smak nie jest tu dominującym :) Składniki : - ciasto francuskie, - botwinka ( w szczególności części dolne ), - mozzarella ( lub feta ), - filet z kurczaka pieczony, smażony lub grillowany, - sól, pieprz, - świeży tymianek. Wykonanie : Botwinkę umyć, odciąć korzonki i liście ( część liści posiekać, z reszty można ugotować zupę ). Wrzucić na chwilę do osolonego wrzątku. Wystudzić. Ciasto pokroić na większe prostokąty. Układać na nim posiekane liście botwinki
Przepisy Mikołajażarcik Matki Natury ). Estragon to niekwestionowany król ziół we francuskiej kuchni – świeże liście dodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej
Karo in the KitchenChłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron z kurczakiem i cukinią Szybki piątkowy obiad Placuszki jogurtowe z malinami i bananami
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj przepis na bardzo prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :) SKŁADNIKI(...)duży brokuł (ok.450-500g)2 duże ziemniaki2 ząbki czosnku1l bulionu z kurczakasól, pieprz, majeranekgroszek ptysiowyPRZYGOTOWANIEGotujemy bulion z kurczaka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy i gotowe !!!!Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Moje Kuchenne Rewelacjecukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć od 3 szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam! składniki 300 g porów (białe części) 150 g cebuli 300 g cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1000 ml bulionu z kurczaka + do rozrzedzenia sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek(...)zmiękły, mieszać, nie rumienić. Posypać kurkumą, dodać cukinię i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar,zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę lekko przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować przy pomocy blendera. Jeżeli jest za gęsta - rozrzedzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, płatkami papryki, podawać
Stare GaryRamen, japońska zupa, która podbija serca Polaków. Nic dziwnego - tłuściutka, sycącą, naszprycowana dodatkami, które czule łechtają nasz piąty smak, czyli umami. Gdy tylko zjadłam go po raz pierwszy zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu. Tak powstał mój shoyu ramen, czyli odmiana, której bazą jest rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam(...)wieprzowego surowego 1 ćwiartka kurczaka (300-400g) ok. 100-150ml sosu sojowego (9 łyżek) ok. 5l + 3l wody Potrzebujemy garnka o pojemności minimum 5-6l, a najlepiej większego. Z podanej ilości składników wygotujemy mniej więcej 1-1,5l wywaru. Może wydawać się mało, starczy na mniej więcej 4-5 porcji zupy, ale naprawdę warto
Cooking Monsterzepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera(...)średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać koncentrat pomidorowy i wsypać surowy ryż. Gotować kilka minut na małym ogniu. Odstawić. Ryż po kilku godzinach wyraźnie napęcznieje. Przed podaniem zupę można zabielić śmietaną (ja to pominęłam
Ugotowaćwiem, że danie będzie wyśmienite. Garam masala zupa Składniki: 1 dynia piżmowa 2 marchewki 1 czosnek solo 1 łyżka miodu 1 czerwone chili 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 dymki garść świeżej kolendry 1 l bulionu z kurczaka 50 g czerwonej soczewicy, drobnej 3 łyżki pestek dyni
codojedzeniaminut i pyszny danie w słodko-słonej glazurze jest gotowe. Żeby zrobić kurczaka teriyaki wystarczą trzy składniki. Czas : 10 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej, gdzie zajmuje poczesne miejsce obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni(...)grilować, gotować. Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek
Niedzielny kucharzsię w kuchni indyjskiej, ale jest także idealny jako sos do pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania. ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken – pół szklanki mrożonego groszku – sól
nietylkopasta.pllitra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich dodatkowo: ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy
Moja Książka Kucharskapodbijają podniebienia klientów. Często też pierożki won ton podaje się wraz z zupą. Jako, że mamy w domu koszyk do gotowania na parze, zrobiliśmy swoją wersję i to w sumie nie jedną… Pierożki z różnymi nadzieniami, przeważnie spotyka się nadzienia z kurczaka, krewetek a nawet w Krakowie z baraniny. U nas były trzy, dzisiaj przepis na mięsne
Kuchnia na wzgórzutego zboża o właściwościach kojących dla rozregulowanego żołądka. Ryżanka - zupa postrach dla bakterii, a przy okazji wszystkich dzieci ;) no prawie wszystkich bo mój Syn wcina aż mu się uszy trzęsą. Składniki (na 2-3 posiłki dla dziecka): 100 gram ryżu białego (lub zawartość jednej torebki) 2 skrzydełka z kurczaka 200-300 ml wody 1 nieduża marchew szczypta soli Przygotowanie(...)garnka. Wyłączamy kiedy ryż jest prawie miękki. Zostawiamy pod przykryciem. W ten sposób ryż dochodzi - staje się miękki ale nie rozgotowany. W razie potrzeby dolewamy wody, aby zupa nie była zbyt gęsta. A na deserek ... wafle ryżowe albo banan ;) I tak od kilku dni. Gdy Babcia Hania usłyszała ten jadłospis stwierdziła krótko: "biedne dziecko". Syncio jednak nie grymasi
Kuchnia po mojemuwschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI- To niezbędny składnik większości azjatyckich(...)dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda
ClauditteMissCookingmasala jest typową brytyjską potrawą, a jeden z posłów wystąpił z wnioskiem o objęcie unijną ochroną geograficzną miejsce pochodzenia potrawy… Glasgow w Szkocji? Skąd pochodzi kurczak tiki masala Kurczak tikki masala to jedno tych dań, którego początki i pochodzenie mógłby rozwikłać dopiero Sherlock Holmes. Mamy szereg sprecznych informacji skąd potrwa się wzięła. Jedne źródła twierdzą, że w pewną szarą(...)jest za słone. Siedzący na zapleczu właściciel lokalu jadł właśnie zupę pomidorową i powiedzial kucharzowi, żeby dodał trochę pasty pomidorowej do dania awanturującego się klienta (ewidentnie bez krawata). Szef tak zrobił. Kucharz zaniósł zmodyfikowane curry kierowcy, ten zachwycił się daniem i zaczął regularnie przychodzić z kolegami na kurczaka w sosie. Stąd sława kurczka tikki masala zaczęła promieniować na całą Wyspy
Niedzielny kucharz