zupa - 39012 przepisów (strona:1866/2601)

Ramen wegetariański II 74

Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi

Milion Smaków
Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą 132

gotowaniem... Zgadywałyśmy składniki i na tej podstawie próbowałam znaleźć przepis, który odpowiadałby temu daniu. Mnie ono  bardzo smakowało, dlatego też postanowiłam odtworzyć je w domu. Była też zupa krem, ale o tym niebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki

Karola gotuje
Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem 112

Składniki kruszonki połączyć/rozetrzeć w palcach 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rabarbarowe-love-najprostsze-ciasto-rabarbarem/ MieszamWGarnku   Artykuł Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 242

Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej

ChilliJemy
Makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 142

Powoli zaczynamy sezon na szparagi, co mnie niesamowicie cieszy. Szparagi są dość łatwe w obróbce i wszechstronne. Zrobicie z nich zupę, dodatek do makaronu czy ugrillujecie z dodatkiem oliwy. Co ciekawe są uważane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków Korzystajcie więc z sezonu, bo niestety trwa dość krótko (od kwietnia do końca czerwca).   Makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Powiedz dietom nie
Zupa krem z pora 147

postów wspominałam, że nie lubię pora. Ale nie dałam za wygraną i cały czas próbuję się do pora przekonać i muszę przyznać że z całkiem dużym sukcesem. Ostatnio zrobiłam zupę krem z pora, jest ona banalnie prosta w przygotowaniu a czas na jej ugotowanie to bagatela 30 minut. Zatem do dzieła!  Polecam też inne przepisy z porem w roli

Delusional Trine
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 164

znajduje się skarga napisana przez Krystynę, opiekunkę krów  holenderskich, która skarży się na swój los „cudzoziemki”, doświadczającej przykrości ze strony gospodyni folwarku wilanowskiego.   Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą

SMYKWKUCHNI
Pasta z czosnku niedźwiedziego 213

Wraz z nadejściem wiosny gości na stołach w coraz większej ilości kuchni, nie tylko polskich. Stał się wręcz rośliną poszukiwaną. Były już na blogu przetwory z czosnku , niedźwiedzie pesto , zupa , będzie pasta, chleb… i nie nie wiem co jeszcze. Pasta z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - spora garść liści czosnku niedźwiedziego - 1 szklanka słonecznika łuskanego - olej z pestek winogron (w oryginale oliwa

mojewypiekiinietylko
Mięciutkie placuszki na białkach 151

papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dowolnymi dodatkami. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/mieciutkie-placuszki-bialkach/ MieszamWGarnku     Artykuł Mięciutkie placuszki na białkach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
tortilla mięsno-warzywna... 156

posypaną cukrem na oleju rzepakowym zeszklić, dodać mięso mielone wieprzowe i podsmażać co jakiś czas mieszając dodać kucharka, paprykę ostrą, pokrojoną czerwoną cebulę, wymieszać z mięsem dodać mrożoną mieszankę zupa jesienna, wymieszać z mięsem pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić na placek tortilli

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 123

mojej lodówce znajduje się jakieś mielone mięso. Jest naprawdę genialnym rozwiązaniem na szybki obiad i można je podać w setkach odsłon! Na blogu możecie spotkać je w burgerach, zapiekance, zupie czy niezwykłych kotletach mielonych (sprawdź je wszystkie TUTAJ ), a dziś do paczki dołączają smakowite i aromatyczne pieczone klopsiki w sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pulpeciki inaczej 114

układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy. Zupa powinna postać przed podaniem 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak. Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree

Kulinarne przemyslenia
WEGAŃSKIE CIASTO POMIDOROWE 187

powiedziałam, tak też zrobiłam (wprowadziłam tylko kilka "kosmetycznych" zmian 😜).  Ciasto bardzo przypomina klasyczne ciasto marchewkowe, pomidory nie są tu wyczuwalne, także nie bójcie się, że będziecie jedli zupę pomidorową w formie ciasta 😱  Pomidory nadają mu wyjątkowej wilgoci i koloru, a dodatek cynamonu i imbiru dodaje cudownego aromatu. Po namyśle zrezygnowałam z polewy lukrowej (żeby było zdrowiej), ale oczywiście

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 135

zupa, ni to gulasz.  Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje.  Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Szybki detoks" Magdalena Makarowska 151

też, żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone.  Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie

kruche babeczki