zupa - 39353 przepisów (strona:1851/2624)

Sos po grecku 642

grecku to kulinarne odkrycie mojej mamy. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Jest idealny w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Może stać w piwnicy przez kilka miesięcy, a to naprawdę duża zaleta :) Do tego sosu nadają się pomidory, które mają dużo miąższu, a mało pestek, np. odmiana

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pełnoziarnisty, pomidorowy chleb na sodzie 164

maślance, niemniej równie udanie chleb wyrośnie także z dodatkiem przecieru pomidorowego, zyskując przy tym na smaku i wyrazistości. To niezwykle prosty wypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej masłem albo pesto bazyliowym również trudno odmówić Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + odrobina do podsypania 25 g płatków owsianych 25 suszonych

Even Better Food
Piernikowe tiramisu 193

lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i startą czekoladą. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/piernikowe-tiramisu/ MieszamWGarnku       Artykuł Piernikowe tiramisu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie 188

stopnii i dopiekamy ok 10-15 min. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-pszenno-zytni-ziemniakami-zakwasie/ MieszamWGarnku   Artykuł Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gęsty przecier pomidorowy. 133

ęsty przecier pomidorowy jest doskonały do zupy pomidorowej, sosów, fasoli po bretońsku i innych potraw. Jest trochę pracochłonny, ale jego smak i aromat wynagrodzi nam pracę przy nim. A co najważniejsze jest zdrowszy niż ten kupiony w sklepach. Zapraszam po przepis : Składniki : 3 kg mięsistych pomidorów ( np. Lima ) 3 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) Sposób wykonania :   P omidory opłucz

Przepisy i porady kulinarne
Naturalna bulionetka warzywna 495

Bulionetka to przyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik. Szczególnie polecam zrobić zapas w okresie letnim, kiedy warzywa są najlepsze. 1 kg marchewki 400 g korzenia pietruszki 1 seler korzeniowy ( ok 200 g) 2 cebule (ok 200 g) 1 mały

https:KKuchniaMniam
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 192

cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości

codojedzenia
Placki z sosem grzybowym 254

Wakacje, to u mnie czas wyjazdów na działkę, a tam nie warto tracić czasu na przygotowywanie czasochłonnych dań. Wystarczy wyskoczyć do ogródka po cukinię a z fileta drobiowego i zupy … Czytaj dalej Placki z sosem grzybowym

czarrna od kuchni
Jak przygotować puree z dyni ? 176

Dynia jest mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników.  Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>. Jak zabrać się do takiego puree

Justa próbuje gotować
Pierogi soczewicą i kiełbasą 184

podsmażoną kiełbaską :) Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (ewentualnie

CynamonemPoOczach
Pieczarki smażone 174

zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Przepis na pieczarki smażone, składniki: 500 g pieczarek 2 duże cebule ze szczypiorem 2 łyżki oleju rzepakowego natka pietruszki, koperek (opcjonalnie) sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA KREM Z CZERWONEJ FASOLI 174

Niby lato jeszcze  , a jesień już stuka do okien .W domu już robi się zimno , to i organizm domaga się gorącego , treściwego posiłku.Dziś przepis na pyszną , kremową zupę z czerwonej fasoli, która nasyci niejeden żołądek i rozgrzeje duszę .Polecam. 2 puszki czerwonej fasoli Bulion kurzy 2 łyżki masła 1 cebula czerwona 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ogórki kiszone w słoikach 252

Ogórki kiszone robi się w mojej rodzinie od kiedy pamiętam. Osobiście uwielbiam ich smak. Z ogórków kiszonych można również wyczarować wiele pysznych dań, np. zupę ogórkową. W poniższym przepisie staram się jak najdokładniej określić ilość składników, ale prawda jest taka, że ogórków dodaje się do słoików tyle ile się zmieści, więc nie trzymajcie się sztywno przepisu. Ważne jest

Passions hobbies life
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 211

stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szarlotka-cukinia-pysznym-kruchym-ciescie/ MieszamWGarnku   Artykuł Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Passata pomidorowa 129

musi się to zmienić! I jak to bywa początki były trudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Nie wiem, czy to wina przepisu, czy wodnistości pomidorków koktajlowych… Ale koniec końców passata pomidorowa smakuje rewelacyjnie! Jest pikantna

KuchniaWeDwoje.pl