Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest(...)skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką. Skrzydełka według tej receptury smakują wybornie, skórka jest chrupka i aromatyczna. Pieczona rzodkiewka to absolutny hit. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. JAK TO ZROBIĆ Kukurydzę do tego dania gotowaliśmy w wodzie razem z zieloną fasolką do minestone. Dzięki temu wzbogacił się smak wywaru, który potem dodaliśmy do zupy. Poniedziałek – Pieczony kalafior
Niedzielny kucharzAromatyczna, zupa indyjska zaskakuje wspaniałym smakiem. Pięknie wygląda na talerzu,idealna na obiad w wiosennej stylizacji.Zapraszam do przepisu. Składniki 2 piersi z kurczaka 2 cukinie 1/2 kg świeżych pomidorów 1/2 l mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 cytryna 1 kawałek świeżego imbiru( ok 3 cm) 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1,5 … Czytaj dalej zupa
gotuj ze mnąbardzo aromatyczny . Zupę tą, można serwować ciepłą , nie koniecznie gorącą , co latem bywa istotne Prościutki , zwyczajny przepis na nadzwyczaj smaczną zupę , polecam Składniki : 1 główka młodej kapusty , raczej mała 1 marchewka 1 pasternak 1 cebula 2 korpusy z kurczaka ( tak zwana porcja rosołowa ) świeży koperek do posypania 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 – 3 ząbki czosnku sól , pieprz(...)się wywarem z kurczaka . Koniecznie na wrzątek , wtedy kapusta pozostanie ładnie ,żywo zielona Gotujemy ponownie , na małym ogniu około 30 minut . Doprawiamy solą , gałką muszkatołową i pieprzem do smaku . Na koniec , na 2 minuty przed wyłączeniem gazu , wlewamy śmietankę . Podajemy obficie posypana koperkiem , niekoniecznie gorącą , letnia smakuje lepiej , w upalne dni .. Smacznego ! Artykuł Zabielana zupa z młodej kapusty
Ogrodnik w podróżyśmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę(...)gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach zabielić zupę słodką śmietanką. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną, maggi
Czerwień i błękitwarto wybrać młode pieczarki, w których nie widać blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać. Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. 500 g pieczarek 3 podudzia kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz do smaku 1/3 pęczka natki(...)Warzywa, pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy wrzucamy do gotującego się mięsa i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy razem przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy podsmażone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy zupę i dodajemy do niej posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotowe! Zupa pieczarkowa
Dieta bez mlekauwielbiamy zupy, a to jedna z moich ulubionych. Zawsze dodaję dużo warzyw i śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około 15 minut. Zupę studzimy i zabielamy śmietaną lub jogurtem (aby uniknąć zważenia
Ania i Marcin gotująpalona. Dlatego polecam ją szczególnie tym co kaszy gryczanej nie cierpią :) Moim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego sera 1 pomidor sól pieprz czarny świeżo mielony suszona bazylia Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25min. Po wyjęciu(...)Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki
https:KKuchniaMniamgarnka to , co zostało po przygotowaniu obiadu .. Ścinki mięska , kosteczki , resztę fasolki z puszki , plus jakiś pomidor.. Voil’a i zupa dnia gotowa ! Co smaczniejsze spisuję i publikuję , ot cała tajemnica Składniki : 2 korpusy z kurczaka ( można użyć skrzydełek lub udek , ja preferuję szkielety taki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się(...)opalonej na ogniu cebuli – 2 szt . Jak powstanie lekki wywar z kości , wyciągamy szkieleciki, cebulę i obieramy z mięsa . Kosturki , cebula dla pieska , mięsko dodamy na końcu do zupy Do gorącego wywaru wsypujemy mix warzyw strączkowych i gotujemy na małym ogniu do momentu aż fasola zrobi się miękka . W razie gdyby woda zbyt odparowała , uzupełniamy do wyjściowego poziomu Paprykę
Ogrodnik w podróżySkładniki: szparagi białe 3 pęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu(...)ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy
W Mojej Kuchni Lubiępostanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Powiem Wam w tajemnicy, że cały jej sekret tkwi w dużej ilości warzyw, dzięki nim zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki: ok 2 litrów wody żeberko wieprzowe (możecie zastąpić kurczakiem) 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 średni lub pół dużego selera kawałek pora 2 łyżki suszonych warzyw (ja mam domowe bez soli(...)zblendowane pomidory. Gotujemy przez 5 minut i dodajemy ryż, teraz mieszamy od czasu do czasu, bo ryż lubi przywierać do dna. Gdy ryż zmięknie doprawiamy solą i pieprzem i zupa gotowa. Przed podaniem posypujemy zieleninką jeśli ktoś lubi
Cynamonowe szczęścieGorąco ją polecam. 1.5 litra bulionu z kury ( najlepiej takiej ze wsi ,a jak nie ma wystarczy kurczak z Marketu) 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany sól i pieprz ****************************** Zagotować bulion , zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zahartowaną zupą,wymieszač, przyprawić.Zagotować.Koperek opłukać ,drobno posiekać i dosypać do zupy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiProsty przepis na arabską shawarmę z kurczaka Shawarma z kurczaka po raz drugi pojawia się na naszym blogu. W porównaniu do pierwszej wersji wprowadziłam kilka drobnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSłodko-kwaśno-ostry strogonow z kurczaka, fasoli i ananasa, musicie spróbować! ;) Tradycyjny strogonow powinno przyrządzić się z wołowiny. Jednak ten przepis jest szybszy, mięso zastąpiłam
Zasmakuj KuchniNo to dziś rosół z dodatkiem warzyw i kurczaka oraz swojski makaron . Lubie czasami zjeść a wy?? Składniki na rosół: udka z kurczaka 3 szt marchew
Różowa kuchniaSkładniki: 1,5/2 litry wody 2 udka z kurczaka (pałki) 1 marchewka natka pietruszki, pieprz 1 łyżka przyprawy do potraw Kucharek Udka opłukujemy pod wodą
Moje-pitraszenie