żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postnąpodawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Barszczem(...)biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.Ja zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej ilości rumuńskiego czosnku.Żur (żurek
Z Kuchni Do Kuchnimieć zawsze w szufladzie pod ręką. W niektórych regionach Polski żurek jest zakwaszany kwasem po ogórkach, po kapuście.... wówczas jest nazywany białym barszczem, który też przepysznie smakuje. Skład: 4 litry wody, 0,5 kg włoszczyzny, 1 kg ziemniaków, boczek 200 g,kiełbasa 300 g, biała kiełbasa..., cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego(...) kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym
chleba naszegopewno będzie jeszcze smaczniejszy. Osobiście polecam zakwas „Śląski Żur” z czarną nakrętką lub ten kupiony od babci na targu. Najlepszy śląski żurek Składniki: 2 litry wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele
Mania Gotowaniajuż na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :) Składniki - 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół(...)pętka białej kiełbasy - 1 większa marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - cebula - 2 ząbki czosnku - listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - pół łyżeczki majeranku - sól - 0,5 litra zakwasu na żurek - 2,5 - 3 litry wody - 2 łyżki śmietany 18 lub 12% Wykonanie Wędzonki, boczek i kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie
Kuchnia z widokiem na ogródmnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc(...)podgotować. Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem. Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik ) Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście
Di gotujeBiała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę w marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek(...)rozmaryn i słodki karmelizowany czosnek. Jeśli lubicie takie smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 7 białych kiełbas parzonych około 10 ząbków, obranych marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta soli, szczypta pieprzu Przygotowanie: W małej miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy w nim kiełbaski, a między nimi układamy
Życie ze smakiemPost Żurek na zakwasie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemnie w domu na Wielkanoc króluje żurek, lecz w tym roku planuje zmianę. Wielkanocna zupa chrzanowa urzekła mnie smakiem. Może w tym roku, Wy również zmienicie coś w waszej tradycji? Składniki 3 średnie marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała(...)pietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować
Konrad Gotujezupa ? Proszę będzie żurek. Żurek wg mnie ( porcja dla 5 osób) 2 butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk ) biała kiełbasa 5 szt 5 jajek na twardo Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek(...)gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję. Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę i gotowe. Ale przyznam Wam się szczerze, że najbardziej lubię żurek w kubku sam, bez dodatków i taki jadam ja .. a moja rodzina z dodatkami :) Smacznego
Kuchnia na wzgórzulitra woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie całe, 1 łyżka vegeta, 4 pęta kiełbasa śląska, 2 łyżki olej rzepakowy, 1 sztuka cebula biała, 4 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka majeranek, 1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki śmietana
W Mojej Kuchni LubięWykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy(...)Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić
MarciochaKucharzytego vege kiełbasek białych . Kiełbaski maja kształt kiełbas mięsnych, ale z mięsem nie mają nic wspólnego! Vege kiełbaski białe Polsoja,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu
Z Kuchni Do Kuchniwodyszczypta soli 2 pętka białej kiełbasy 1 cebula 1 jajko majeranek, oreganoliść laurowy, ziele angielskie sos beszamelowy (dodatkowo łyżka chrzanu, starty ząbek czosnku) *** Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą, zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 15min. W trakcie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam sos beszamelowy. Jednak tym razem wzbogacony startym czosnkiem i chrzanem. Kiełbasę ugotowałam z dodatkiem liścia(...)laurowego i ziela angielskiego, tak ok. 10-15min. Wystudziłam, przekroiłam wzdłuż. Wywar wykorzystałam na zrobienie żurku. Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki i w takiej postaci starałam się je podsmażyć. Gotowe ciasto wyłożyłam w naczyniu do tart. Podpieklam przez 20min. Następnie spód wysmarowałam sosem, rozłożyłam kiełbasę i cebulę. W centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam
bastalenałyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku w proszku pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku dodatki 15 dkg boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 3 jajka natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem(...)ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem. Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół. Na wystudzone ciasto wylewam
wesoła kuchniakiełbasy zrobienia zabierałam się już dawno , aż nadszedł ten moment i jest!Piękne ,pachnące czosnkiem i majerankiem cudo - Biała Kiełbasa.Pomysł zaczęrpnęłam z internetu.Jednak ja zrobiłam swoją z chudej łopatki wieprzowej i użyłam przeciętych torebek foliowych - Polak potrafi jak nie ma ha ha ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt(...)przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem lub żurkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki