zupa - 39012 przepisów (strona:1862/2601)

Domowa przyprawa do Taco 137

Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku.  Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 76

znajduje się dla nas miejsce. Zamawiamy frykuśną wodzionkę – regionalną zalewajkę na smalcu ze skwarkami, grzankami i czosnkiem, która otrzymała wyróżnienie na I Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów – Chochla 2008. Zupa jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki

Raj dla Podniebienia
Deser morelowo – truskawkowy 99

był głodny. Nie miała kulinarnych zeszytów, odziedziczonych przepisów po swojej mamie. Sama na swój sposób łączyła składniki i mieszała w garze niczym czarodziejka. A chochla czasem mieszała jedynie zupę kminkową z zacierkami. Ale babcia podobno potrafiła tak ją przyrządzić i doprawić, że smakowała nawet tym unikającym kminku. Moja druga babcia polegała na książkach kucharskich, często wycinała sobie przepisy z gazet

Raj dla Podniebienia
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach 102

sobie wiele skarbów. Wyciągałam odłożone do lamusa miski, z których nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już

Raj dla Podniebienia
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone 109

grzybach wodą. Kiedy grzyby zmiękną, doprawić je solą, pieprzem i szczyptą suszonego rozmarynu. Na sam koniec sos zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne sosy, w oddzielnym garnuszku, mieszając mascarpone z kilkoma łyżkami gorącego sosu grzybowego. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony

Raj dla Podniebienia
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 123

przez dwa dni, a czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego

Raj dla Podniebienia
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 146

Szparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego szczypiorku

Wanilia i Kardamon
Rosół drobiowy 163

Jeszcze sześć lat temu nie przepadałam za tą królową zup. Szczerze powiem, że nawet nie pamiętam  co mi w niej nie pasowało. Wszystko się oczywiście zmieniło, kiedy byłam na studiach i zatęskniłam za domową kuchnią. Świeżą i pachnącą, a nie mrożoną i odgrzewaną z jaką miałam na co dzień do czynienia. W końcu się zebrałam. Było kilka telefonów

Justa próbuje gotować
Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami 227

dociskamy. Chłodzimy w lodówce 2-3h. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/batony-fit-maslem-orzechowym-amarantusem-orzechami/ MieszamWGarnku Artykuł Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
“W słoiku” – recenzja 143

dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata

Ugotowane pozamiatane
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 127

keczup, przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajeczna-suszonymi-pomidorami/ MieszamWGarnku     Artykuł Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pęczak ze szparagami i orzechami 138

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy

Ugotowane pozamiatane
Suszone warzywa, czyli domowa vegeta. 131

całość i przesyp do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu np. w szafce.   M ieszankę tę możesz stosować w zimie do zup, sosów, mięs itp. Jest ona o wiele zdrowsza niż podobna ze sklepu, trzeba tylko pamiętać, aby warzywa i zioła wziąć z własnego ogrodu lub nabyć z ekologicznej uprawy

Przepisy i porady kulinarne
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 173

wykorzystaniu – nie tylko na kanapki. Oprócz nich, można stosować je praktycznie wszędzie, do śniadań (omlet, frittata) jak i do dań głównych w postaci nadzień do mięs, czy nawet zup! Wszyscy wiemy, że nowalijki są zdrowe i co więcej, teraz w najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania, w końcu sezon

karmelowy
Bułki nadziewana cukinią i kurczakiem. 125

liście sałaty łyżeczka masła sól, pieprz  inne ulubione przyprawy Co się tyczy kurczaka, może wykorzystać pierś, ale także śmiało można sięgnąć po mięso z rosołu lub innej zupy lub jakieś pieczone, które zalega w lodówce. Cukinię kroimy w cienkie plasterki Kawałki mięsa podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię, posypujemy przyprawami. Wszystko razem chwilę dusimy. Bułki przekrawamy na pół

Dieta moja pasja