przepis natknęłam się podczas lektury książki Marshy Mehran " Zupa z granatów" . Sposób przygotowania tych perskich ciastek przypomina mi nieco polskie faworki (chrust). Różnicą jest dodatek aromatów: wody różanej, kardamonu i cynamonu. Do wykorzystania przepisu zachęciła mnie intrygująca nazwa "słoniowe uszy" 😉 Są chrupiące jak nasz chrust. W smaku i zapachu zdecydowanie bogatsze. 😊 A jaką radochę mają dzieci najpierw podczas wykrawania, potem
Weekendy w domu i ogrodziePodczas weekendowego wypadu do lasu udało mi się zebrać kolejną porcję kurek, a że był już i sos i zupa to tym razem postanowiłam przyrządzić prostą tartę. To danie wprost idealne na letni obiad, proste i niezwykle aromatyczne. Spód: 150 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 1 jajko 120 g. masła 2 łyżeczki wody szczypta soli Z podanych składników
Cynamonowe szczęścieczytelnego i przejrzystego. Wystarczy jedno kliknięcie! Ps. blender posiada również funkcję normalnego blendowania bez próżni oraz tworze próżni bez blendowania ( przydatne wtedy, gdy np. chcemy zabrać koktajl czy zupę „w drogę” w dołączonym mniejszym pojemniku. BEZPIECZEŃSTWO: Blender działa tylko i wyłącznie przy prawidłowo zamontowanym kielichu, dzięki czemu nie ma obaw przypadkowe włączenie. ŁATWE CZYSZCZENIE : Wystarczy opłukać pod bieżącą
Ostra na Słodkonietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle spełnia swoją posypkową rolę. Przepis z niezastąpionej Jadłonomii (pokazywany był w programie Marty w Kuchni
Poezja smakujest przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoOgórki małosolne uwielbiam. Oprócz zajadania (w dużych ilościach) samych i na kanapkach staram się je też inaczej wykorzystać. Robiłam z nimi sałatkę a także zupę a tym razem przygotowałam polędwiczki w sosie. Ogórki małosolne mają swój specyficzny smak i nadają daniu ciekawy posmak. jeśli ktoś lubi ogórki małosolne tak jak ja to bardzo polecam. składniki: 1 poledwiczka wieprzowa
Monia miesza i gotujewarunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Inaczej wyprawa do sklepu murowana, bo zapiekane tortille i tak warto zrobić, a goście będą zadowoleni. Połączenie chili con carne czy zupy meksykańskiej z zapiekanką - zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Składniki: tortille 6 sztuk ok 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki fasoli czerwonej lub białej
Gotowanie z pasjąJeśli nie wiemy co zrobić z mięsem z rosołu, przychodzę z kolejną propozycją. Sama nie wiedziałam co zrobić z piersią, na której ugotowałam zupę. Zazwyczaj dodaję do sałaty, do tego pomidor, ogórek itp i sałatka sama się robi. Tym razem lekka zmiana. Ponieważ przed wyjazdem musieliśmy opróżnić lodówkę - por, który tam siedział sam się prosił ;) Za to sałatka wyszła rewelacyjnie
Gotowanie z pasjąkulinarną 😀Jestem z niej bardzo dumna! Moja książka jest o wymiarach 15 x 21 cm, ma twardą, matową okładkę i 60 matowych stron z przepisami, posegregowanymi tematycznie na śniadania, zupy, obiady, kolacje i desery. Każdy z Was może mieć taką książkę! U mnie jest to książka kulinarna, ale to od Ciebie zależy co się w niej znajdzie. Jest ona idealnym
Kuchnia MagdaLenyodsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dżemem, cukrem, owocami 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/delikatne-placuszki-maslanka-jablkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzygotowywania ryżu we Włoszech, i trochę po polsku ze względu na składniki. Ciekawostką może być to, że we Włoszech risotto jest traktowane, jako pierwsze danie i podawane np: zamiast zupy. Ja podałam spolszczoną potrawę w totalnie polski sposób, czyli jako danie główne ;) Smakowało i podobało się absolutnie wszystkim, bo trzeba przyznać, że samym kolorem risotta można się zauroczyć
Kuchnia w Słońcu Skąpanapietruszkę i ziemniaka kroję w plastry, brokuła dzielę na różyczki, zalewam wodą tak by warzywa były przykryte, wrzucam kostkę ( niewiedzac dlaczego- nie lubie zup na prawdziwym rosole...) zaczynamy gotować. Na patelni rozgrzewam oliwe i podsmażam z czosnkiem, wrzucam do warzyw. Kiedy warzywa zmiękną blenduje całość, dodaję serek lub jogurt
Mamuśka wraca do formyfasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki
Pobite gary Barbaryinne doświadczenie z makaronami bezglutenowymi. Opakowania kartonowe lub foliowe. Bardzo eleganckie. Firma nie zapomniała też o najmłodszych. Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze. Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii
AZgotuj!Makaron i botwinka to udane połączenie nie tylko w zupie, żeby nie było banalnie o nie… Proponuję na obiad mini kokardki, z warzywami i odrobiną sera, mój zamysł był taki aby było szybko, świeżo i prosto, oszczędzając na czasie bo taki obiad przygotujemy w 10 minut, tak, tak! gdy makaron się gotuje, robimy resztę a potem łączymy na patelni
Wanilia i Kardamon