie. W sumie

Di gotuje
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 89

Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze książki o fermentacji 2016 144

Zima to czas, kiedy w moim domu rządzą kiszonki: żurek, kapuśniak i ogórki. Chętniej spędzam wtedy czas w domu, najchętniej z książką pod kocem. Jeśli chcielibyście dokształcić się, albo po prostu spędzić dobrze czas oglądając piękne zdjęcia w książkach kucharskich o kiszonkach, to teraz jest najlepsze na to czas. Polecam Wam 3 nowe, modne książki o fermentacji na długie, ciemne

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki w kapuście kiszonej 138

powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 100 g ryżu, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 100 ml soku z kiszonej kapusty

królestwo garów
Zupy na niepogodę 140

stole. Mam to szczęście, że moje dzieci lubią zupy, praktycznie wszystkie. Wszyscy bez wyjątku lubimy pomidorową, koniecznie z makaronem. Dobra pomidorowa to numer jeden! Lubię tradycyjne polskie zupy jak żurek czy kapuśniak . Moje średnie dziecko przepada za buraczkową z fasolą. Moje najstarsze lubi zupę z azjatyckim touch. Najmłodsze przepada za zupami typu krem, gdzie brokułowa najbardziej mu smakuje. Wydaje się

codojedzenia
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 121

delikatne nacięcia na powierzchni rolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 - 40 minut. Doskonale na zimno, jak i na ciepło. Jako dodatek do barszczyków, żurków i innych takich. Równie dobrze można podać z sałatką, albo zjeść samo.  I tak to można wykorzystać dowolne gotowane mięso i zrobić z niego całkiem nowe danie

Dieta moja pasja
“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 156

dania odrobinę inaczej i każdy z nas będzie twardo obstawiał, że to ta jego wersja jest najsmaczniejsza, ale nikt nie zarzuci Joannie Furgalińskiej, że nie wie jak się robi żurek. Największe ekstrawagancje to powidła śliwkowe dodawane do bigosu, masło śledziowe i ciastka ze skwarkami. Czy warto mieć w domu taką książkę? Jak najbardziej, przecież ile można jeść to sushi

Ugotowane pozamiatane
"Polski przewodnik Paleo teoria, praktyka, przepisy". Iwona Wierzbicka, Katarzyna Kraus - Wysocka - recenzja 185

przepisy na domowy bulion, naleśniki kokosowe, kasztanowe bez jaj i wiele innych. zupy - znajdziemy tutaj zupy ze wszystkich pór roku z warzyw sezonowych np. zupa z jarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż z jabłkami i idealną na teraz dynię z pomidorami :-) dania mięsne - ten rozdział zawiera najwięcej przepisów, ponieważ

kruche babeczki