Kiedy za oknem jest gorąco na obiad idealnie sprawdzą się chłodniki. Zupy są pyszne ale kiedy za oknem pogoda nas rozpieszcza, nie zawsze chce się jeść gorące danie. Szukamy wtedy alternatywy, żeby się schłodzić, ale jednocześnie żeby się posilić. Jedną ze smacznych potraw ma upalne dni jest chłodnik litewski. Jest niezwykle smaczny, ale i łatwy w przygotowaniu! Zapraszam! Składniki: porcja
Gotuj z Mąkąbouche: sakiewki z papieru ryżowego, a właściwie ich dekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa: ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne
Food Squarepiecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pergamin. Pozostaw do ostudzenia na co najmniej pół godziny.** *typu śmietana do sosów i zup, lub kremówki **Omlet łatwiej się kroi po przestygnięciu, ale można go również podawać na gorąco, bardzo dobrze smakuje również odgrzany na drugi dzień
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakilka podstawowych produktów charakterystycznych dla azjatyckich potraw. Reszta to już tylko kwestia waszej weny. Efekty takich eksperymentów potrafią być zaskakująco smaczne. Tak jak stało się to w przypadku tej zupy kokosowej. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Więcej
Okolice PalnikaSurówka z kalarepy z marchewką. Idealna do obiadu. Podałam ją z młodymi ziemniaczkami i pieczoną karkówką. Bardzo lubię młodą kalarepę w surówkach, faszerowaną czy w zupie. Pamiętam jako dziecko zawsze jadłam ją na surowo jak jabłko prosto z ogródka. A ja polecam Wam kalarepę zapiekaną Składniki 1 duża kalarepa 1 średnia marchewka 1/2 pęczka koperku 1 jabłko 1 łyżeczka posiekanego
O kuchni z uczuciemsosem sojowym. Smażymy paseczki na oleju kokosowym Awokado i Paprykę kroimy w paseczki Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie (przez około 15 sekund, w głębszym naczyniu np misce do zupy). Następnie przekładamy go na deskę do krojenia. Na arkusz układać po kawałku indyka, awokado, papryki, parę listków mixu sałat. Na całość nałożyć odrobinę serka śmietankowego Jeden bok arkuszu papieru
Taste Therapyprzedstawiam moje dwa ulubione przepisy – jeden na rzadsze mleko, idealne do owsianek, koktajli, drugie natomiast gęste i tłuste, podobne do tego z puszki, które idealnie nada się do sosów, zup czy zapiekanek. Rzadsze mleko kokosowe: 200g wiórek kokosowych 1 litr wody źródlanej Wiórki przesyp do dużego słoika (lub wprost do blendera) i zalej podgrzaną, gorącą wodą źródlaną. Pozostaw
Roślinna - blog wegańskiAksamitny KREM ZE SZPARAGÓW powinien zawitać w Waszej kuchni jeszcze... Artykuł Krem ze szparagów pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEKrem ze świeżych pomidorów to klasyka tak znana, jak mała czarna. Oczywiście, zupełnie jak z małą czarną, jak wpadnie w nieodpowiednie łapy, to można się spodziewać
ladykitchenmuszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki na sos: 1 szklanka śmietanki do zup 18% 1 szklanka mleka 3,2% 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty, przykryć
Gosia gotujewarto przesmarować wierzch chleba zwilżonym wodą pędzlem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybki-pszenny-chleb-pomidorami-drozdzach/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukupić przed zajechaniem do tej wioski kilka potrzebnych rzeczy do higieny osobistej, dla młodych dziewcząt. Dla siebie , krem z ekstraktem ślimaka, polecam , jestem zachwycona. Potem jedliśmy pyszny obiad, zupę z manioka, super rybę z grilla plus chipsy z banana w regionalnej knajpce. Piliśmy mamahuanę , narodowy trunek. Dominikana to piękny kraj, ludzie swojscy , bardzo pomocni. Warto zobaczyć i zapoznać się
Pasje JolkiTarta szpinakowa z ricottą Na blogu pojawiło się ostatnio sporo zielonych, wiosennych przepisów, między innymi tarta z zielonymi warzywami czy zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym , oba dania gorąco polecam. Dziś natomiast postanowiłam przygotować kolejne danie ze szpinakiem, a mianowicie tartę szpinakową . Taka zielona tarta chodziła za mną już od dawna i miałam na nią ogromną ochotę. Tarta szpinakowa udała się
Codzienne GotowanieJest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną i razową wymieszać razem. dodać olej, sól i letnią wodę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na 30 minut. Następnie ponownie zagnieść i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić
Kuchnia PokoleńGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka
Di gotuje