żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1/2 dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku, 4 jajka. 1. Warzywa myjemy(...)garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę
Kuchnia Pełna Pasjitradycyjnej Hańderek około 25o g kiełbasy białej własnej roboty 1/2 l domowego zakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 3 ziarna ziela 1,5 l wody 4 jajka ugotowane na twardo chlebki do żurku Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wrzucić białą kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę
Gosia gotujekupienia w wielu sklepach. ŻUR WIELKANOCNY. (przepis od mamy;) na ok. 8 porcji 1,5 l wywaru z warzyw1/2 l zakwasu na żurek1/2 kg pokrojonej w plasterki białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki majeranku5 ziaren pieprzu3 ziarna ziela angielskiego2 listki laurowy1 szklanka śmietanki kremówki1 łyżka mąkisól do smaku Do podania: jajka ugotowane(...)zakwasem, przyprawami i całość zagotowuję. Zmniejszam płomień, dodaję pokrojoną kiełbasę i gotuję ok. 20-30 minut, aby aromaty się wzajemnie "przeszły". Mąkę rozrabiam z pozostałym wywarem i kremówką - dobrze razem mieszam, aby nie mieć żadnych grudek mąki, najlepiej kwirlejką. Dodaję delikatnie do bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki
W kuchni Karmel-itkiBiała kiełbasa na wielkanocnym stole króluje, i swoje zaszczytne miejsce w żurku, czy barszczu białym zajmuje. Jest na przeróżne sposoby podawana, na ciepło czy zimno zjadana. Ja ciasto chlebowe z dodatkiem musztardy ostrej przygotowałam, do którego kiełbasę schowałam. Takie inne jej podanie, będzie idealne na wielkanocne śniadanie. Jeśli dobrze kiełbasy rozmieścicie, to mojego błędu(...)podczas pieczenia wyskoczyła :p, bo za małą ilością ciasta, przykryta była :P Ale i tak smakowała, chociaż innaczej od pozostałych wyglądała :) Składniki: 4-5 sztuk kiełbasy białej wieprzowej NATURRINO Sokołów, 450 g mąki z pełnego przemiału, 30 g świeżych drożdży, 350 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 2 kopiate łyżki musztardy sarepskiej ostrej
Moniki Smakołykizakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów. Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR I BIAŁY BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą
Karo in the Kitchenprocenty wydać kasę studentów. Przeżyłem. I tu bym też przeżył, ale do jasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli(...)zastrzeżeń. Doprawiony dobrze, odpowiednia ostrość, szkoda tylko, że wszystko zepsute przez mikrofalówkę. Tu się kończą pochwały. Żurek. Woda z jakąś zawiesiną, z grudkami, z połówką przegotowanego jajka i może z 1/3 pokrojonej w plasterki na pół białej kiełbasy. Dostrzegłem z biedą majeranek.Tyle w temacie. Najzabawniejszy był barszcz. Bo przyszedł ze znośnej wielkości krokietem (farsz z pierogów i również
BaRepasmuszkatołową i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku 200 ml śmietana 18% 2 łyżki natka pietruszki(...)oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas. Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma
Kulinarny karnet Christopherabiałą kiełbasę w formię pulpetów, zapraszam tutaj . Może być też podana w formie tarty . Najpopularniejszy sposób u nas na podanie białej kiełbasy, to po prostu jej usmażenie i zjedzenie z chlebem z dodatkiem chrzanu. Wspólnie z P. wymyśliliśmy, że można połączyć to w wersję obiadową i podać z ziemniakami i tak wyszła biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany
dom-agi.plżurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy1-2 laski kiełbasy do żurku1 marchewka1 pietruszka2 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnkumajeranekprzyprawy (np. do żurku)wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)wodasólśmietana + mąka (opcjonalnie) Sposób przygotowania:1. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości(...)kiełbasę i nadal gotujemy.3. Do wywaru dodajemy żurek - ilość wedle smaku i uznania. Doprawiamy solą, majerankiem i innymi przyprawami. Miażdżymy ząbki czosnku i również dodajemy do żurku. Zagotowujemy i uważamy, by nie wykipiał.4. Jeśli ktoś lubi zabielany żurek, to na koniec dodajemy do żurku 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną wody dokładnie razem wymieszane.5. Żurek podajemy
Kuchnia domowa AniBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem. Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem. Kiełbaski w cieście francuskim biała
Gotowanie jest łatweDziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie. Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki(...)żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej Zacznijmy od naszych białych kiełbasek. Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek. Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę
potrawyregionalneBezglutenowe święta to nie problem. Nawet żurek, tradycyjnie podany na śniadanie z domową białą kiełbasą jeśli się postaramy może być bezglutenowy, gdy wymaga tego nasza dieta. Wystarczy użyć mąki ryżowej a będziemy mieć pyszną zupę, której nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszybką do przygotowania zupę - buraczkową podaną z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami. Jeżeli w zamrażalniku zalega Wam biała kiełbasa to już wiecie do czego możecie ją wykorzystać 😋 Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg upieczonych buraków (waga ze skórką) 150 g białej, surowej kiełbasy (najlepiej cienkiej) 1 l wody sól, pieprz(...)śmietany 30% około 200-250 ml zakwasu na żurek do podania 2 jajka ugotowane na twardo Jak upiec buraki – przepis TUTAJ http://ugotowac.blogspot.com/2017/04/pieczone-buraki-dodatek-do-koktajli-salatek-ciast.html Gotowanie białej kiełbasy i wygląd zupy przed wlaniem śmietany Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przełożyć białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu
UgotowaćWielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka ziela angielskiego – 1 listek laurowy – 1 łyżka majeranku – maggi (opcjonalnie) – 2 czubate(...)Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować jeszcze
Wołowina od rekina