Składniki: 1 kg wędzonych kości schabowych 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy wędzonej swojskiej 1 kg białej kiełbasy 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały seler 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 200 ml śmietanki 30% 0,5 litra zakwasu naturalnego Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody wkładamy kości. Warzywa(...)myjemy obieramy dodajemy do wywaru z kości oprócz cebuli. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu, następnie wlewamy zakwas. Z wywaru wyjmujemy warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do żurku. Boczek oraz kiełbasę wędzoną swojską kroimy w kosteczkę, podsmażamy, po chwili dodajemy do pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, smażymy wszystko jeszcze chwilę, dodajemy do żurku. Na koniec dorzucamy pokrojono drobno
kgwjanczewokiełbasa to smak mojego dzieciństwa, to na pewno. U mnie w domu zawsze pojawiała się taka na święta, ale także i poza nimi. Wykonanie samemu tak smacznej białej kiełbasy to naprawdę nic skomplikowanego, dlatego zachęcam Was bardzo gorąco. Warunkiem jest tylko posiadanie fleczarki, a myślę, że większość maszynek ma ją w komplecie (moja miała). Gdy mamy pomocne dłonie(...)mieleniem mięsa, a my przygotowujemy zawsze conajmniej z 1,5 porcji. Jej smak wynagrodzi nam ten czas z nawiązką. Idealna na Wielkanocne śniadanko ale także jako dodatek do żurku. Po sparzeniu i wystudzeniu możemy ją sobie poporcjować i zamrozić. Można również mrozić nie sparzoną ale wówczas na krótszy okres czasu. Ilości mięs mogą się oczywiście różnić, ważne by była
Smaczne Zdroweserowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym(...)zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki
Codziennik Kuchennydodałam ziemniaków tylko 2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej, po ugotowaniu kaszy z kiełbasą dodałam zupę wymieszaną ze smietaną 18% z wodą - na szybko dobry krupnik ZUPA ZIEMNIACZANA: dodałam ziemniaki, marchewkę, ogonówki wędzonej, śmietany 18% i była smaczna na szybko zupa i do tego pożywna ŻUREK:do żurku dałam tylko kubek śmietany 18% słodkiej, mozna na szybko sie rozgrzać
W Mojej Kuchni Lubięmoże zabraknąć żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek na zakwasie z żytniej mąki, ostatnio chętniej używam zakwasu na mące pszennej . Jest delikatniejszy niż ten z żytniej. Ale tak na prawdę tę zupę od tych robionych(...)gości dwa razy w roku - w Boże Narodzenie i właśnie na Wielkanoc. Bardzo polecam! Jeżeli nie mamy wywaru z szynki, użyjmy wywaru z parzenia białej kiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym wywarem mięsnym. składniki (6 - 8 porcji) 1 i 1/2 l wywaru w którym parzyła się wędzona szynka ewentualnie
Stare Garykiełbasa Przygotowanie: Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący(...)minut, następnie delikatnie rozgnieść. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej). Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeżurku, są tacy, którzy uwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek selera (można użyć wszystkich białych(...)śmietanki 36% 400 gram białej, surowej kiełbasy sól i pieprz majeranek do podania: jajka ugotowane na pół-miękko (gotowane około 5 minut, od zagotowania wody z jajkami), rzeżucha, chipsy z szynki parmeńskiej (na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupka), biała kiełbasa pozostała z gotowania zupy
Mango Papajadelikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem. cebula 2 sztuki jabłko kwaśne 2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g. masło 2 łyżki rosół drobiowy 1 litr śmietana 18% 0.5 szklanki boczek wędzony 150 g. mąka 2 łyżki Cebulę pokroić(...)ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem
Jadło i czytadłosmaku Wykonanie Białą kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, troszkę tak aby tylko przykryła kiełbasę. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc i gotuję kiełbasę na wolniutkim ogniu 5 minut. Po tym czasie wyjmuję ja z wody, wodę zostawiam. W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru z kiełbasy, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam(...)solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Do gorącego wkładam kiełbasę. Podaję na gorąco. Jeśli kiełbasa ma być daniem obiadowym podaję ją z ziemniakami purre i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Jeśli ma stanowić samodzielne danie podaję z pieczywem i żurkiem, lub barszczem w kubku :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródczęściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu (zazwyczaj w potrawach o jasnych barwach, w których chcemy ukryć jego obecność, np. w białej kiełbasie). Sól – w naszym kraju używamy najczęściej naszej rodzimej soli kamiennej (np. z Wieliczki), ale dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą(...)się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz
WojnaNaSmaki.plChoć z wyglądu trochę podobny, to smakowo zupełnie coś innego. I choć u mnie nie wszyscy byli zachwyceni, to mnie zasmakowała bardzo. To idealna alternatywa dla wszystkich nie lubiącyh żurku, na diecie bezglutenowej, a także dla lubiących chrzan. Po dobrym doprawieniu, (dodałam jeszcze dodatkowo chrzan tarty ze słoika, by wyostrzyć smak zupy), ma ona w sobie to coś(...)był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu
Smaczne Zdrowewłasnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć(...)cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego)- 4-6 łyżek aromatycznego majeranku- 1/2-1 garści suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu)Dodatkowo:1-2 jajka na każdą porcję
Smaczne Zdrowetakiej wersji uwielbiamy. SKŁADNIKI : Biała kiełbasa, woda, 1 łyżeczkę oliwy. n/z kiełbasa usmażona i zrumieniona z jednej strony, woda wysmażyła się WYKONANIE : Do rondla lub na patelnię wlać oliwę – ułożyć kiełbasę – zalać wodą tak, by kiełbasa była przykryta – dusić na średnim ogniu pod przykrywką aż wysmaży się woda a kiełbasa przyrumieni – nakłuć kiełbasę widelcem odwrócić w różnych miejscach(...)UWAGA: - jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę, - jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec, - niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego lub podać na zimno na następny posiłek. ZAJRZYJ pod LINKI : http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,329595204,title,BIALA-KIELBASA,index.html http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html
Tradycyjna kuchnia inaczejnaczyniu, w cieple domowej kuchni. Byl jasny i pachnial octem.Bylam zdziwiona, ze sie udal, bo wiele sie naczytalam o tym, ze zakwas lubi nie wyjsc za pierwszym razem.Recepture na zurek stworzylam sobie sama.Wczoraj spogladajac w kalendarz spostrzeglam, ze do Wielkanocy pozostaly trzy tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec(...)pieprz125 ml smietanyjajko na twardo - po 1 na osobe750ml wodywykonanie:Z wloszczyzny i wody przygotowujemy wywar.Boczek wedzony i cebulke kroimy w kostke i podsmazamy. Dodajemy do wywaru wraz z biala kielbasa, rozgniecionym czosnkiem, zielem angielskim i lisciem laurowym. Gotujemy 30 minut.Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy.Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane.Podajemy
Przysmaki Karolki