Dziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem
Kawa z mlekiemprzepisy Ani i Marty . Na moim blogu znajdziecie przeróżne zupy, zarówno kremowe, jak i z cząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem... Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka 2/3 szklanki ryżu ok. 150 g pieczarek po pół papryki w dwóch kolorach(...)posiekany koperek. Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić. Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów
Czerwień i błękitbyć dość słone) 1 łyżka masła do smażenia ogórków koperek do posypania zupy na talerzu na grzanki: 1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar wywar przygotowałam z: 2,5 litra wody 2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych) 1 marchew
Uwaga Babcia Gotujechcemy się rozgrzać. Czas na gorącą zupę. Dziś prezentuję przepis na moją zupę grzybową w aromacie świeżego tymianku.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterkówUdka z kurczaka lub porcja rosołowa2 średnie marchewki1 pietruszka1/2 selera1 mały por1 cebula5 średnich ziemniakówświeży tymianek5
kulinarnyJacholesterolu. 2 litry wody (3 skrzydełka kurczaka) plaster selera cebula szalotka por biała część 1 cytryna i skórka z niej 2 żółtka od zielononóżki szczypiorek liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta szafranu pieprz ryż jaśminowy sól i pieprz W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż skrzydełka, ziele
AZgotuj!zazwyczaj używa się do robienia chińskich pierożków do zupy. Mi osobiście ciasto to najlepiej smakuje smażone w głębokim oleju. W zeszłym roku robiłam z niego pierożki . Teraz postanowiłam je wykorzystać do zrobienia chrupiących koszyczków do sałatki. Myślę, że fajnie się sprawdzą na imprezowym stole. KOSZYCZKI WON TON Z SAŁATKĄ Z KURCZAKIEM Składniki: ciasto won ton (po 3 płaty
Bon appetit mon amieznanych ( oprócz mulochiji i labaneyi ) egipskich zup. Bazuje ona tak jak większość dań kuchni arabskiej na roślinach strączkowych, dzięki czemu jest sycąca i zdrowa. Połączenie aromatycznego bulionu z soczewicą oraz przyprawami tworzy fantastyczną całość, po której nie tylko wielbiciele podróży będą oblizywać się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 300 g * kurczak ( skrzydełka lub udka(...)sól, pieprz * migdały/orzechy * natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na kurczaku gotujemy bulion. Migdały prażymy. Do wywaru dodajemy pokrojoną w piórka 1 cebulę, kminek oraz soczewicę. Gotujemy ok. 30 minut. Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny. Miksujemy na gładki krem
Ostra na SłodkoKolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. Najlepszy!!! Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 4-5 ziemniaków 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól(...)garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. G dy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10 minut. Następnie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprze. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natka pietruszki
magiczna kuchnia Kasidyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów(...)oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę. 4. Obieramy cebulę i czosnek
Kuchnia Pełna Pasjikucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować. Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili(...)jedno – lub dwuosobowych porcji, jeśli jednak chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował
Cztery FajeryZupa ogórkowa :) chyba w każdym domu gości I każdy ma na nią swój sposób. Potrafi rewelacyjnie gasić pragnienie jako chłodnik w gorące dni I rozgrzewać zimą. Dzisiaj przedstawiam mój sposób na ogórkową. Serdecznie zapraszam .Zaczynamy : Składniki:Na rosół- 5 podudzi ( lub w zależności od potrzeby, może być mniej )1 przecier ogórkowy- lub ogórki kiszone-słoik3 marchewki1 pietruszka7 ziemniaków1(...)cebulę - ok 3 min. Dodajemy pokrojone warzywa "podsmażamy " około 5 min. Dodajemy rosół z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok 10-15 min do momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą ogórkową. ( Uważajmy z zalewą, by zupa nie była za kwaśna, ratować można śmietaną ) Zagotowujemy. Odstawiamy z gazu. Zupę miksujemy ze śmietaną
Smaki EdytyDzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doskizabrałam się za moją ulubioną zupkę - szczawiankę. Uwielbiam jej kwaskowaty smak, ta zupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :) Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz(...)będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z jajkiem. Mmm Pycha
Na moim talerzuzabrałam się za moją ulubioną zupkę - szczawiankę. Uwielbiam jej kwaskowaty smak, ta zupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :) Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz(...)będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z jajkiem. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUkilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem Marwit buraczano-jabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście(...)dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem
Szefowa kuchni