żurek z białą kiełbasą - 406 przepisów (strona:17/28)

pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką... 159

pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Żurek z wieżyczką 228

Pomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra  wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez  siebie , tym bardziej , że często jak kupuję więcej białej kiełbasy (lub zapakowaną próżniowo) trafia mi się jakaś popękana. Wykorzystuję ją robiąc np. kotleciki .Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 243

wniosek nie pozostawił niestety złudzeń – jaja niekorzystnie wpływają na nasz lipidogram. Wśród „winowajców” znajduje się jednak więcej produktów (i zachowań): mięso – zwłaszcza to czerwone i wysoko przetworzone, czyli wędliny, kiełbasy i konserwy. Za szkodliwe uznała je też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Nie bez znaczenia jest również fakt, że wysokie jego spożycie sprzyja nadwadze/ otyłości, co również dodatnio koreluje z podwyższonym(...)pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej jak połówkę małego jajka oraz kilka plasterków „wiejskiej” – wystarczy; to już prawie wiosna – ruszaj się jak najwięcej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 205

idzie? Najlepsze dla mnie jedzenie w ciągu całego roku . Czy to żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka(...)odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 dni aż płyn skwaśnieje. Po 3 dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy 500 g białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość

Right Behind The Kitchen
Wielkanocne menu 193

szybkich w przygotowaniu. Na pewno ugotuję żurek z jajkiem . Zupa jako przystawka świetnie pasuje na rozpoczęcie wielkanocnego obiadu. Czy żurek też u Was gości na wielkanocnym stole? U mnie w domu zazwyczaj podaje go się z biała kiełbasą. Ja jednak przygotuję wersję bezwieprzową. Zamiast białej kiełbasy używam boczku z indyka…Jest przepyszny! W tym roku

codojedzenia
Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem 157

przygotowywany. Dzisiaj przygotowałam go w formie kremu, który zniknął błyskawicznie.  Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem Składniki : 250 g wędzonych żeber około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe 3 jajka chrzan Przygotowanie : Do garnka przekładamy żeberka zalewamy około(...)kostkę, dodajemy do wywaru - gotujemy al dente. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka,  i całość  blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy na suchej patelni do zarumieniania z jednej i drugiej strony. Krem podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek na zakwasie 992

domowa vegeta 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do większego garnka przekładamy białą kiełbasę, obrana cebulę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe, zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Kiełbasę wyjmujemy, przekładamy na talerz, do żurku wlewamy zakwas, gotujemy prze kilka minut, dodajemy mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości

Bajeczna Kuchnia
Barszcz biały na zakwasie 180

okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba że o czerwonym ;) Tak więc(...)chcecie zobaczyć, jak wygląda całość, zachęcam do pobrania TUTAJ :) Składniki dla 4 osób: 200g boczku wędzonego 1 litr wody 2 ząbki czosnku 500ml domowego zakwasu na barszcz 3 białe parzone, kiełbasy 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 pełna łyżka majeranku Pieprz, sól do smaku 125ml kwaśnej,18% śmietany Jajko na twardo (po jednym na porcję) Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Biała kiełbasa domowa 182

Święta bez domowej białej kiełbasy nie istnieją. Domowa, bez konserwantów, wg zasady wiem co jem, taka na której można ugotować pyszny żurek to najlepszy element świątecznego śniadania. A wspólne robieni kiełbasy to rodzinna więź, to ważny element przygotowań, bo tak smakuje Wielkanoc. Przepis znalazłam u Margarytki . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żurek wielkanocny 159

wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam! Składniki : 2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki) 4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami) 100-150g boczku 1 cebula(...)się przyrumieni. Bulion podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, dodać do niego przesmażony boczek z cebulą, białą kiełbasę, ziarna pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Stopniowo dolewać dobrze wymieszany zakwas, aby żurek nie wyszedł za kwaśny i/lub zbyt gesty. Po dolaniu kolejnych porcji zupę zamieszać i próbować

Codzienne Gotowanie
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem. 139

Żurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają suszone grzybki oraz chrzan i nie może się obejść bez białej kiełbasy i gotowanych jaj :) Składniki: ½ kg białej kiełbasy  300 g wędzonych kości schabowych  8 jajek 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kilka grzybów suszonych(...) kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.  Do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Warzywa, kości oraz kiełbasę wyjmujemy z wywaru. Żurek podajemy

Symfonia smakowa
Żurek na domowym zakwasie 215

roku. Tak się przyjęło,że w moim domu żurek gotuje Nass (moja druga połówka) :)  SKŁADNIKI:  0,5 litra zakwasu (lub wg potrzeb) Może być z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2017/04/zakwas-na-zurek.html   60 dag białej kiełbasy 25 dkg chudego boczku (najbardziej lubię z Biedronki) 1 kiełbasa podsuszana np. jałowcowa 3 większe cebule 1/2 pora 3 spore ząbki(...)podsuszaną kiełbasę-pokroić w kostkę. Trzecią cebulę podpiec na blaszce lub gazie. Do ok 2,5 litra wody włożyć biała kiełbasę,por, liście laurowe,ziele angielskie i podpieczoną cebulę. Na małym ogniu gotować ok. 20 minut. W tym czasie, na smalcu lub oleju, podsmażamy boczek, jak już się przetopi, dodajemy cebulę, czosnek i majeranek oraz podsuszoną kiełbasę .Ziemniaki

Kopystką po garach
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 155

włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję Przepis na żurek chrzanowy znajdziesz tutaj. Zupa grzybowa z topinamburem Na zimowe smaki sezon

Ugotowane pozamiatane
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 178

ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną(...)kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego wędzonego 2 zakwasy na żur 2 średnie cebule 2-3 grzyby suszone chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, majeranek Przepis na żur Do garnka wkładamy 1-1,5 kg białej surowej kiełbasy, zalewamy wodą (ok. 2-2,5 litra) i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kiełbasa się „zetnie

Kulinarna Patilogia
Żur kujawski 235

najważniejsze - regionalnej zupie - o żurku kujawskim! U mnie koniecznie na własnym zakwasie, na który przepis również tu znajdziecie! :) Żur ma bardzo ciekawą historię! To potrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło się, że jest to strawa ludzi biednych i bogatych, w zależności od tego, ile śmietany i okrasy lub kiełbasy do niej dodano. Oskar Kolberg, urodzony(...)surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup zakwas na żur (ilość według uznania) jajka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Białą

Garniec Magalie