zakwasu żytniego z tego przepisu• 2 litry bulionu• 500 g surowej białej kiełbasy, dodatkowo kiełbasy wiejskiej wędzonej• 3 ząbki czosnku• 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka jeśli lubicie• 2 łyżeczki suszonego majeranku• około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu• 4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850 Młyn KopytowaDo podania:• dwie łyżki ziaren prażonych(...)Dodaj łyżkę mąki Młyn Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo zasmażonej albo surowej. Gotować. Można dodać ugotowane jajo lub boczek. Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo- SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchniduża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średniej wielkości ziemniaki;2 liście laurowe;5 ziarenek ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;2 litry zimnej wody;2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia;250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek;Łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki cukru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany(...)angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut.Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać
Gospodyni Miejskadość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy 500g mąki pszennej 250g jogurtu 250g masła szczypta soli mleko do posmarowania
Gotowanie i blogowaniewrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulkę. Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z cebulką. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą ilość majeranku(...)grzybki będą miękkie). W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy je do garnka z resztą składników. Tak przygotowany wywar zalewamy 450 ml żurku. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy. Smacznego
Taste TherapyŻurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe(...)naszego "wywaru", obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Usuwamy z wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek. Zdejmujemy z gazu. Do osobnego naczynia
smacznieinatemataromacie chrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość(...)plasterki białą kiełbasę i resztę bobu 3. - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek
W królestwie smaków Beatyteż polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Królują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam :) Składniki: około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego), 2 większe marchewki , 2 większe
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupkę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem
Monia miesza i gotujebarszcz jest też przeważnie zabielany śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką.Czasami granice między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą i zdarza mi się dodać do niego śmietany . Mniejsza o nazwę - najważniejsze
Smaczna Pyzażurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną
Smaczna Pyzatutaj osoby, które lubią żurek? Ale taki domowy, z białą kiełbaską, z jajkiem! Niektórym ta zupa zapewne kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ale... to dobra zupa na każdą okazję! Jest pyszna i pożywna! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 300 g białej kiełbasy surowej 500 ml zakwasu na żur (w butelce(...)plasterki. Pietruszkę i seler w kosteczkę. Umieszczamy pokrojoną włoszczyznę w garnku. Zalewamy 1,5 litrami wody. Dodajemy kiełbasę, przyprawy oraz do smaku sól. Gotujemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy kiełbasę. Zakwas mieszamy w butelce i wlewamy do żurku. Z kiełbasy zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki i ponownie umieszczamy w zupie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Wlewamy zahartowaną
Gotuj z MąkąPolecam ! 1) WIELKANOCNY ŻUREK: 0,7 litra kiszonego żuru 2 marchewki 1 niewielki korzeń pietruszki niewielki kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej kiełbasy 200ml gęstej śmietany sól i pieprz(...)wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki. Krok 2. Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Krok 3. Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę. Krok 4. Do wywaru
Moja Książka KucharskaChyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :) Jak nie babka, to dziś żurek. Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki
W kuchni bez szafekOstatnio mam fazę na żurki i barszcze białe. Non stop kiszę sobie zakwas w domu. Żur za każdym razem inny wychodzi. To dobrze, nie lubię monotonności w kuchni. Ja lubię żurek kwaśmy więc nie przesadzam ze śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna(...)twardo. Żurek na wędzonce ma niesamowity smak. I kolor. Jest przywołaniem wspomnień z dzieciństwa. U mnie w domu im dłużej sobie leży , tym i lepiej smakuje! Spróbujcie! Ja żurek ,czy barszcz biały nazywam „awaryjną zupką”. Podaje z kleksem śmietany. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni