żurek z białą kiełbasą - 406 przepisów (strona:12/28)

ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 148

Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie. Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki(...)żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej  Zacznijmy od naszych białych kiełbasek.   Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek. Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę

potrawyregionalne
Zakwas na zurek bezglutenowy 139

Bezglutenowe święta to nie problem. Nawet żurek, tradycyjnie podany na śniadanie z domową białą kiełbasą jeśli się postaramy może być bezglutenowy, gdy wymaga tego nasza dieta. Wystarczy użyć mąki ryżowej a będziemy mieć pyszną zupę, której nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa buraczkowa różowa 156

szybką do przygotowania zupę - buraczkową podaną z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami. Jeżeli w zamrażalniku zalega Wam biała kiełbasa to już wiecie do czego możecie ją wykorzystać 😋 Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg upieczonych buraków (waga ze skórką) 150 g białej, surowej kiełbasy (najlepiej cienkiej) 1 l wody sól, pieprz(...)śmietany 30% około 200-250 ml zakwasu na żurek do podania 2 jajka ugotowane na twardo Jak upiec buraki – przepis TUTAJ   http://ugotowac.blogspot.com/2017/04/pieczone-buraki-dodatek-do-koktajli-salatek-ciast.html Gotowanie białej kiełbasy i wygląd zupy przed wlaniem śmietany Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przełożyć białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu

Ugotować
Przepyszny żurek 156

Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody –  włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka ziela angielskiego – 1 listek laurowy –  1 łyżka majeranku – maggi (opcjonalnie) – 2  czubate(...)Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać  np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować  jeszcze

Wołowina od rekina
Biała kiełbasa w kapuście wg Aleex 143

wiosennych świąt bez niej sobie nie wyobrażam. Biała kiełbasa jest najczęściej dodatkiem do pysznego żurku, ale w tym roku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie(...)świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste jabłka, • 3 średnie cebule, • 6-8 suszonych grzybów, • liść laurowy, • ziele angielskie, • sól, • pieprz do smaku, • 3 ząbki czosnku, • 2 łyżki oleju do podsmażenia kiełbasy i cebuli, • szczypta majeranku • smak mięsny Sposób przygotowania: 1. Grzyby umyć, namoczyć przynajmniej na pół godziny

W mojej kuchni
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE PIWNYM Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I PIERNIKIEM 173

Bardzo lubię białą kiełbasę – zarówno w postaci do pysznego, domowego żurku, jak i samodzielne danie. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki KOPERNIK postanowiłam przygotować ją w takim wydaniu, jakiego do tej pory jeszcze nie jadłam! http://konkurs.kopernik.com.pl/ I to był strzał w 10! Rodzina okrzyknęła to danie genialnym a naczynie żaroodporne zostało wylizane do dna! Każdy brał dokładkę

Ostra na Słodko
Żurek 214

domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie równie udany jak ten na żurek :) Składniki na 0,5l zakwasu: 3 pełne łyżki mąki żytniej razowej (typ 1850) 0,5l przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku kawałek skórki razowego chleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru(...)dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu  2 białe kiełbasy  150g wędzonego boczku  2 marchewki  1 pietruszka  1/3 selera  1 cebula  2 duże ziemniaki  3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku

Ze smakiem i z pasją
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 180

Biała kiełbasa obowiązkowo musi być na wielkanocnym stole. Najczęściej podawana jest z żurkiem ale można przygotować ją też w inny sposób. Przykładem jest to pyszne i zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek

Monia miesza i gotuje
Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 182

już ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :)    Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu(...)Ważne jest to, że im zakwas dużej będzie się kisić - będzie coraz bardziej kwaśny - więc zdecydujcie sami jak długo będziecie kisić. Ja kiszę min 5 dni, bo lubię kwaśny żurek. Jeśli zakwas ma kwaskowy zapach - jest już gotowy. Przechowywać w lodówce. Odcedzać czy nie? Ja nie odcedzam. Wykorzystuję zarówno mąkę i wodę. Zostawiam tylko trochę zakwasu jako starter do kolejnego

CookYourself
Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 160

już ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :)    Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu(...)Ważne jest to, że im zakwas dużej będzie się kisić - będzie coraz bardziej kwaśny - więc zdecydujcie sami jak długo będziecie kisić. Ja kiszę min 5 dni, bo lubię kwaśny żurek. Jeśli zakwas ma kwaskowy zapach - jest już gotowy. Przechowywać w lodówce. Odcedzać czy nie? Ja nie odcedzam. Wykorzystuję zarówno mąkę i wodę. Zostawiam tylko trochę zakwasu jako starter do kolejnego

CookYourself
Zalewajka 120

zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej kiełbasy - 1 duża cebula - 1 szklanka zakwasu na barszcz biały/żurek - 2 ząbki czosnku - majeranek suszony - śmietana - 3 l wody - S&P Do garnka z wodą wrzucić białą kiełbasę i gotować ją do miękkości. Kiełbasę wyjąć. Wrzucić pokrojone w kostkę obrane

CookYourself
Nadziane jajka w żurku 165

Wielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na rok  co raz mniej . W zasadzie tylko na wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc 167

Zrobiłam zapas będzie akurat do żurku   Składniki szybka wieprzowa 1,5 kg  karkówka 1,5 kg sól - 50 g pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony czosnek - 5 ząbków woda - 300 ml wody zimnej majeranek - 4 łyżki, suszony Tradismak jelita  Turbo Smak przyprawa do białej kiełbasy 1 łyżka Tradismak Krok 1 Mięso(...)przyprawę do białej kiełbasy. Dodałam zimną wodę,sprasowany czosnek i wyrobiłam farsz. Odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.Flaki wymoczyłam ( 3 godziny). Przy użyciu maszynki do mielenia, odpowiedniej nakładki, naturalnych flaków (wcześniej wymoczonych) zrobiłam pętka.   Kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku. Krok 2 Gotową białą

Różowa kuchnia
Żurek z Baborówka 181

grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie), biała kiełbasa wkrojona do środka Wywar warzywny mieszamy z mięsnym. Do zupy dodajemy kilka liści laurowych, suszonych grzybków oraz pokrojoną białą kiełbasę. Gotujemy

Szybko Tanio Smacznie