zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek. Składniki: 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem) 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)* 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego(...)trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron
Czerwień i błękitpotrzeby dolać trochę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zagotować, wrzucić wypłukaną kaszę i gotować, aż kasza będzie miękka. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać trochę wody. Pamiętajmy, łatwiej dolać trochę wody, niż później ją wygotowywać. Ja podałam z pulpetami z kurczaka. zastawa
królestwo garówOstatnio zostało nam trochę mięsa i kości z pieczonego kurczaka. Do tego sporo sosu z pieczeni. Większość wyrzuca takie pyszności. My reanimujemy tworząc kolejne, bardzo smaczne
R'n'G Kitcheneleganckie. Firma nie zapomniała też o najmłodszych. Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze. Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych
AZgotuj!Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskiLubicie zupkę z młodej kapusty? bo ja tak. młoda kapusta marchewka korpus z kurczaka ziemniaki koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki) sól, listek, ziele koperek Porcję rosołową
Moje domowe kucharzeniewartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj
Wędrówki po kuchniczęsto pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej
Plate of Joypodano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek
królestwo garówpoprawia samopoczucia jak ciepła, aromatyczna zupa. Rosół wpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień. Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu sól i pieprz Warzywa obrałam i opłukałam pod bierzącą wodą
Zapiski Młodej Żonyniego śmietany, bo ta kojarzy nam się głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia) i kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania) 2 marchewki 2 pietruszki pół dużego
WeAreCrazyDomowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stały się czymś zwykłym. Smakują bardzo dobrze, ale już zwyczajnie. Wydają się być takim morskim odpowiednikiem kurczaka - raczej zawsze wyjdą ok, ale trzeba ich przypilnować, by były super. To przypilnowanie polega na potraktowaniu krótkim, a konkretnym. Bez kombinacji. Co tu dużo gadać - zupa wyszła świetna, krewetki fajnie się obgryzało trzymając za ogonki, a żona pochwaliła (kilka razy!). PS Wystarczy
zadanie-gotowanieZupa marchewkowa to jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie się sprawdza na chłodne, jesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól(...)marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania. Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak ja na końcu warzywa ugniatam tłuczkiem do ziemniaków ( pozostawiając w zupie mniejsze i większe kawałki warzyw). Zupa jest najlepsza następnego dnia
Zrób to smacznie