zupa - 39012 przepisów (strona:1842/2601)

Rosołek z vegetti cukiniowym – dieta dr Dąbrowskiej 166

Wygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki

To co kocham
Rosołek z vegetti marchwiowym – dieta dr Dąbrowskiej 124

Rosół warzywny z marchewkowym makaronem doskonale łagodzi głód na diecie. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule –

To co kocham
fasolka podlaska 132

składniki: 500 g fasoli jaś 1pietruszka 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki ok. 200 g kiełbasy lub boczku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego tłuszcz

Domowy Smak Jedzenia
Indyjskie chlebki Czapati 148

jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry czy zupy zrobicie takie chlebki. Najlepiej smakują na ciepło, podawane od razu po przygotowaniu. Składniki na 8 sztuk: 225 g pszennej mąki pełnoziarnistej, u mnie był to typ 2000 więc użyłam dokładnie

greenscarf
Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem 108

pięknie wyrośnięte śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty. Składniki -2 szkl. mąki gryczanej -1 jajko -1 szkl. mleka -garść ulubionych ziół

Zielona Kuchnia
Ciecierzyca duszona z warzywami 135

totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy) -łyżka oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku

Zielona Kuchnia
Tarta dyniowa na słodko 99

Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże jajko

Zielona Kuchnia
Domowe, suszone pomidory w oliwie 138

ząbki czosnku/paprykę i zalewamy ciepłym tłuszczem. Zakręcamy 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowe-suszone-pomidory-oliwie/ MieszamWGarnku     Artykuł Domowe, suszone pomidory w oliwie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szarlotka Apple Pie wg Aeex 106

świetna, spędziliśmy czas poza domem, na łonie przyrody, ze znajomymi. Były rozmowy, żarty, wygłupy – słowem prawdziwy relaks. Dzisiaj dzień ciągnie się leniwie – obiad, na który zrobiłam m.in. przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, potem ciasto, znalezione na kwestii smaku, na pyszny deser. Obiad pewnie już macie, ale może skusicie się na deser? Zapraszam. Składniki: Ciasto: • 450 g mąki pszennej tortowej

W mojej kuchni
JESIENNA SURÓWKA Z DYNIĄ 225

Przeglądając różne blogi, zauważyłam, że dynia najczęściej wykorzystywana jest do zup lub zapiekana. Małą popularnością cieszy się dynia na surowo, a przecież jest taka smaczna :) W sobotę zakupiłam na rynku piękne dynie muszkatołowe. Na razie zdobią kuchnię (wraz z warkoczami czosnku i wiechciami ziół przyprawowych), ale już zbieram pomysły na ich wykorzystanie. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 259

TUTAJ 2 lekko czubate łyżki masła  2 lekko czubate łyżki mąki  ok. 300 ml wywaru z gotowania ozora ok. 100 ml śmietanki 30% albo lżejszej, takiej do zup 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny  3-4 duże łyżki drobno startego chrzanu   do smaku - sól, pieprz biały mielony  Jak zrobić ozór w sosie chrzanowym

Smaczna Pyza
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 139

jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili

mojewypiekiinietylko
w przyprawie do kurczaka soczyste udka z piekarnika... 111

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą

W Mojej Kuchni Lubię
Kuchnia azjatycka w restauracji – łatwiej niż myślisz 125

szczególności woka, który powinien być wykonany ze stali węglowej. Jest to uniwersalne naczynie, w którym można smażyć, smażyć na głębokim tłuszczu, a nawet używać do gotowania czy przyrządzania zup. Kolejną ważną kwestią dotyczącą kuchni azjatyckiej jest jej pewnego rodzaju konserwatyzm. Wielu szefów kuchni lubi modyfikować klasyczne przepisy i dodawać do nich swoje autorskie pomysły. Nie ma na to miejsca

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
CURRY Z DYNI, BOTWINKI I CIECIERZYCY 105

Późne lato i wczesna jesień kulinarnie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki.  Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka

Jeść, by żyć w zdrowiu