Pyszna zupka..a co w niej ? a to co było w lodówce, zamrażarce..po prostu wszystkiego po trochu.. 1 pierś z kurczaka mieszanka warzyw pociętych
Moje domowe kucharzenieUwielbiam takie jarskie gulasze napakowane rozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki
To co kochamherbata Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie Agnieszka Bułeczki cynamonowe Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena Enchilada Małgosia Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne Kasia Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku, czerwonego pieprzu i parmezanu Danuta Mus jabłkowy Joanna
Magiczne Życie MartySezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź
SMYKWKUCHNIchoć bardzo nam posmakowała, to jednak trochę brakowało mi prawdziwych "oczek na rosole". Pewnie jest to kwestią przyzwyczajenia bo lubię kiedy zupa jest na wywarze mięsnym. Jeżeli jadasz mięso, to możesz dołożyć do garnka dwie ćwiartki z kurczaka (ugotowane obrać i dołożyć mięso do całości). W najbliższym czasie wstawię także przepis na flaczki z boczniaków z mięsem. Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyzupełnie inna :) A właściwie wiem jak to robi, ale z zupami już chyba tak jest, że każdemu wychodzą inaczej. Jakoś jednak zupa bez mięsa lub wywaru mięsnego dla mnie istnieć nie chce. Tym razem przygotowałam ją na kurczaku z wolnego wybiegu (nawet kolor takiego wywaru jest inny!). Do kalafiorowej warto zetrzeć lub wkroić marchewkę i pietruszkę, ziemniaki, można też dodać
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 1 kurczak 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 płaska łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową
Smaki EwyDziś znów rosołek..ale tym razem inny...tzn .rosołek taki sam...ale dodatek inny..dziś zrobiłam mały eksperyment..usmażyłam naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki
Moje domowe kucharzeniePyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję.Z bulionem jest trochę
Przepisy Aleksandrysię rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami. Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę(...)ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku imbirem, solą i pierzem (ja mam mieszankę od Kamisa, wystarczy kilka obrotów młynka), rondelek ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na krem. Do zmiksowanej zupy ziemniaczanej wrzucamy 1 łyżkę masła, mieszamy, aż masło się rozpuści. Zupę ziemniaczaną ekspresową podajemy posypaną z chorizo i jakąś zieleniną (natką pietruszki, szczypiorkiem, trybulą, oregano) w zależności co mamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera na tarce. Aby masa na kotleciki nie była zbyt wodnista
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej
Bajeczna KuchniaSkładniki: woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kurczak wędzony 1 udko, kucharek 2 łyżki, pieczarki 50 dag, cebula 2 sztuki, papryczki jalapeno 1 mała, masło 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, żurek 1/2 litra, mąka pszenna 2 łyżki cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na cienkie pół plasterki, na maśle usmażyć cebulę(...)wędzonym udkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kucharka, wsypać majeranek do wywaru wsypać pieczarki, gotować z 15 minut, śmietanę kremówkę wymieszać z mąką w płynnym żurku, gęsty wlać do zupy, mieszając zagotować do zagęstnienia zupy żurek podać z jajkami na twardo, natką pietruszki i można z ziemniakami osobno ugotowanymi- żurek pieczarkowy jest smaczny i syty.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżki masła sól ,pieprz Przygotowanie Marchew kroimy w ćwiartki ,ziemniaki i filet z kurczaka w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Zalewamy bulionem warzywnym ,dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw. Cykorię płuczemy ,wykrawamy głąby i kroimy w piórka. Podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 min i doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen