zupy z kurczakiem - 3814 przepisów (strona:92/255)

Krupnik na żeberkach 199

jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku(...)minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki), ziemniaki (w kostkę) i pora (w talarki). Pietruszkę zostawiamy w całości, a po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Warzywa, grzyby, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do zupy, gdy mięso jest już miękkie. Gotujemy dalej, aż marchew będzie miękka (ok. 10 minut), po czym dodajemy kaszę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze

W SMAK
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 166

prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak(...)kulek do pieca. Na koniec trzeba dodać do nich sos pomidorowy. Trochę pracy jest, jednak gwarantujemy, że tak lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa 1/2 szklanki tartej bułki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki mleka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów 1 jajko Kilka łyżek siekanej

Niedzielny kucharz
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 93

  Składniki: 2- 2 ½ litra wody pól kurczaka zagrodowego cebula opalona 4 marchewki kawałek selera kawałek pora 1duży,lub 2 mniejsze korzeń pietruszki 1 łyżeczkę suszonych

mojej kuchni
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 110

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 137

  Składniki: 2- 2 ½ litra wody pól kurczaka zagrodowego cebula opalona 4 marchewki kawałek selera kawałek pora 1duży,lub 2 mniejsze korzeń pietruszki 1 łyżeczkę suszonych

w mojej kuchni
Chowder z kukurydzą 120

Thermomix przepisy. Chowder z kukurydzą i kurczakiem Przepis na Thermomix TM5 i TM31 Składniki: 200 g cukinii 100 g marchewki 250 g ziemniaków 80 g cebuli

Themo przepisy
Placuszki z piersi z kurczaka 345

  60 dag filetów z kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 1 łyżka maggi 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi

Humanistka w kuchni
Skrzydełkowy knedel 219

Często gotuję na skrzydełkach  wywar na  zupę. Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane. To jest propozycja

Buniabaje w kuchni
Migdałowa zupa 92

Zupa o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej. Składniki 250 ml bulionu z kurczaka 250ml mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 130 g migdałów 1/2 łyżeczki ziele angielskie sól, pieprz do smaku opcjonalnie ,kurkuma do smaku i koloru Wykonanie Migdały ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia .  2 łyżki obranych migdałów odłożyć. Zimne migdały zmielić drobno(...)minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką ,lub bazylią świeżą

mojej kuchni
Migdałowa zupa 127

Zupa o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej. Składniki 250 ml bulionu z kurczaka 250ml mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 130 g migdałów 1/2 łyżeczki ziele angielskie sól, pieprz do smaku opcjonalnie ,kurkuma do smaku i koloru Wykonanie Migdały ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia .  2 łyżki obranych migdałów odłożyć. Zimne migdały zmielić drobno(...)minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką ,lub bazylią świeżą

w mojej kuchni
31 dań jednogarnkowych 5572

syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną(...)kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa

Moja smaczna kuchnia
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy konserwowej 182

miksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze(...)gotować około 60 minut. Udko wyjąć z rosołu. Kukurydzę dokładnie opłukać, na sicie pod bieżącą wodą - odsączyć. Wypłukaną kukurydzę dodać do rosołu drobiowo-warzywnego. Gotować kilka minut. Do ugotowanej zupy z kukurydzy, wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Zupę zmiksować, do pożądanej konsystencji. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tradycyjna pomidorowa na rosole 246

sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka porcja pysznego zdrowia - zupa szpinakowa 167

sól i pieprz (jeśli potrzebne) Przygotowanie:Ugotuj jajka na twardo. Obierz je ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.Zagotuj litr rosołu z kurczaka. Kaszę mannę rozprowadź w szklance zimnej wody. Jeśli wsypiesz ją bezpośrednio do zupy, brzydko się poskleja. Kiedy rosół się zagotuje, wlej szklankę kaszy manny i gotuj wszystko 15 minut.Dodaj szpinak, zmniejsz ogień na minimalny, tylko

Gotowanie to kochanie
Makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka 241

Makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania