Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!. 2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy) 1 duży pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 świeże ogórki zielone pęczek koperku i natki pietruszki 2 ugotowane na twardo jajka pęczek szczypiorku 1 szkl.jogurtu naturalnego ****************************** Botwinkę myjemy,osuszamy i drobno kroimy.W rondelku rozpuszczamy masło , wrzucamy botwinkę , podlewamy dosłownie odrobiną wody
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiHobbici zdążyli się umyć i wypić po pół sporego kufla piwa nim zjawili się pan Butterbur i Nob. W mig nakryli do stołu. Na kolację była gorąca zupa, zimne mięso, tarta z jeżynami, świeży chleb, masło, twarożek - słowem, proste, smaczne potrawy, jakich by się Shire nie powstydził, a tak swojskie, że nieufność Sama (znacznie już uśmierzona wybornym piwem) rozwiała się
zadanie-gotowaniegłówki. Zatem bierzemy się do roboty. Polecam wam też moje inne propozycje do grilla – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem . Z kalafiora natomiast możecie przyrządzić szybką zupę kalafiorową . Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy
Kuchennyviral.plnich podczas pieczenia. Przepisy na buraki pieczone mam dwa, łatwo je przygotować, potrzebny jest woreczek do pieczenia lub folia aluminiowa. Pieczone buraki są u nas bazą do sałatek , zup. Polecam też zrobić tarte buraczki do obiadu! Można upiec większą ilość i przygotować buraki w słoikach na zimę. Jak upiec buraki w całości? Pieczone buraki w piekarniku są intensywne w smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDolewamy około 1,5 szklanki wody i gotujemy wszystko przez około 15-20 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany (takiej jak do zupy) i zagotowujemy. Aby, danie było gęstsze dodajemy łyżkę mąki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu. Makaron polewamy sosem i można jeść;) Smacznego
Health-Fit-Lifekończyły się raczej kiepsko. Jednak robiąc zakupy w Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie
Health-Fit-Lifezdrowszy zamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających o zdrowie. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada zakwaszeniu octem
Di gotujeużywa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovlie potrzeba tylko dwóch składników: mąki i batatów! Tradycyjnie roti jest alternatywą chleba i podaje się go z zupą curry. W moim domu jemy go na różne sposoby: solo – jest przepysznie naturalnie słodki; jako tortilla lub wrap z humusem i warzywkami; albo jako naleśnik – łatwo się
Lamarida.plktórych to umieścimy nasz produkt końcowy. Natępnie otwieramy puszkę mleka, wybieramy stężałą białą część i dodajemy do blendera. Reszty nie wylewamy! – wspaniale przyda się np. do dowolnej zupy. Zawartość blendera miksujemy do uzyskania gładkiej masy. I lody gotowe Można skonsumować od razu albo przełożyć część do foremek na lody i cieszyć się ich smakiem, gdy się dobrze zmrożą. Smacznego
Lamarida.plJeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY
Karo in the Kitchensmaku solą i pieprzem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bob-inaczej-czosnkiem-oliwa-koperkiem/ MieszamWGarnku Zapisz Artykuł Bób inaczej – z czosnkiem, oliwą i koperkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuOstatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy
chleba naszegowitaminy E oraz witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego
Smak mojej kuchniPieczemy ok 25 min w 180 stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/bulki-miesem-baklazanem-cukinia/ MieszamWGarnku Zapisz Artykuł Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwystarczy strumień wody i delikatna gąbka. Jest to naprawdę ogromy plus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora
Ostra na Słodko