wiosennych świąt bez niej sobie nie wyobrażam. Biała kiełbasa jest najczęściej dodatkiem do pysznego żurku, ale w tym roku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie(...)świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste jabłka, • 3 średnie cebule, • 6-8 suszonych grzybów, • liść laurowy, • ziele angielskie, • sól, • pieprz do smaku, • 3 ząbki czosnku, • 2 łyżki oleju do podsmażenia kiełbasy i cebuli, • szczypta majeranku • smak mięsny Sposób przygotowania: 1. Grzyby umyć, namoczyć przynajmniej na pół godziny
W mojej kuchniBardzo lubię białą kiełbasę – zarówno w postaci do pysznego, domowego żurku, jak i samodzielne danie. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki KOPERNIK postanowiłam przygotować ją w takim wydaniu, jakiego do tej pory jeszcze nie jadłam! http://konkurs.kopernik.com.pl/ I to był strzał w 10! Rodzina okrzyknęła to danie genialnym a naczynie żaroodporne zostało wylizane do dna! Każdy brał dokładkę
Ostra na Słodkodomowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie równie udany jak ten na żurek :) Składniki na 0,5l zakwasu: 3 pełne łyżki mąki żytniej razowej (typ 1850) 0,5l przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku kawałek skórki razowego chleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru(...)dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu 2 białe kiełbasy 150g wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku
Ze smakiem i z pasjąBiała kiełbasa obowiązkowo musi być na wielkanocnym stole. Najczęściej podawana jest z żurkiem ale można przygotować ją też w inny sposób. Przykładem jest to pyszne i zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek
Monia miesza i gotujejuż ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu(...)Ważne jest to, że im zakwas dużej będzie się kisić - będzie coraz bardziej kwaśny - więc zdecydujcie sami jak długo będziecie kisić. Ja kiszę min 5 dni, bo lubię kwaśny żurek. Jeśli zakwas ma kwaskowy zapach - jest już gotowy. Przechowywać w lodówce. Odcedzać czy nie? Ja nie odcedzam. Wykorzystuję zarówno mąkę i wodę. Zostawiam tylko trochę zakwasu jako starter do kolejnego
CookYourselfjuż ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu(...)Ważne jest to, że im zakwas dużej będzie się kisić - będzie coraz bardziej kwaśny - więc zdecydujcie sami jak długo będziecie kisić. Ja kiszę min 5 dni, bo lubię kwaśny żurek. Jeśli zakwas ma kwaskowy zapach - jest już gotowy. Przechowywać w lodówce. Odcedzać czy nie? Ja nie odcedzam. Wykorzystuję zarówno mąkę i wodę. Zostawiam tylko trochę zakwasu jako starter do kolejnego
CookYourselfzalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej kiełbasy - 1 duża cebula - 1 szklanka zakwasu na barszcz biały/żurek - 2 ząbki czosnku - majeranek suszony - śmietana - 3 l wody - S&P Do garnka z wodą wrzucić białą kiełbasę i gotować ją do miękkości. Kiełbasę wyjąć. Wrzucić pokrojone w kostkę obrane
CookYourselfWielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na rok co raz mniej . W zasadzie tylko na wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta
Buniabaje w kuchnigrzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie), biała kiełbasa wkrojona do środka Wywar warzywny mieszamy z mięsnym. Do zupy dodajemy kilka liści laurowych, suszonych grzybków oraz pokrojoną białą kiełbasę. Gotujemy
Szybko Tanio Smacznienajczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam! Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny z kiełbasą na mięsie podany z jajkiem i świeżym koprem się kłania. Smacznego Składniki: 400 g żeberek 4 pałki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula
Zasmakuj KuchniTaka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniżurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą
Kulinarne życiesparzona i lekko już podeschnięta biała kiełbasa? Można ją wykorzystać do zrobienia pysznej zapiekanki z żurkiem i jajkiem lub zapiec po owinięciu boczkiem. W właśnie na tę drugą opcję będę Was dziś namawiać. Jest to także idealna propozycja na świąteczną kolację. Pod przepisem znajdziecie także wskazówki jak idealnie sparzyć białą kiełbasę. Składniki: 6 kawałków parzonej
Codzienna kuchnia niecodziennaniezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego(...)jego ilość w zależności od upodobanego smaku i kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa. Żurek ten możemy również podać z pieczonymi
Moja Książka KucharskaPyszny żurek na codzień i od święta Żur Wielkanocny SKŁADNIKI: biała kiełbasa -4 porcje grzybek suszony -1 szt cebula mała -1 szt żur -2 szkl sól czosnkowa sól pieprz chrzan tarty -1,5 łyżki majeranek śmietana -140 ml jajka -2 szt ugotowane na twardo woda -2 szkl PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem(...)razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować. Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować. Żur podawać z jajkiem i kiełbasą . (function
Kuchnia Danusi