świetny w smaku. U nas zaczął się jak co roku wysyp cukinii, więc w zasadzie każde danie jakie jemy od dwóch tygodni zawiera cukinię. Póki co dużo klasyków- zapiekanki, zupy i faszerowane cukinie ale też trochę nowości i eksperymentów i część z nich na pewno trafi wkrótce na bloga. Makaron z cukinią i ricottą Drukuj Prep time
Cooking for Emilypasteryzuję ( gotuję w garnku z wodą) około 20minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmuje je i po przestudzeniu wynoszę do piwnicy. Zimą jak znalazł pyszne ogórki do zupy ogórkowej czy też do sosu ogórkowego
W garach u Gosimasła, a dlatego, że po spróbowaniu pasty kupionej w markecie (bardzo drogiej jak na opakowanie 115g) zobaczyłam jak smakuje moim dzieciom! Nie trzeba chyba przekonywać, że dzieci lubią pomidory, zupę pomidorową, itp. Moje lubią też suszone pomidory, dlatego często je dodaję do różnych dań, głównie obiadowych, ale i sałatek. I ku mojemu zaskoczeniu, zajada się nią też mój mąż. Sklepowa
Kolorowy Przepisownikprzyprawy grzyby nasiona orzechy mięso nabiał Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian. Suszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości: suszone banany
w mojej kuchnimamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis ), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone w tortownicy może dumie stać na niedzielnym stole. Jest wilgotne, więc spokojnie (choć nie sądzę
greenscarfPyszna, aromatyczna, łącząca łagodną gorycz mniszka ze słodyczą lukrecji i ostrością imbiru. Yogi Tea Detox with Lemon to herbatka odmładzająca, świeża, wyzwalająca. Suszonych połówkach kokosa – doskonałe do lekkich zup (w szczególności na bazie mleczka kokosowego), jak również do smoothie czy deserów. Polecam Wam podać w nich domowe lody (np. z tego przepisu). Takie połówki kokosa to też doskonała ozdoba
Słodkie okruszkiDodajemy owoce. Pieczemy jeszcze 20 min. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/tarta-nadzieniem-serowym-owocami-lata/ MieszamWGarnku Artykuł Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDomowy makaron jest bardzo szybki do zrobienia i pyszny. Idealny do zupy lub sosu. 1 szklanka wody 1 jajko szczypta soli około 1,5 łyżki wody mąka do podsypywania ( nie za dużo ) Składniki zagnieść na dość elastyczną i nie lepką masę i pozostawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podczas wałkowania można podsypać stolnicę odrobiną
cukrem pudrem posypanesojowe w beszamelu . Bitki sojowe w połączeniu z ogórkiem kiszonym i ziemniakami, to bardzo klasyczny smak i fenomenalne połączenie, którego każdy powinien spróbować! Jeśli jesteście fanami prostych smaków, to zupa z boczniaków , którą ostatnio zrobiłem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Przydatne: Mąkę orkiszową możesz zastąpić pszenną lub w bezglutenowej wersji np. mąką z amarantusa. Artykuł Bitki sojowe w beszamelu
Blendmanprzygotuję kalafior i spód pizzy: Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić. Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypalił. Uprażony
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzybieramy według upodobania. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/fit/koktajl-fit-z-chia-porzeczkami-malinami-brzoskwinia-i-borowkami/ MieszamWGarnku Artykuł Koktajl- pudding fit z chia, porzeczkami, malinami, brzoskwinią i borówkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNajlepszy czas na zupy krem, to zdecydowanie lato, gdyż mamy pod dostatkiem świeżych, a co najważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe
Receptura smakuprzepis natknęłam się podczas lektury książki Marshy Mehran " Zupa z granatów" . Sposób przygotowania tych perskich ciastek przypomina mi nieco polskie faworki (chrust). Różnicą jest dodatek aromatów: wody różanej, kardamonu i cynamonu. Do wykorzystania przepisu zachęciła mnie intrygująca nazwa "słoniowe uszy" 😉 Są chrupiące jak nasz chrust. W smaku i zapachu zdecydowanie bogatsze. 😊 A jaką radochę mają dzieci najpierw podczas wykrawania, potem
Weekendy w domu i ogrodziePodczas weekendowego wypadu do lasu udało mi się zebrać kolejną porcję kurek, a że był już i sos i zupa to tym razem postanowiłam przyrządzić prostą tartę. To danie wprost idealne na letni obiad, proste i niezwykle aromatyczne. Spód: 150 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 1 jajko 120 g. masła 2 łyżeczki wody szczypta soli Z podanych składników
Cynamonowe szczęście