Czasami nachodzi nas ochota na kwaśną potrawę, zupa ogórkowa jest najlepszym pomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany(...)laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem
Smakowite DaniaRozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 6 porcji 2 udka z kurczaka pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g ryżu sól przepis W dużym garnku umieszczamy udka(...)Następnie do wywaru dodajemy opłukany ryż, całość doprawiamy solą oraz ziarenkami czarnego pieprzu, mieszamy i gotujemy około 15 minut. Opłukany koperek drobno siekamy a następnie wrzucamy go gotującej się zupy. Do małej miski przekładamy śmietanę i łączymy ją z 2 chochlami gorącego wywaru. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia
Smakowite Daniakaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól, pieprz, chilliPrzygotowanie:Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek
W poszukiwaniu inspiracjisię na pomidorową. Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak pominęłam ten krok. Dzięki czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar . Składniki: szponder wołowy 500 g 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka opakowanie w kartonie passaty Jamar 4 marchewki 2 pietruszki(...)ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar , mieszamy, zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem. Dla tych co lubią właśnie na koniec powinni zabielić zupę śmietaną. Smacznego
Zasmakuj KuchniPomyślałam, że skoro taka pierwsza, najmłodsza i najświeższa, to niech będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:) A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami, a w nich kremowy farsz z miękkimi kawałkami kurczaka i siekaną młodą botwinką, która zamienia całość z bladoróżową zapowiedź wiosennych wojaży na talerzach :) W podstawie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaAzjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak
Wędrówki po kuchniRamen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa(...)trawę cytrynową. Wszystko parzymy przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy herbatę oraz trawę cytrynową. Zostawiamy do wystygnięcia. Gotujemy jajka na twardo. Groszek gotujemy Do wody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę
Kuchnia w oparachWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia(...)zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam.Składniki na 4 porcje4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety2/3 małe marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 cebula1/1,2 l wody sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!O zupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem.Składniki:6
Smaki EdytyZupy w moim rodzinnym domu, to chyba nieodłączny element każdego obiadu. Teraz kiedy mieszkam już ze swoją rodzinką nie gotuję ich za wiele, ale to tylko kwestia czasu... Jak nasz 7 miesięczny Oluś jeszcze troszkę podrośnie, będę chciała mu urozmaicać posiłki i wprowadzać nowe zupki. Póki co zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż(...)drobno ostrym nożem. Można również zmielić. Dodajemy jajko, płatki owsiane, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę do kurczaka. Całość mieszamy. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony. Usmażone mięsne kuleczki dodajemy do zupy już na talerzu, by zbytnio nie namokły. Posypujemy natką pietruszki. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczna zupa, mocno wyraźna w smaku, dość ostra, wyrazista i bardzo pożywna. Idealna na zimę ale nie tylko, na pewno zasmakuje wielbicielom pikantnych smaków. Składniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów krojonych puszka fasoli 2 litry rosołu 1/2 szklanki ryżu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka posiekanych gałązek świeżej kolendry sól(...)mieszać aż będzie złota. Zalać zimnym bulionem i szybko rozmieszać. Dodać pomidory,ryż, ketchup, kolendrę, posolić. Gotować około 20-30 minut. Na końcu dodać fasolę z puszki i doprawić zupę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać prażone pestki dyni. Składniki: 0,5 kg marchwi 75 dag miąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy
Salonik smakówproszku i sokiem z cytryny. Zupa jest niezwykle smaczna i delikatna w smaku. Zupa cukiniowa Składniki: na 4-6 porcji 2 zielone cukinie, ok. 400 g 2 marchewki, u mnie bordowa i pomara‘czowa 1 czosnek solo 1 mały por 1 ½ l bulionu z kurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżka soku(...)łyżka oliwy czosnkowej Zagotuj bulion. Obierz marchewkę i z cukinią zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój por na krążki, przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj warzywa do bulionu, dopraw zupę solą, pieprzem i curry. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną natkę pietruszki i creme fraiche. Ewentualnie dopraw solą. Zagotuj zupę i zestaw z kuchni. Pokrój kromki chleba ze skórką
codojedzeniamorza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym(...)często mieszając. 4. Całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Na małym ogniu gotuj przez 20 min. 5. Pstrąga przypraw pieprzem i solą, obtocz w mące i usmaż. 6. Zupę dopraw pieprzem i solą do smaku. 7. Podawaj gorącą z niewielkimi kawałkami ryby. Smacznego! Corn chowder with kale and trout Ingredients: 1 can of corn 3 garlic cloves 1 small
Kuchnia w Słońcu Skąpana