zasadzie zrobiliśmy ją przez przypadek. Mieliśmy chęć na ogórki małosolne…za dużo się zrobiło i ukisiły się. No to w te tany, zupa musi być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków 5 ogórków kiszonych 1 kalarepka 1 marchew(...)Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki. Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym koperkiem. Dokładnie łączymy, nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenKlasyczny, przepyszny krupnik na kaszy jęczmiennej. Delikatny, idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo. Każdemu wyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży(...)wody i wkładamy z powrotem kurczaka. Po zagotowaniu wody dodajemy obrane warzywa i gotujemy przez 45 minut. Przyprawiamy łyżką wegety oraz 1/2 łyżeczki pieprzu i dosypujemy pół szklanki drobnej kaszy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy marchew i kroimy ją na kostkę, wrzucając z powrotem do zupy, lub kroimy po prostu na mniejsze
Klasyka GotowaniaGrecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce(...)łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę z ryżem, posypaną pietruszką. Smacznego
Stare GaryJedne w przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez mięsa. U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 400g kurki (grzyby) 4-5szt. średniej wielkości ziemniaki 300 g włoszczyzna w paskach Około 2,5l wody szczypta czosnku granulowanego sól(...)smażyć aż się ładnie zeszkli następnie przygotowane kurki. Duże pokroić drobniej, małe w całości. Razem smażyć przez kilka minut. Tak przygotowane kurki oraz pozostałą włoszczyznę dodać do gotującej się zupy i dalej gotować około 15 minut. Gdy zupa będzie już gotowa zabielić ją śmietanką oraz dodać drobno posiekany koperek
W garach u GosiSkładniki: 1 porcja rosołowa z kurczaka; 2,5 l zimnej wody; Biała część pora; 1/4 średniego selera; 1 średnia pietruszka; 3 średnie marchewki; Pęczek natki pietruszki; 200 g koncentratu pomidorowego; 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki masła; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Makaron (u mnie nitki cięte, Lubella); Drobno posiekana natka pietruszki(...)umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki. Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać
Gospodyni MiejskaSkoro jedną połówkę dyni zjedliście w zupie, czas zjeść drugą. Pieczona jest nie mniej pyszna! A jeśli posypiecie ją suszoną lawendą i tymiankiem, Wasz dom będzie pachniał niczym prowansalski. Składniki: 1/2 dyni suszona lawenda suszony tymianek 3 czerwone cebule gruba sól morska pieprz w ziarnach pierś z kurczaka suszona kolendra kilka łyżek oliwy Wykonanie: Pierś kurczaka myjecie pod bieżącą wodą
GRUBY WAŁEKMenu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest(...)skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką. Skrzydełka według tej receptury smakują wybornie, skórka jest chrupka i aromatyczna. Pieczona rzodkiewka to absolutny hit. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. JAK TO ZROBIĆ Kukurydzę do tego dania gotowaliśmy w wodzie razem z zieloną fasolką do minestone. Dzięki temu wzbogacił się smak wywaru, który potem dodaliśmy do zupy. Poniedziałek – Pieczony kalafior
Niedzielny kucharzAromatyczna, zupa indyjska zaskakuje wspaniałym smakiem. Pięknie wygląda na talerzu,idealna na obiad w wiosennej stylizacji.Zapraszam do przepisu. Składniki 2 piersi z kurczaka 2 cukinie 1/2 kg świeżych pomidorów 1/2 l mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 cytryna 1 kawałek świeżego imbiru( ok 3 cm) 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1,5 … Czytaj dalej zupa
gotuj ze mnąbardzo aromatyczny . Zupę tą, można serwować ciepłą , nie koniecznie gorącą , co latem bywa istotne Prościutki , zwyczajny przepis na nadzwyczaj smaczną zupę , polecam Składniki : 1 główka młodej kapusty , raczej mała 1 marchewka 1 pasternak 1 cebula 2 korpusy z kurczaka ( tak zwana porcja rosołowa ) świeży koperek do posypania 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 – 3 ząbki czosnku sól , pieprz(...)się wywarem z kurczaka . Koniecznie na wrzątek , wtedy kapusta pozostanie ładnie ,żywo zielona Gotujemy ponownie , na małym ogniu około 30 minut . Doprawiamy solą , gałką muszkatołową i pieprzem do smaku . Na koniec , na 2 minuty przed wyłączeniem gazu , wlewamy śmietankę . Podajemy obficie posypana koperkiem , niekoniecznie gorącą , letnia smakuje lepiej , w upalne dni .. Smacznego ! Artykuł Zabielana zupa z młodej kapusty
Ogrodnik w podróżywarto wybrać młode pieczarki, w których nie widać blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać. Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. 500 g pieczarek 3 podudzia kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz do smaku 1/3 pęczka natki(...)Warzywa, pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy wrzucamy do gotującego się mięsa i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy razem przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy podsmażone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy zupę i dodajemy do niej posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotowe! Zupa pieczarkowa
Dieta bez mlekauwielbiamy zupy, a to jedna z moich ulubionych. Zawsze dodaję dużo warzyw i śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kalafior z liści. Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki. Po około 15 minutach dorzucamy do gotujących się warzyw i podgotowujemy około 15 minut. Zupę studzimy i zabielamy śmietaną lub jogurtem (aby uniknąć zważenia
Ania i Marcin gotująpalona. Dlatego polecam ją szczególnie tym co kaszy gryczanej nie cierpią :) Moim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego sera 1 pomidor sól pieprz czarny świeżo mielony suszona bazylia Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25min. Po wyjęciu(...)Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki
https:KKuchniaMniamgarnka to , co zostało po przygotowaniu obiadu .. Ścinki mięska , kosteczki , resztę fasolki z puszki , plus jakiś pomidor.. Voil’a i zupa dnia gotowa ! Co smaczniejsze spisuję i publikuję , ot cała tajemnica Składniki : 2 korpusy z kurczaka ( można użyć skrzydełek lub udek , ja preferuję szkielety taki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się(...)opalonej na ogniu cebuli – 2 szt . Jak powstanie lekki wywar z kości , wyciągamy szkieleciki, cebulę i obieramy z mięsa . Kosturki , cebula dla pieska , mięsko dodamy na końcu do zupy Do gorącego wywaru wsypujemy mix warzyw strączkowych i gotujemy na małym ogniu do momentu aż fasola zrobi się miękka . W razie gdyby woda zbyt odparowała , uzupełniamy do wyjściowego poziomu Paprykę
Ogrodnik w podróżySkładniki: szparagi białe 3 pęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu(...)ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy
W Mojej Kuchni Lubiępostanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Powiem Wam w tajemnicy, że cały jej sekret tkwi w dużej ilości warzyw, dzięki nim zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki: ok 2 litrów wody żeberko wieprzowe (możecie zastąpić kurczakiem) 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 średni lub pół dużego selera kawałek pora 2 łyżki suszonych warzyw (ja mam domowe bez soli(...)zblendowane pomidory. Gotujemy przez 5 minut i dodajemy ryż, teraz mieszamy od czasu do czasu, bo ryż lubi przywierać do dna. Gdy ryż zmięknie doprawiamy solą i pieprzem i zupa gotowa. Przed podaniem posypujemy zieleninką jeśli ktoś lubi
Cynamonowe szczęście