moja wizja zupy w stylu chińskim mnie nawet zaskoczyła ;) W efekcie powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty
Zainspiruj się kuchniąSmaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 5 ziemniaków 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle 250 ml. przecieru pomidorowego 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziarna(...)ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Domowa jarzynka Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy udko z kurczaka, dodajemy obraną cebulę, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalewamy 3 litrami zimnej wody, doprawiamy do smaku solą oraz jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy
Bajeczna Kuchniaprzeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły
Karo in the Kitchenpieprz czarny mielony 1 łyżeczka, tymianek Prymat 1/2 opakowania, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka cebulę pokroić w piórka, wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać przyprawy, olej rzepakowy, sok z cytryny, wymieszać umyte i osuszone pałki kurczaka włożyć do cebuli, dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni LubięProste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaków. Czysta egzotyka. Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego pomysłu na smak Tajlandii. Z pudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka(...)pastę, dwa suszone listki kaffiru i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli
AZgotuj!Pyszna i bardzo szybka zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną. Na prawdę Warto zpróbować. Nie tylko znakomicie smakuje ale również bardzo syci na cały dzień. SKŁADNIKI: 2 l wody 1 Filet pojedynczy z kurczaka 150 g mrożonego kalafiora(same różyczki) Marchewka Liść laurowy, Kostka drobiowa rosołowa Przyprawy do smaku - pieprz, sól, wegeta, lubczyk Natka pietruszki Pół szklanki kaszy jęczmiennej SPOSÓB(...)wrzucam kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę oraz filet z kurczaka. Gotuję aż filet będzie miękkawy. Następnie wrzucam kaszę jęczmienną i gotuję dalej ok 15 min a następnie wrzucam kalafiora. Całość gotuję do miękkości kalafiora ok 10min. Pietruszkę drobno siekam i wrzucam do zupy. Doprawiam. Całość podaję na gorąco
Gotowanie PatkiCały rok czekam na malinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól(...)łyżki margarynyok. 3 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennejbazylia albo natka pietruszki Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i zagotować. Wyłowić szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W drugim garnku rozpuścić margarynę, dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam grzyby i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki(...)czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą, można
Gosia gotujewspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy, makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 2 filety z kurczaka 2 łyżki masła Łyżka oleju Kilka
Kolizje Smakówlitra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Bulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso z kurczaka 30%), warzywa suszone: marchew, cebula, seler, czosnek, pietruszka, ekstrakty warzyw (zawierają seler) , tłuszcz z kurczaka, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła(...)Sposób przyrządzania : do około 1,2 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,5 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 6 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Używaliście już bulionów Krakus? Jakie jest Wasze zdanie na ich temat? Jako wielbicielki
two broke sistersMIEJSCU! Dziś mamy paskudną pogodę. Leje tak, że świata nie widać, jest zimno. Zupa będzie najlepszym rozwiązaniem! Czas jej przygotowania to 20 minut Składniki na 2 litry 2 litry wody szklanka fasolki konserwowej pół brokuła (same różyczki) marchew pietruszka cebula 2 filety z kurczaka lub mięso z udka pół szklanki śmietany 12% lub 18% 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku(...)sól himalajska pieprz Do gotującej się wody lub wywaru warzywnego wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka oraz wszystkie przyprawy. Dodać pokrojone: marchew, pietruszkę oraz cebulę. Gotować 10 minut. Dodać fasolkę oraz estragon. Po około 10 minutach dodać różyczki brokułu i gotować, aż będą one al dente. Zupę można zabielić śmietaną i posypać koperkiem. Opcjonalnie dodałam ugotowaną torebkę ryżu jaśminowego , bo moje
Z Kuchni Do KuchniZupy to nasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa
Taste Of My DaySkładniki: 1 główka kalafiora 1 ćwiartka kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny 6 szt. ziemniaków 3,5 litra wody 400 g śmietany 18% 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego sól do smaku natka pietruszki, koperek Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę(...)warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy np. w krążki i dodajemy do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy (około 1 łyżki wazowej
Qchnia po prostulubiłam są teraz przeze mnie pożerane. Po prostu przyrządzam je tak aby mi smakowały. Dlatego krupnik i inne zupy wracają do mojego menu. Krupnik Składniki: na 4 – 6 porcji 100 g kaszy gryczanej 2 l bulionu z kurczaka mięso z ćwiartki ugotowanego kurczaka 3 plastry wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pasternak 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)tłuszczu z boczku. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.Obierz pasternak, marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i kaszę. Włóż liść laurowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj przez 25. Na koniec dodaj kawałki obranego z kości mięsa i pokruszony boczek. Posyp zupę natką pietruszki i zagotuj jeszcze raz. Smacznego
codojedzenia