żurek - 1604 przepisów (strona:71/107)

Domowy pasztet wieprzowy 351

minut- do miękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki *** *** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak *** *** Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną. Opcjonalnie pasztet

Blog z Apetytem
Wigilijny krem z suszonych grzybów 200

Prawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z gęsi 202

kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka

Obiad gotowy
Domowy bigos 218

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 208

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 193

nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek z Skorzonery - bezglutenowy 195

razu została podana na kolację. Smakiem przypomina szparagi. Gdybyście chcieli zachować bardziej aromat skorzonery wystarczy nie dodawać na koniec soku z cytryny. Ja dodałam i wyszedł warzywny żurek. Jako, że Szkrabina uwielbia wszystko co kwaśne i kiszone zjadła całą porcję. Podałam z makaronem razowym, jednak spokojnie można go pominąć i zjeść jako krem z dodatkiem dobrego pieczywa. Gdy gotujesz

Szkrab Je Sam
Knedle ze śliwkami 142

Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając

Cooking for Emily
Krem ziemniaczany 248

wyścigu o podium przegrywa z zupą pomidorową i lanymi kluskami (oj chyba muszę i ją zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu. Bo drugie też zajęte- przez żurek. I tak rozmyślając o tej zupie Mamy, stwierdziłam, że czemu by nie zrobić jej w postaci kremu. Mało tego- miałam ku temu powód. Pierwszy- wędzone żeberko, czyli idealna baza. Drugi- jest

Kuchnia w czekoladzie
najlepsze masło z prawdziwej wiejskiej śmietany... 268

porcje zawinąć osobno w woreczek foliowy i do zamrażalnika, jedna porcja do maselniczki z tej ilości wyszło 758 gram masła i z 1,5 szklanki maślanki, maślankę wykorzystałam do żurku - masło jest w czystej postaci masła, pięknie pachnie, dobrze się smaruje, nie ma porówniania z kupnym masłem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klub Środowisk Twórczych SPATiF czyli wspomnienie weekendu 161

wypito: 350000 kieliszków krupniku 750000 kaw i herbat 1450000 litrów soku 2500000 kieliszków wódki (w tym wniesiono 10 000 własnych butelek) 10000000 kufli piwa zjedzono: 720000 pierogów ruskich 180000 żurków wypalono: 10000000 papierosów spadło ze schodów: 14000 osób odbyto w toalecie: 5 250 stosunków płciowych odnotowano: 5 300 interwencji MO i Policji zabito: 2 500 karaluchów (w ostatnich 2 latach

U Fiolki
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE PIWNYM Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I PIERNIKIEM 203

Bardzo lubię białą kiełbasę – zarówno w postaci do pysznego, domowego żurku, jak i samodzielne danie. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki KOPERNIK postanowiłam przygotować ją w takim wydaniu, jakiego do tej pory jeszcze nie jadłam! http://konkurs.kopernik.com.pl/ I to był strzał w 10! Rodzina okrzyknęła to danie genialnym a naczynie żaroodporne zostało wylizane do dna! Każdy brał dokładkę! Połaczenie dobrej jakości

Ostra na Słodko
Faszerowane jajka - zbiór przepisów 182

Jajka na Wielkanoc muszą być! Do żurku, do sałatki, z majonezem, ale i z farszami. Poniżej spis pomysłów na farsze do jajek. Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami  Jajka faszerowane pieczarkami i porem   Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. A więcej przepisów na Wielkanocne specjały znajdziecie TUTAJ

Lena Gotuje
Szczawnica-Czarda 126

niestety daleko od centrum ale zdecydowanie warto się tam pofatygować. Żeby nie być gołosłowną popatrzcie sami oto kilka zdjęć znad wodospadu. A to już zajazd Czarda: Skusiliśmy się na żurek pieniński z pieczywkiem, kiszkę z kapustą i na wspaniały szaszłyk barani z kartoflem pieczonym z grila z sosem czosnkowym. Było pysznie zdecydowanie polecam!!! Artykuł Szczawnica-Czarda pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Fasolka szparagowa kiszona 242

kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw, a nawet grzyby, owoce i fermentuję też napoje

Smaczna Pyza