słodkie ziemniaki i na chwilę obecną muszę przyznać, że najlepiej będą do niej pasować zwykłe ziemniaki. Słodkie zbyt bardzo zmieniają cały smak zupy. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej z żeber 200 g kości wieprzowej 2 udka z kurczaka 1 por 3 duże marchewki 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 6 ziaren ziela(...)pieprz WYKONANIE Udka z kurczaka i kości umyć, po czym przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i włączyć palnik. Zieloną soczewicę zalać wodą i odstawić. Wszystkie warzywa umyć. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki ostrugać. Por i łodygi selera przekroić na pół. Wszystkie warzywa dodać do gotującej się zupy. W międzyczasie obrać ziemniaki
Passions hobbies lifeSkładniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw
Kulinarne blogowanieZUPA BOTWINKOWA Składniki: - 2 pęczki botwiny - 3 buraki - 3 marchewki - 2 pietruszki - 3 duże ziemniaki - 1 udko z kurczaka - pęczek koperku - 1 łyżeczka lubczyku - 5 ziaren zioła angielskiego - 4 ziarna owoców jałowca - 6 ziaren pieprzu czarnego - 2 kostki rosołowe - 3 liście laurowe - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - przyprawa "Kucharek" do smaku - jajka - śmietana Sposób przygotowania: Do dużego garnka(...)wkładamy kurczaka, umyte liście botwiny, obrane buraki, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Dodajemy kostki rosołowe, lubczyk, zioło angielskie, owoce jałowca, pieprz czarny oraz liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyławiamy z naszej zupy liście botwiny, buraki, marchew oraz pietruszkę po czym dokładnie blendujemy. Ziemniaki wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę. Nasze warzywa umieszczamy ponownie w zupie, dodajemy
Mentor Smakułyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymskórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowegodo środka kurczaka włożyć młode gałązki naci
W Mojej Kuchni Lubięsię białko. Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. Po tym czasie, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min. Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami kolendry
Kuchnia MagdaLenylodówce, jakie zapasy mieć w spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno(...)wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka
WojnaNaSmaki.plserem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami
Kuchnia Bazyliiopcjonalnie śmietana do dodania do zupy na talerzu z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam
Uwaga Babcia Gotujemasz ochotę, co zalega w twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa.Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto(...)wodzie przez 30 minut. Następnie dodajemy warzywa, a po 20 minutach ugotowany makaron. Ja nie miałam akurat bulionu, więc zastąpiłam go ekologicznymi kostkami rosołowymi. 2. Warzywa stanowią podstawową masę zupy i decydują o jej ostatecznym smaku i wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1 sztuka udko kurczaka, 4 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzny, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka kucharek, 3 sztuki małe papryczki chilli w marynacie,słoiczek 200 gram koncentrat pomidorowy, - do smaku maggi i śmietana 18% słodkalane kluski: 6 łyżek kaszki manny, 1,5 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba woda, 1 sztuka(...)było za gęste, po odstaniu jak zgęstnieje to dodać odpowiednią ilość wody === wszystkie składniki wymieszać rózgą na jednolitą masę, odstawić na 15 minut,a następnie wlewać do gotującej się zupy, rosołu lub owocowej włoszczyznę obraną zmiksować nie za drobno w pojemniku blendera w niewielkiej ilości wody zagotować skrzydełka, udko i wodę wylać teraz wlać 4 litry wody, dodać ziele, liście
W Mojej Kuchni Lubięśrodowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną wiosenną zupę ze szczawiem. Z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 4 ziemniaki, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1 pęczek szczawiu, 100 ml śmietany 30%, 2 jajka, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: buraki czerwone 1 kg, pałki z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 10 sztuk, groszek mrożony 300 gram, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, majeranek 2 łyżki, woda 3,5 litra włoszczyznę, nieduże buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka lub zetrzeć w robocie na tarczy(...)włożyć do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 20 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybka, syta, smaczna zupa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kurczak 1,2 kg/nieduży, ząbki czosnku 8 sztuk, garam masala Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, ziemniaki młode 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - jaką lubisz niedużego kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym ząbki czosnku pokroić
W Mojej Kuchni Lubięwtedy delektuję się nimi. Tym razem wybór padł na zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera(...)kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy
Smakołyki Asizupa w sam raz dla dzieci i nie tylko.Bo zdrowa i pożywna. Składniki -pierś z kurczaka -marchewka -cebula -czosnek -sos pomidorowy najlepiej robiony w domu ze swoich pomidorów -sól,pieprz,oliwa z oliwek, -papryka -laseczka wędzonego kabanosa -fusilli Malma -porządna garść ziarenek od Ziarenkowo Słoneczne Pola lub Euforia Pierś z kurczaka, marchewkę pokrojona w kostkę , cebulę,papryke pokrojoną na części
Z Kuchni Do Kuchni