raniżowski zawdzięcza mące, z której przygotowuje się zakwas. Nie jest to mąką razowa, a zwykła, drobno zmielona mąka żytnia. Dzięki niej barszcz ma gładką, kremową konsystencję i jasny, niemal biały kolor. Zakwas przygotowuje się w glinianym szkliwionym garnku, przez niektórych nazywanym „gliniokiem” (lub w garnku kamionkowym) i miesza się go drewnianą łyżką. Nie wiem czy to tylko przesąd, czy może(...)definicję: „bosc, basc, <niem. Borschtsch – barszcz> gotowana kwaskowata zupa (na kwasie chlebowym lub buraczanym) okraszona skwarkami, kawałkami kiełbasy, pokrojonym ugotowanym jajkiem, grzybami, dodatkiem chrzanu, czasem zabielana śmietaną względnie mlekiem, spożywana z tartymi ziemniakami lub chlebem; baszcz; barszcz; żur; żurek”. Według tego samego źródła gliniane lub kamionkowe naczynie do przygotowywania zakwasu to „boscownik”, „bascownik”. Barszcz - kuchnia podkarpacka Przepis
Trzeci talerzDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkanoc to święta, kiedy na naszych stołach królują żurki i białe barszcze. Każda pani domu ma swoje sposoby, aby były pyszne i jedyne w swoim rodzaju. Ja dzisiaj chcę Was namówić na biały barszcz troszkę inny niż standardowy. Proponuję zrobić gęstą, częściowo zmiksowaną zupę z białych warzyw, doprawioną zakwasem. Jako dodatek ugotowane jajka, ale w towarzystwie łososia. Zupa jest(...)twardo, obrać ze skorupek. Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek. Jeśli lubicie biały barszcz, a przy tym eksperymentować ze smakami, to spróbujcie także białego barszczu zapieczonego z białą kiełbasą i jajkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaspędzili w Pałacu Prezydenckim całe 4 dni! Oj działo, się działo! ;) Innymi słowy; odwiedzili nas Asiek, Pafka i Najsłodsza Babeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty(...)Kasi (Co By Tu Zjeść). Co się znalazło na talerzach i co było od kogo, możecie poczytać tutaj . Po lewej chleb na żurku, z przepisu Kasi , po prawej chleb rosyjski z ziarnami Asiek. Było
Kuchnia PrezydentowejPyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: ŻUR ŚLĄSKI: 500 g wędzonych żeberek wieprzowych; 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej; 400 ml zakwasu na żur (domowego lub kupnego); Garść suszonych grzybów + 1
Gospodyni Miejskarazie tyle na temat obiadu. Przechodzimy do deseru, no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni(...)ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy
Kulinarny karnet Christophera