podbijają podniebienia klientów. Często też pierożki won ton podaje się wraz z zupą. Jako, że mamy w domu koszyk do gotowania na parze, zrobiliśmy swoją wersję i to w sumie nie jedną… Pierożki z różnymi nadzieniami, przeważnie spotyka się nadzienia z kurczaka, krewetek a nawet w Krakowie z baraniny. U nas były trzy, dzisiaj przepis na mięsne
Kuchnia na wzgórzutego zboża o właściwościach kojących dla rozregulowanego żołądka. Ryżanka - zupa postrach dla bakterii, a przy okazji wszystkich dzieci ;) no prawie wszystkich bo mój Syn wcina aż mu się uszy trzęsą. Składniki (na 2-3 posiłki dla dziecka): 100 gram ryżu białego (lub zawartość jednej torebki) 2 skrzydełka z kurczaka 200-300 ml wody 1 nieduża marchew szczypta soli Przygotowanie(...)garnka. Wyłączamy kiedy ryż jest prawie miękki. Zostawiamy pod przykryciem. W ten sposób ryż dochodzi - staje się miękki ale nie rozgotowany. W razie potrzeby dolewamy wody, aby zupa nie była zbyt gęsta. A na deserek ... wafle ryżowe albo banan ;) I tak od kilku dni. Gdy Babcia Hania usłyszała ten jadłospis stwierdziła krótko: "biedne dziecko". Syncio jednak nie grymasi
Kuchnia po mojemuwschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI- To niezbędny składnik większości azjatyckich(...)dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda
ClauditteMissCookingmasala jest typową brytyjską potrawą, a jeden z posłów wystąpił z wnioskiem o objęcie unijną ochroną geograficzną miejsce pochodzenia potrawy… Glasgow w Szkocji? Skąd pochodzi kurczak tiki masala Kurczak tikki masala to jedno tych dań, którego początki i pochodzenie mógłby rozwikłać dopiero Sherlock Holmes. Mamy szereg sprecznych informacji skąd potrwa się wzięła. Jedne źródła twierdzą, że w pewną szarą(...)jest za słone. Siedzący na zapleczu właściciel lokalu jadł właśnie zupę pomidorową i powiedzial kucharzowi, żeby dodał trochę pasty pomidorowej do dania awanturującego się klienta (ewidentnie bez krawata). Szef tak zrobił. Kucharz zaniósł zmodyfikowane curry kierowcy, ten zachwycił się daniem i zaczął regularnie przychodzić z kolegami na kurczaka w sosie. Stąd sława kurczka tikki masala zaczęła promieniować na całą Wyspy
Niedzielny kucharzwychodzą nie zbyt ładne, ale mam nadzieję, że będzie to wybaczone. Zupa z ciecierzycy jest idealnym posiłkiem dla całej rodziny, ponieważ jest syta, pełnowartościowa i pyszna! Składniki: 240g odsączonej ciecierzycy (1 puszka) 400g pomidorów krojonych (1 puszka) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5 łyżek suchego białego ryżu 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 1/4 łyżeczki kminku, pieprz cytrynowy, papryka słodka, papryka słodka wędzona(...)się zagotuję woda. Następnie dodajemy ciecierzycę, pomidory, koncentrat pomidorowy i ryż. Gotujemy przez ok 15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu zupę odtsawiamy na kilka minut, aby nabrała lepszego smaku. Smacznego
Truskawkowa FiestaJednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i
Kuchnia Pełna Pasjiochotę na treściwe, często właśnie mięsne dania. Więc gotuję zupy z mięsną wkładką ( ostatnio np ugotowałam gar tej gulaszowej – świetnie się sprawdza na takie zimowe dni), i robię różne mięsne potrawki i zapiekanki. Mam nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko bo moja figura ciężko to znosi:). Ta zapiekana potrawka z kurczaka to danie, które spokojnie można podać nawet na jakiś
Cooking for EmilyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: Udko z kurczaka, 2 większe marchewki, pietruszka, kawałek selera, 7 większych ziemniaków, 500 g przecieru z ogórków, duża garść posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą (około 1,5 l), gotuję 20 minut. Dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę(...)ziemniaki pokrojone w kostkę i pietruszkę oraz selera w całości. Gotuję kolejne 25 minut. Dodaję ogórki i koperek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Do zupy wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę
JejKuchniałyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy mięso mielone i paprykę. Podsmażamy do czasu aż kurczak lekko się zarumieni. Dolewamy wino (jeśli używamy) i gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż zostanie on prawie cały wchłonięty przez kaszę. Następnie dorzucamy odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory(...)formie są one serwowane, zawsze są dla mnie rewelacyjne! Publikowałem już m.in. przepisy na meksykańską zupę , buritto , czy burgery , a dzisiaj postanowiłem stworzyć meksykański twist z polskim akcentem, w postaci naszego rodzimego pęczaku, który gra dzisiaj pierwsze skrzypce. Takie kaszotto z pęczku, z mielonym kurczakiem, warzywami i aromatyczną mieszanką przypraw przypadnie do gustu absolutnie każdemu! Ja każdą porcję podałem
Pogotujmy.plstycznia i lutego miałam straszne zapotrzebowanie na zupy z mięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora(...)tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy do dużego garnka i zapełniamy wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz
Brzuszki Łakomczuszkibrokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym(...)portugalskiej i holenderskiej. Tyle o jarmużu. Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić. Będą więc roladki. A jak mowa o roladkach to polecam również: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek oliwa
potrawyregionalnepszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie dobrze pasuje do ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki(...)zieloną częścią dymki, kawałkami świeżego chili oraz listkami kolendry. Listek alg morskich nori tniemy nożyczkami w dowolny kształt i wieńczymy tymi płatkami ramen. Smacznego! Artykuł Ramen – japońska zupa pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
KierunekuchniaKurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny domowy rosół z makaronem to podstawa obiadu niedzielnego w moim domu. Do tego jeszcze rolada , modro kapusta i śląski łobiod momy gotowy. Składniki
magiczna kuchnia Kasi