żurek z białą kiełbasą - 406 przepisów (strona:22/28)

Krótka wielkanocna przypominajka 193

Krótka wielkanocna przypominajka                                              

Kulinarne przygody Gatity
3. Zupa chrzanowo - jabłkowa 162

delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem. cebula  2 sztuki jabłko kwaśne  2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu  100 g. masło   2 łyżki rosół drobiowy   1 litr śmietana 18%  0.5 szklanki boczek wędzony   150 g. mąka  2 łyżki Cebulę pokroić(...)ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem

Jadło i czytadło
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. 231

smaku Wykonanie  Białą kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, troszkę tak aby tylko przykryła kiełbasę. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc i gotuję kiełbasę na wolniutkim ogniu 5 minut. Po tym czasie wyjmuję ja z wody, wodę zostawiam. W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru z kiełbasy, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam(...)solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Do gorącego wkładam kiełbasę. Podaję na gorąco. Jeśli kiełbasa ma być daniem obiadowym podaję ją z ziemniakami purre i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Jeśli ma stanowić samodzielne danie podaję z pieczywem i żurkiem, lub barszczem w kubku :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 188

częściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu (zazwyczaj w potrawach o jasnych barwach, w których chcemy ukryć jego obecność, np. w białej kiełbasie). Sól – w naszym kraju używamy najczęściej naszej rodzimej soli kamiennej (np. z Wieliczki), ale dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą(...)się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz

WojnaNaSmaki.pl
ZUPA CHRZANOWA 207

Choć z wyglądu trochę podobny, to smakowo zupełnie coś innego. I choć u mnie nie wszyscy byli zachwyceni, to mnie zasmakowała bardzo. To idealna alternatywa dla wszystkich nie lubiącyh żurku, na diecie bezglutenowej, a także dla lubiących chrzan. Po dobrym doprawieniu, (dodałam jeszcze dodatkowo chrzan tarty ze słoika, by wyostrzyć smak zupy),  ma ona w sobie to coś(...)był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu

Smaczne Zdrowe
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 241

własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć(...)cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego)- 4-6 łyżek aromatycznego majeranku- 1/2-1 garści suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu)Dodatkowo:1-2 jajka na każdą porcję

Smaczne Zdrowe
KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA 154

takiej wersji uwielbiamy. SKŁADNIKI : Biała kiełbasa, woda, 1 łyżeczkę oliwy. n/z kiełbasa usmażona i zrumieniona z jednej strony, woda wysmażyła się WYKONANIE : Do rondla lub na patelnię wlać oliwę – ułożyć kiełbasę – zalać wodą tak, by kiełbasa była przykryta – dusić na średnim ogniu pod przykrywką aż wysmaży się woda a kiełbasa przyrumieni – nakłuć kiełbasę widelcem odwrócić w różnych miejscach(...)UWAGA: - jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę, - jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec, - niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego lub podać na zimno na następny posiłek. ZAJRZYJ pod LINKI : http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,329595204,title,BIALA-KIELBASA,index.html http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html

Tradycyjna kuchnia inaczej
Z mysla o swietach. Zurek. 231

naczyniu, w cieple domowej kuchni. Byl jasny i pachnial octem.Bylam zdziwiona, ze sie udal, bo wiele sie naczytalam o tym, ze zakwas lubi nie wyjsc za pierwszym razem.Recepture na zurek stworzylam sobie sama.Wczoraj spogladajac w kalendarz spostrzeglam, ze do Wielkanocy pozostaly trzy tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec(...)pieprz125 ml smietanyjajko na twardo - po 1 na osobe750ml wodywykonanie:Z wloszczyzny i wody przygotowujemy wywar.Boczek wedzony i cebulke kroimy w kostke i podsmazamy. Dodajemy do wywaru wraz z biala kielbasa, rozgniecionym czosnkiem, zielem angielskim i lisciem laurowym. Gotujemy 30 minut.Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy.Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane.Podajemy

Przysmaki Karolki
Zalewajka 122

zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa(...)ciepła dodaj podsmażoną cebulę. Boczek drobno pokrój i podsmaż na suchej patelni aż ten stanie się chrupiący i wytopi sporo tłuszczu. Dodaj go wtedy do zupy. Wymieszaj zakwas na żurek ze śmietaną jeśli ją dodajesz. W momencie kiedy ziemniaki będą już średnio miękkie dodaj żur, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj wszystko jeszcze przez min 5 minut. SMACZNEGO!   Artykuł

nietylkopasta.pl
Twaróg domowy 175

specjalne życzenie mojej koleżanki Eweliny coś baaaaaardzo swojskiego. Nie, nie, to nie kiełbasa, a… właśnie – twaróg domowy. Ma niepowtarzalny smak, można z niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g.    Składniki:                                                                 - 2 litry tłustego mleka- 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)- 250 ml maślanki- 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)witamin, oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może

mojewypiekiinietylko
Kiełbaska 193

Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki(...)odpowiedniej wielkości zakręcamy ją i nabijamy kolejną. Na koniec zawiązujemy jelito i nakładamy następne, aż do wykończenia masy. Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem. Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy

Na moim talerzu
Kiełbaska 153

smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki(...)odpowiedniej wielkości zakręcamy ją i nabijamy kolejną. Na koniec zawiązujemy jelito i nakładamy następne, aż do wykończenia masy. Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem. Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy

NA MOIM TALERZU
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 221

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepiśniki idą do.... 185

szynki (szynkę wędzoną gotuje się do obkładu na święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz dodaje Gomułki (twaróg doprawiony na ostro często z kminkiem, uformowany w stożki, pieczony). Całość zalewa się gorącym żurkiem. Każdy z domowników siada do stołu ze swoją łyżką. I zaczyna się zabawa w wojne o smakołyki. Z jednej dużej metalowej(...)Wielkanocy. A historia jego była taka... Odkąd ja pamiętam, to zawsze był u nas taki barszcz. Ale podobno kiedyś był inny. Babcia gotowała biały barszcz, na wędzonce, z dużym dodatkkiem chrzanu, z dużą ilością pachnącej kiełbasy, szynki i jajek. Potem taki barszcz gotowała mama. Ale tego barszczu nigdy nie chciała jeść jedna z moich dwóch starszych sióstr. I specjalnie

bistro mama
Żurek nie żurek 159

potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę z biegu ( tak to nazwała) . Od tego czasu częściej gotuje według tego przepisu . Zdarza mi się(...)Krok 5. Dodać cukier i chrzan  ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut . Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami

Eli Gotowanie