warzywo. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niego przyrządzić chipsy pieczone w piekarniku ( uwaga, można zjeść ich całą miskę!), przygotować pesto do makaronów czy gnocchi, lub wykorzystać w zupach czy daniach jednogarnkowych typu kaszotto czy pęczotto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego zdrowego warzywa, warto go zakupić i przygotować to danie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc
JaglusiaProsty sposób na soczyste udka z chrupiącą skórką, są doskonałe na obiad lub do kolacji. Udka gotujemy z włoszczyzną. Po 15 minutach wyjmujemy i osuszamy. Na bulionie gotujemy zupę. Przygotowujemy przyprawy ostre lub łagodne: olej, sól, pieprz, papryka. Mięso wykładamy na folię i smarujemy przyprawami za pomocą pędzla lub moczymy... Tak przygotowane podpiekamy w piekarniku 20 min./ 220 st.C
chleba naszegozabiera je nam powoli. Stąd pomysł, aby zostawić sobie kilka na przetwory. Ponieważ ten kilka to było kilka kg, to postawiłam jedną część przeznaczyć na przecież pomidorowy. Idealny na zupę w jesienne lub zimowe dni. Składniki: 1 kg pomidorów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: pomidory naciąć i zalać gorącą wodą, aby łatwiej było zdjąć skórki obrane pomidory
Gotowanie z pasjąrobiłam w pracy mus z szampana; mimo coraz większej ilości alkoholu, ciągle smakował po prostu jak bita śmietana. Co robić...? Przecież nie dodam całej butelki, bo zamiast musu wyjdzie zupa (co w innych okolicznościach być może nie byłoby problemem, ale w przypadku tortu weselnego - byłam pewna - nie mogło się sprawdzić). Mnie i tort uratowała bardziej doświadczona koleżanka sugerując, żebym dodała
Pożeraczka, czyli raz adobrzesezonie kurkowym przygotowuję tą zupę kilkakrotnie bo jest smaczna i łatwa do zrobienia. Minimum dodatków sprawia, że w smaku jest ona wyraźnie grzybowa, co lubię. Uwaga: pod żadnym pozorem nie rezygnujcie z koperku bo jest on tu wisienką na torcie
Milion Smakówzależności od wielkości. Podajemy z czym lubimy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kladzione-serowe-kluseczki-sosem-owocowym/ MieszamWGarnku Artykuł Kładzione serowe kluseczki z sosem owocowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek, które robię już od wielu lat. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają! Są naprawdę przepyszne! W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi
Di gotujewlej po trochu zimną galaretkę i zmiksuj masę na niższych obrotach, aż w wszystko dobrze się połączy. Masę wylej bardzo ostrożnie na ułożone herbatniki: najlepiej zrobić to chochelką do zupy, jedna po drugiej, aby herbatniki się nie podniosły. Wstaw ciasto do lekkiego stężenia do lodówki. KOKOSOWA KRUSZONKA: Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, dobrze wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp
Słodko-Słony Świat IlonyPewnie zdarza się Wam, że ugotujecie za dużo makaronu do zupy, ale wtedy kolejny obiad macie z głowy! Zapiekanka po prostu!Dziś zrobiłam zapiekankę makaronową z szynką w sosie serowym. Zdjęcie nieładne, ale zapiekanka pyszna! SKŁADNIKI: 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu 4 ugotowane jajka 20dag. szynki 20 dag.tartego sera 6-8 pomidorków chery 2 cebule sos serowy 1 łyżka masła
Kuchnia Beatykiełbasą Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa pomidorowa Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza z kolorową cukinią Pizza z papryką i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniasuchego patyczka. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szybkie-ciasto-drozdzowe-owocami-masa-serowa-oleju-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujesiotr niemal ich nie ma – tylko niewielką ilość dużych ości biegnących wzdłuż kręgosłupa, które bardzo łatwo namierzyć. Jesiotra można smażyć, grillować, marynować i wędzić, a także wykorzystywać w zupach rybnych. Szczególną sławą cieszy się jego ikra, czyli kawior – jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych przystawek na świecie. Filety z jesiotra wpadły mi w oko podczas zakupów w Lidlu
Dietologmleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład do aromatycznej zupy szparagowej . Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać końce. W garnku zagotować wrzątek, osolić i wrzucić szparagi na 8 minut. Wyciągnąć z wody i odsączyć (do wody można wrzucić oderwane
DietologDelikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym daniem a zupą ze świeżych grzybów to pulpeciki były wyjątkowo smakowite i do powtórzenia gdy tylko znowu nazbieram świeżych kurek. Pulpety ugotowałam i dzięki temu są delikatniejsze niż gdybym je usmażyła. Kurki do sosu
Smaczna Pyzaświeżymi ziołami. Na koniec polej oliwą (na Krecie leją jej dużo) i podawaj. ➤ Wskazówka : Nie wyrzucaj soku, który wyciekł z przetartych pomidorów. Możesz wykorzystać go do przygotowania gazpacho , zupy, sosu, smoothie, czy Krwawej Mary :) Te piękne drewniane naczynia - deska oraz podkładki - które widzicie na zdjęciach, stworzyły kobiece ręce. Wykonała je Justyna ze Sklepu 10x , który jest partnerem dzisiejszego wpisu
Chilli Czosnek i Oliwa