żurek z białą kiełbasą - 406 przepisów (strona:13/28)

Żur śląski 142

żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą

Kulinarne życie
Biała kiełbasa zapiekana w boczku z winem lub piwem 223

sparzona i lekko już podeschnięta biała kiełbasa? Można ją wykorzystać do zrobienia pysznej zapiekanki z żurkiem i jajkiem lub zapiec po owinięciu boczkiem. W właśnie na tę drugą opcję będę Was dziś namawiać. Jest to także idealna propozycja na świąteczną kolację. Pod przepisem znajdziecie także wskazówki jak idealnie sparzyć białą kiełbasę. Składniki: 6 kawałków parzonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 129

niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego(...)jego ilość w zależności od upodobanego smaku i kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa. Żurek ten możemy również podać z pieczonymi

Moja Książka Kucharska
Żur Wielkanocny 169

Pyszny żurek na codzień i od święta Żur Wielkanocny   SKŁADNIKI: biała kiełbasa -4 porcje grzybek suszony -1 szt cebula mała -1 szt żur -2 szkl sól czosnkowa sól pieprz chrzan tarty -1,5 łyżki majeranek śmietana -140 ml jajka -2 szt ugotowane na twardo woda -2 szkl PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem(...)razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować.  Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.  Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować.  Żur podawać z jajkiem i kiełbasą . (function

Kuchnia Danusi
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 201

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 215

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Prosty żurek na domowym zakwasie 193

żurek chcecie uzyskać. Już po dodaniu zakwasu nasz żurek powinien być trochę gęstszy. Doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Jeśli dużo wody Wam się wygotuje możecie dolać szklankę przegotowanej wody. Następnie kilka łyżek zupy przelewamy sobie do mniejszego naczynia i dodajemy do nich śmietanę oraz mąkę- jeśli chcecie zagęścić żurek. Ja dodałam 2 łyżeczki mąki. Jeśli nie chcecie zbyt gęstego żurku(...)zrezygnujcie z mąki. Dobrze rozmieszaną mąkę ze śmietaną i żurkiem wlewamy do garnka i mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba- doprawiamy. Żurek podajemy z ugotowanymi kawałkami białej (lub innej ulubionej) kiełbasy oraz jajkiem na twardo. Gotowe

Czerwona Porzeczka
ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE! 180

wywar na jakim go przygotujemy był wywarem np. na wędzonych żeberkach, boczku bądź dobrej jakości białej kiełbasy. Istotne jest to jakich przypraw użyjemy, ja zawsze sięgam po liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu, wybieram sprawdzoną markę Kotanyi. Na żurku obowiązkowo musi być kleks dobrej śmietany. Jajka zapiekane w ziemniakach doprawiłam świeżą rzeżuchą i solą czosnkową. Całość(...)prawdziwa petarda! Polecam Wam z całego serducha ten przepis! PRZEPIS NA ŻUREK - 250 ml zakwasu domowego na żurek możesz użyć gotowego z butelki, wtedy zwiększ jego ilość do 350ml - 3 litry wody - 10 plastrów surowego wędzonego boczku (ewentualnie biała kiełbasa, bądź kilka wędzonych żeberek) - 3 ząbki czosnku - 5 listków laurowych Kotanyi - 4-6 ziaren pieprzu czarnego Kotanyi

SMYKWKUCHNI
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami 169

Dzisiaj zapraszamy na domowy żurek. U mnie przeważnie gości taki, który przygotowuję na białej kiełbasie, jednak dla odmiany ten został przygotowany i podany w zupełnie odmienny sposób. A czy u Was jada się tą klasyczną zupę z grzankami ? Pomysł i sposób podania to tradycja mojej serdecznej koleżanki i przyznam, że mi pomysł ten przypadł mi bardzo do gustu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepyszna biała kiełbasa. Jak zrobić domową białą kiełbasę? 196

możecie też zmniejszyć ilość soli czy pieprzu według własnego uznania, ale my lubimy kiełbasę dobrze i konkretnie doprawioną. No to do dzieła bo bez dobrej białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek , prawda? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żurek na kiełbasie od Tradycyjnego Jadła. 167

smakuje wyśmienicie, w sam raz nadaje się do zabrania nawet do pracy, wystarczy tylko odgrzać i danie gotowe. Żurek składa się z wywaru na wędzonce 40 %, zakwasu żytniego 15 %, wody, ziół i przypraw, kiełbasy białej, boczku,mięsa wieprzowego, podgrzybków suszonych. Jeśli jesteście zainteresowani produktami tej firmy to zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupkę podałam na porcelanie Bogucice(...)Zapraszam :) Składniki: 290 g Żurku na kiełbasie Tradycyjne Jadło  Wystarczy odgrzać i podawać z bułką lub grzanką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą 146

tartego 1/2 szklanki śmietany do zup 30% sól i pieprz do smaku 1 łyżka przesianego majeranku 2 białe kiełbasy  dodatkowo na wkładkę: mięso pieczone, duszone lub gotowane z wywaru jajka gotowane na twardo  Przepis na żurek z jajkiem i kiełbasą - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Ugotowany wywar mięsny przecedzić, mięso pokroić w kostkę. Suszone grzyby opłukać, namoczyć(...)paseczki lub kostkę. Krok 2. Wywar z mięsa zagotować, włożyć białą kiełbasę i parzyć przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć i pokroić w plastry. Do gotującego się wywaru wlać zakwas pszenny, włożyć pokrojone mięso z wywaru albo inne duszone lub pieczone, grzyby, kiełbasę i rozbitą śmietanę. Doprawić do smaku chrzanem, majerankiem, solą oraz pieprzem

Moja Książka Kucharska
Żurek Wielkanocny 167

szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości na Wielkanocnym stole? Składniki 1/2 l zakwasu 2 l wywaru mięsnego 4 białe kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula włoszczyzna (dałam mrożoną(...)warzywa będą miękkie, a zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. żurek Wielkanocny

O kuchni z uczuciem
Żurek na domowym zakwasie 180

jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa.SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorskibiała surowa 4-5 szt marchew 2 szt większe pietruszkę korzeń 1 sztseler pół sztuki(...)mąkę 3-4 łyżki jeżeli chcemy ją zagęścić zakwas do żurku (jak go zrobić klik) 300 ml (jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśny można dodać więcej)jajka ilość od naszych upodobań  miseczki chlebowe (klik  jak je zrobić ) SPOSÓB WYKONANIA - biała surową wkładam do 2 litrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję- między czasie obieram włoszczyznę

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania