wieprzowina w cydrze, burger z krążkami cebulowym i piersi z kurczaka w cytrusowej marynacie. Ostatnia część to słodkie przepisy Sylwii - i tu jest w czym wybierać są muffinki, smakowite ciasta, serniki i torty jest w czym wybierać. Jedyny minus to brak jakiegoś uporządkowania w przepisach Joli i Grzegorza, raz zupa, za chwilę sałatka, potem mięso i znów zupa, ja jednak
Cynamonowe szczęściepietruszki 1 cytryna 1 owoc granatu szczypta soli 0,5 l bulionu z kurczaka Wykonanie. Cebulę i chilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany skropione sokiem z cytryny, liście limony, plasterki imbiru, zmielony goździk, sól i podlać bulionem. Gotować 15 minut. Przestudzić i zmiksować. Zupę podgrzewać i dodać posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki
Kulinarny karnet Christopheramięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy! Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej(...)dużego garnka. Zalać wodą – jak na rosół – i dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Wywar przecedzić. Powstały bogaty w smaki rosół wykorzystać do zupy. W czasie jak mięso się gotuje, wątróbkę oczyścić z błon i usmażyć na oleju z dodatkiem cebuli na rumiano. Ze słoniny odkroić mały pasek i pokroić go na 30-40 słupków
Posadzone i zjedzonesmak nie jest tu dominującym :) Składniki : - ciasto francuskie, - botwinka ( w szczególności części dolne ), - mozzarella ( lub feta ), - filet z kurczaka pieczony, smażony lub grillowany, - sól, pieprz, - świeży tymianek. Wykonanie : Botwinkę umyć, odciąć korzonki i liście ( część liści posiekać, z reszty można ugotować zupę ). Wrzucić na chwilę do osolonego wrzątku. Wystudzić. Ciasto pokroić na większe prostokąty. Układać na nim posiekane liście botwinki
Przepisy Mikołajażarcik Matki Natury ). Estragon to niekwestionowany król ziół we francuskiej kuchni – świeże liście dodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej
Karo in the KitchenChłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron z kurczakiem i cukinią Szybki piątkowy obiad Placuszki jogurtowe z malinami i bananami
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj przepis na bardzo prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :) SKŁADNIKI(...)duży brokuł (ok.450-500g)2 duże ziemniaki2 ząbki czosnku1l bulionu z kurczakasól, pieprz, majeranekgroszek ptysiowyPRZYGOTOWANIEGotujemy bulion z kurczaka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy i gotowe !!!!Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Moje Kuchenne Rewelacjecukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć od 3 szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam! składniki 300 g porów (białe części) 150 g cebuli 300 g cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1000 ml bulionu z kurczaka + do rozrzedzenia sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek(...)zmiękły, mieszać, nie rumienić. Posypać kurkumą, dodać cukinię i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar,zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę lekko przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować przy pomocy blendera. Jeżeli jest za gęsta - rozrzedzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, płatkami papryki, podawać
Stare GaryRamen, japońska zupa, która podbija serca Polaków. Nic dziwnego - tłuściutka, sycącą, naszprycowana dodatkami, które czule łechtają nasz piąty smak, czyli umami. Gdy tylko zjadłam go po raz pierwszy zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu. Tak powstał mój shoyu ramen, czyli odmiana, której bazą jest rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam(...)wieprzowego surowego 1 ćwiartka kurczaka (300-400g) ok. 100-150ml sosu sojowego (9 łyżek) ok. 5l + 3l wody Potrzebujemy garnka o pojemności minimum 5-6l, a najlepiej większego. Z podanej ilości składników wygotujemy mniej więcej 1-1,5l wywaru. Może wydawać się mało, starczy na mniej więcej 4-5 porcji zupy, ale naprawdę warto
Cooking Monsterzepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera(...)średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać koncentrat pomidorowy i wsypać surowy ryż. Gotować kilka minut na małym ogniu. Odstawić. Ryż po kilku godzinach wyraźnie napęcznieje. Przed podaniem zupę można zabielić śmietaną (ja to pominęłam
Ugotowaćwiem, że danie będzie wyśmienite. Garam masala zupa Składniki: 1 dynia piżmowa 2 marchewki 1 czosnek solo 1 łyżka miodu 1 czerwone chili 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 dymki garść świeżej kolendry 1 l bulionu z kurczaka 50 g czerwonej soczewicy, drobnej 3 łyżki pestek dyni
codojedzeniaminut i pyszny danie w słodko-słonej glazurze jest gotowe. Żeby zrobić kurczaka teriyaki wystarczą trzy składniki. Czas : 10 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej, gdzie zajmuje poczesne miejsce obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni(...)grilować, gotować. Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek
Niedzielny kucharzsię w kuchni indyjskiej, ale jest także idealny jako sos do pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania. ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken – pół szklanki mrożonego groszku – sól
nietylkopasta.pllitra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich dodatkowo: ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy
Moja Książka Kucharskapodbijają podniebienia klientów. Często też pierożki won ton podaje się wraz z zupą. Jako, że mamy w domu koszyk do gotowania na parze, zrobiliśmy swoją wersję i to w sumie nie jedną… Pierożki z różnymi nadzieniami, przeważnie spotyka się nadzienia z kurczaka, krewetek a nawet w Krakowie z baraniny. U nas były trzy, dzisiaj przepis na mięsne
Kuchnia na wzgórzu