musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy? Składniki :* domowy zakwas na żurek* włoszczyzna* 4 jajka ugotowane na twardo* 4 białe kiełbasy surowe* plaster wędzonego boczku * śmietana wiejska* majeranek* pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Zagotować(...)białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Garnek otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl
Magiczne Życie MartyŻurek z jajkiem sadzonym... Składniki: 6 surowych białych kiełbas ok. 40 dkg surowego boczku wędzonego ok. 40 dkg wędzonego żeberka 1 marchewka 2 cebule 3 ząbki czosnku łyżka soli pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu łyżka majeranku jajka ziemniaki zakwas do żurku ew. koperek Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy(...)koniec gotowania oddzielamy mięso od kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą już miękkie dolewamy zakwas. Zagotowujemy. Jak ktoś lubi może dodać śmietany
Pelusiowa KuchniaPamiętacie przepis na zakwas ? Teraz przyszła kolej na pokazanie jak ja go wykorzystałam. Powstał pyszny żurek. żeberka wędzone biała kiełbasa kiełbasa wędzona włoszczyzna zakwas ziemniaki zakwas chrzan majeranek sól dodatkowo : jajka na twardo Do garnka wkładamy żeberka i kiełbasę, dodaję obraną i umytą włoszczyznę. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Kiedy warzywa zmiękną zlać wywar
Polska Zupabiałą kiełbaską i boczkiem, podawany z gotowanym jajkiem i/lub ziemniakami. Idealny na Wielkanoc, ale pysznie smakuje również na co dzień... Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 3 surowe białe kiełbasy 100 g boczku cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku łyżka majeranku pieprz, sól 3 łyżki śmietany na zakwas: 1/2 szklanki mąki żytniej(...)ciepłej przegotowanej wody Zakwas na żurek należy przygotować około 4-5 dni wcześniej: do wyparzonego słoja wsypać mąkę, zalać wodą. Dokładnie wymieszać. Przykryć gazą z gumką i odstawić np. na blat kuchenny. Można przemieszać raz dziennie. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia
wyzwania kuchenneucztę w nowoczesnym wydaniu. Na początek uwiódł nas krupniokiem (rodzaj śląskiej kaszanki) z miodem z pobliskiego Wołczyna. Następnie zdobył nasze serca fenomenalnym żurem grzybowym z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem, pureé(...)Wnętrze Restauracji Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku. Szef kuchni Restauracji Pasja — Kamil Klekowski. Przystawka: krupniok z miodem z Wołczyna. Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée
Food Squareczajniku studzi się woda na domowy zakwas na żurek świąteczny, a ja proponuję przepis na zakwas i żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, bo taki właśnie lubimy... Zakwas na żurek: 1 szklanka mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe kawałek skórki razowego chleba W litrowym garnku umieścić mąkę(...)razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni. Składniki na żurek: 2 i 1/2 litra wywaru, najlepiej wieprzowego (użyłam wywar z gotowania schabu z majerankiem liściem laurowym, czosnkiem i zielem angielskim oraz solą) 3 białe kiełbasy cały zakwas kilka kulek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe suszony czosnek 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól
Czerwień i błękitswoim blogu i profilach które mam na stronach kulinarnych różne wersje podawania białej kiełbasy-po za jedną - najprostszą. Z reguły kiedy planuję żurek lub barszcz biały to robię go na białej kiełbasie . System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle ( podaję z ziemniakami , surówką i barszczem do popicia(...)moje potrzeby są to 2 posiłki bo na drugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i dodatkami. Czas:15 minut Składniki: 3 białe surowe kiełbasy 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 cebula szczypta cukru szczypta pieprzu mielonego maggi w płynie woda ( ok. 1/2 litra - zależy jak mocny mam zakwas
Buniabaje w kuchniKiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyrządzacie, a może po prostu wyjadacie wszystko ze święconego koszyczka? W domu rodzinnym, tradycją było śniadanie przy jednym stole. Nie jakoś uroczyście, ale razem. Nie było żurków, barszczów i białej kiełbasy, ale był koszyczek ze święconką na środku i każdy musiał spróbować wszystkiego, począwszy od jajka, a na tartym chrzanie skończywszy. Dodatkowym akcentem była kawa zbożowa. W sumie
Kuchnia w czekoladziewlać żur, gotować kilka minut, doprawić do smaku, podprawić śmietaną, wymieszać i chwilę podgrzać. Następnie dodać pokrojonego śledzia, grzyby i podawać. Zamiast śledzia możemy podać żurek z jajkiem lub białą kiełbasą
Tradycyjna KuchniaPolecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego) boczek 300 g 0,5 litra zakwasu na żur liść laurowy
Różowa kuchniamoim domu na stole świątecznym ważne miejsce oprócz żurku ,białej kiełbasy i mazurka ,zajmuje ćwikła. Taki niepozorny dodatek a nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Robię ją według receptury jaka w naszej rodzinie jest od co najmniej 100 lat . Banalnie prosta i łatwa . Składniki 5 dużych buraków 1 korzeń chrzanu ok 25 cm ( może być starty chrzan
Eli GotowanieDziś Wielki Piątek, we wszystkich domach trwają przygotowania do Wielkanocy. W moim rodzinnym domu pachnie już żurkiem na domowym zakwasie, białą kiełbasą i sernikiem :) Jednak wszystkie te pyszności muszą zaczekać do jutra, a na dzis przewidziany jest śledzik. A w zasadzie sałatka śledziowa Mojej Mamy. Danie niezbyt fotogeniczne, ale pyszne i proste w przygotowaniu
Zawsze głodna!porządku, a ja mam zdecydowanie lepszy humor. Poza tym znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta ( jeżeli ktoś używa), 3-4 litry wody Na żurek: 6-7 szt. białej kiełbasy, 5 szt. dobrej wędzonej kiełbasy, 250-500 ml zakwasu do żurku (kupnego lub swojskiego), 3 łyżki majeranku, 5 łyżek śmietany 18%, 3 cebule (średniej wielkości), olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Warzywa na bulion obieramy(...)kostkę i wrzucamy do wody, nastawiamy bulion. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to Vegetą. Dodajemy również czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Jeżeli białą kiełbasę mamy surową wrzucamy ją do bulionu i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia. Zwykłą kiełbasę kroimy
Passion of Cooking