zupa - 39805 przepisów (strona:1865/2654)

CURRY Z RYŻEM, KURCZAKIEM I WARZYWAMI – TEST GARNKA HAPPYCALL VACUUM 186

wystarczy strumień wody i delikatna gąbka. Jest to naprawdę ogromy plus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera!   Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora

Ostra na Słodko
Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego - recenzja 143

gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji. "Kuchnia toskańska" to zbiór apetycznych przepisów na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery, które zostały uzupełnione wyborem smakowitych felietonów.    Autor z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina

Di gotuje
Sałatka z bobem i rzodkiewką 167

reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych

Kulinarne przygody Gatity
KIEŁKI - RECEPTA NA ZDROWIE 164

innych pierwiastków mineralnych. Nasiona pieprzycy wydzielają duże ilości oleju, dlatego najlepiej rośnie ona na ligninie. Możliwa jest także hodowla w kiełkownicy. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B9, C, K;  Składniki mineralne - wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod;  Inne - olejki eteryczne, białko. KIEŁKI PSZENICY

wege i kropka
QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 186

chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk

wege i kropka
JABŁKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 194

chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało

wege i kropka
SELERYBA + MAKARON ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 187

będę szukać innego określenia. Każdy z nas doskonale rozpoznaje to hasło :)  Seler to prawdziwy afrodyzjak, bulwa szczęścia i zdrowia! O właściwościach selera pisałam tutaj >>>  zupa selerowo - imbirowa . O rzechy włoskie natomiast to doskonałe źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Już kilka orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega

wege i kropka
Delikatne knedle twarogowe z truskawkami 168

rumienimy. Knedle podajemy polane bułką z masłem i posypane cukrem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/delikatne-knedle-twarogowe-truskawkami/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne knedle twarogowe z truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Aromatyczne pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z czubricą zieloną 173

żółtą, której składnikami są między innymi kurkuma, curry i kozieradka. Każda z mieszanek ma swoje specyficzne zastosowanie, jednak tak naprawdę można je wykorzystywać na wiele sposobów. Do sosów, mięs, zup, kanapek. Koniecznie kupcie czubricę i wypróbujcie. Namawiam Was dzisiaj na aromatyczne pulpety w śmietanowym sosie, w towarzystwie koperku i czubricy zielonej. Czytaj więcej

Pichceniomania
Kanapka z zapiekanym boczkiem 🥓🥓🥓 186

być nawet chleb, który macie akurat u siebie w domu. Ja tak właśnie zrobiłem. Oczywiście moja propozycja może być podana jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do zupy. Kanapka z zapiekanym boczkiem to też po prostu propozycja na danie główne. Zatem zastosowań jest wiele. Bierzemy się do dzieła! Polecam wam też moje inne propozycje – kanapkę nowojorską

Kuchennyviral.pl
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 146

reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych

Kulinarne przygody Gatity
Ciabatta – nowy przepis 188

obracamy blachę i dopiekamy pieczywo. Studzimy na kratce. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/ciabatta-nowy-przepis/ MieszamWGarnku       Artykuł Ciabatta – nowy przepis pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Curry z ziemniaków 155

miejscu można dodać papryczki chilli – proszę pamiętać, że w pestkach jest koncentracja “ostrości” papryczki i należy dodawać je z rozwagą. Ja je pomijam w tym kroku, żeby zupa nie była zbyt ostra i nasz Najstarszy był w stanie ją jeść, bo ją uwielbia :). Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu

Lamarida.pl
Pasta buraczkowa 214

Tegoroczna zupa z botwinki już kilkakrotnie pojawiła się w moim domu, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo zniknęła w mgnieniu oka Dzieciaki wprost nie mogły się najeść. Zatem zamiast przepisu na nią, będzie dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie

Lamarida.pl
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 235

uwielbiamy smak tej chrupiącej i mocno papryczkowej sferementowanej mieszanki warzyw. Spożywamy ją solo z chlebkiem bez chemii lub pokrojone w kawałki jako dodatek do obiadu np. do zupy ziemniaczanej z soczewicą (przepis już wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania i miksowania, a później już

Lamarida.pl