Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu... Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól
Pyry na Gazkolejnym zakwasem na poniedziałkowe śniadanie. Już wiem, że będzie żurek. A na deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku
W poszukiwaniu inspiracjigości u nas barszcz biały bądź klasyczny żurek. Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa, doprawiamy(...)się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuwielu z was jest to żurek wielkanocny ! A gdyby tak w tym roku wprowadzić jakąś innowację? Na przykład zupę chrzanową? Idealnie będzie się komponować ze świątecznymi jajkami ! A sam chrzan, mnie osobiście bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :) Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków
Taste Therapywielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą. Tym razem dla odmiany
Codziennik Kuchennykolekcji kulinarnej :) Składniki na żurek (5 litrów): 3 lub 4 marchewki seler 3 pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego surowy wędzony boczek ok 25 dag 3 lub 4 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku cebula 1 litr zakwasu na żur (kupiłam dwie butelki 0.5 l) duża śmietana 12% 3 parzone białe kiełbasy sól pieprz majeranek Warzywa
Karola gotujeWielkanoc to też zupy. Żurki, barszcze..Można je podawać na różne sposoby, ja podzielę się z Wami na nieco ostrzejszą wersję barszczu z chrzanem. Ilość ostrej przyprawy można sobie dozować wg uznania, dzięki czemu przygotujemy go takiego jak lubimy Składniki: 2 szklanki zakwasu na żur 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 białe parzone kiełbasy 10 dag wędzonego boczku(...)jajka 3 łyżki śmietany 18% chrzan tarty DAGOMA 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Do bulionu dodajemy opalone cebule, boczek, rozgnieciony czosnek i ok 2 łyżek majeranku. Do bulionu wkładamy białą kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, dolewamy zakwas na żur.Mieszamy, chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną, dodajemy chrzan- wg uznania do smaku. Doprawiamy
Z Majeczką w kuchnibiałego albo żurku..ale , nie miałam zakwasu żytniego, ale miałam kwas z kapusty kiszonej, więc powstała taka oto zupka..polecam..bo pyszna wyszła..ilość składników wedle własnego gustu..prawdę mówiąc to nawet nie wiem dokładnie ile czego dałam, bo było próbowane , dodawane i nic nie mierzone..po prostu wszystko według własnego smaku.. biała kiełbasa susz warzywny cebula(...)listek, ziele domowa vegeta musztarda chrzan śmietana kwas z kiszonej kapusty jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę , kwas z kapusty,doprawić.Gotować jeszcze chwilkę,dodać pokrojoną
Moje domowe kucharzeniebiała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej
Kuchnia BeatyŻurek kojarzy mi się przede wszystkim z Wielkanocą. Co roku pojawia się u nas na rodzinnym stole. Mimo, że jest to danie typowo świąteczne, jest tak dobry, że warto go zrobić od czasu do czasu poza świętami. Ta wersja jest zrobiona całkowicie w domu. Od podstawy dania, którą jest zakwas do dodatków jak biała kiełbasa. Te przepisy też
Milion Smakówżurkiem, ze względu na bardzo podobny wygląd obu zup. Jaka jest więc zasadnicza różnica między barszczem a żurem? Zakwas na barszcz biały przygotowuje się z dodatkiem mąki pszennej, natomiast na żur - z mąki żytniej. Generalnie sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak i podobne są dodatki z którymi podaje się obie zupy: ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa(...)białej kiełbasy 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżeczki dobrego chrzanu majeranek śmietana ukwaszona 18% sól pieprz Wykonanie: Żeberka (lub boczek) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz białą
Walijskie Pichceniejednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej 30% śmietanki(...)wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki sól, pieprz kolorowy do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan
Kuchnia w czekoladzieDziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce z grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku garść suszonych grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna(...)marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy 2-3 łyżki chrzanu 0,5 l zakwasu na żur 1-1,5 kg białej kiełbasy 4 litry wody sól i pieprz do smaku ok. 8 jaj Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałażurek "domowym", bo jest na prawdziwym zakwasie żurkowym, który niedawno zrobiłem :) Nie tam, że z butelki ze sklepu tylko prawdziwy przeze mnie zrobiony. Zresztą pisałem o tym niedawno ( tutaj ). Żurek wyszedł naprawdę doskonały, zrobiłem cały wielki gar! Na kilka dni miałem, bo Madzia nie bardzo chciała jeść :) A powiedzieć muszę, że z każdym dniem stawał się coraz lepszy, poważnie. Zresztą(...)mistrza Macieja Kuronia robiłem. Nie żyjącego niestety już od kilku lat. 500 ml zakwasu na żur 1,5 litra wody 2-3 cebule 500 g ziemniaków 300 g białej kiełbasy 250 g boczku 125 ml śmietany (najlepiej kremówki lub tortowej) 1-2 łyżki chrzanu 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku
Marder&Marder Manufacture