żurek - 1582 przepisów (strona:79/106)

Żurek z chrzanem i białą kiełbasą 154

Polecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego)  boczek 300 g  0,5 litra zakwasu na żur  liść laurowy 3 szt  ziele angielskie

Różowa kuchnia
Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami 138

Wielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy  lub w sałatkach i z żurkiem jemy.  Ja tarte z ich udziałem przygotowałam do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają. Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość

Moniki Smakołyki
Domowy, tarty chrzan 136

Blueberry Corner by "jagodzianka" Domowy, tarty chrzan to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Zwłaszcza w wielkanocnym żurku nie powinno go zabraknąć. Tarty chrzan może … Przeczytaj cały artykuł Post Domowy, tarty chrzan pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 176

Biała kiełbasa obowiązkowo musi być na wielkanocnym stole. Najczęściej podawana jest z żurkiem ale można przygotować ją też w inny sposób. Przykładem jest to pyszne i zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek 6-7 średnich siemniaków 2 cebule

Monia miesza i gotuje
kremowa zupa chrzanowa 106

przygotowania użyłam wywaru z mięsa królika oraz wodę pozostałą z gotowania wędzonego boczku, to naprawdę świetny zestaw, bardzo polecam, w moim domu od lat przygotowuje się na takim świąteczny żurek. Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar

6niebo
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą 150

się wielkim powodzeniem w okresie świątecznym, jednak muszę przyznać, że w moim rodzinnym domu krem ten nie był podawany. Jednak od zawsze gości u nas barszcz biały bądź klasyczny żurek.  Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek po poznańsku 112

Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu... Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren

Pyry na Gaz
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 351

Święta już niebawem. Warto pomyśleć o tym, co podamy na swój świąteczny stół. Na moim z pewnością nie zabraknie żurku. Ale, żeby był smaczny, trzeba nastawić zakwas. Domowy i aromatyczny, będzie idealną podstawą do pysznej zupy. SKŁADNIKI:  1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000  1 litr przegotowanej, ciepłej wody  4-5 ząbków czosnku  4 ziarna ziela

Kuchnia w opałach
czosnkowe zawijaski 110

tygodniu zaproponowano czosnkowe zawijaski . Nie mogłam nie spróbować:) Lekko zmodyfikowałam przepis i upiekłam takie oto bułeczki, złożone z dwóch warstw ciasta przełożonego czosnkowym masełkiem. Bułeczki podałam do żurku, pasowały świetnie. Resztę przekroiłam i zjadłyśmy z żółtym serem, były równie smaczne, choć trochę się rozwarstwiały. Podobne czosnkowe zawijaski piekły również: Joanna , Bożena , ... składniki: 500 g mąki razowej 20 g świeżych drożdży

6niebo
BARSZCZ CHRZANOWY Z KIEŁBASĄ 113

Wielkanoc to też zupy. Żurki, barszcze..Można je podawać na różne sposoby, ja podzielę się z Wami na nieco ostrzejszą wersję barszczu z chrzanem. Ilość ostrej przyprawy można sobie dozować wg uznania, dzięki czemu przygotujemy go takiego jak lubimy Składniki: 2 szklanki zakwasu na żur 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 białe parzone kiełbasy 10 dag wędzonego boczku liście laurowe

Z Majeczką w kuchni
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc 159

Wielkanoc to i biała kiełbasa musi być. Zrobiłam zapas będzie akurat do żurku   Składniki szybka wieprzowa 1,5 kg  karkówka 1,5 kg sól - 50 g pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony czosnek - 5 ząbków woda - 300 ml wody zimnej majeranek - 4 łyżki, suszony Tradismak jelita  Turbo Smak przyprawa do białej kiełbasy

Różowa kuchnia
Kremowa zupa chrzanowa 149

przed świętami ton jedzenia, więc musicie przejrzeć wpisy z roku ubiegłego :) Na początek jednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki

Kuchnia w czekoladzie
ZAKWAS NA ŻUR 165

Zakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego. SKŁADNIKI: 8 łyżek mąki żytniej 2 ząbki czosnku (obrane) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce) kilka ziaren pieprzu kromka razowego chleba 1 l.  przegotowanej letniej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie

RAROSSA
Biała kiełbasa w plecionce z ciasta 123

danie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy  500g mąki pszennej  250g jogurtu  250g masła  szczypta soli  mleko

Gotowanie i blogowanie
Zakwas chlebowy- krok po kroku 174

kolejnego pieczenia. Częste jego dokarmianie spowoduję, że stanie się dojrzały i stabilny. Będzie go również cały czas coraz więcej, dlatego możemy upiec więcej bochenków chleba, zrobić z nadmiaru żurek lub po prostu podarować komuś w prezencie. Chowając zakwas do lodówki, należy go przykryć folią lub ściereczką. Jeśli wybierzemy folię, tak samo, jak wcześniej- najpierw trzeba zrobić w niej kilka dziurek

Nastoletnie Wypiekanie