zupa - 39012 przepisów (strona:1837/2601)

Jak zrobić domowe masło? 905

samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać? Do sporządzenia masła potrzebować będziemy: śmietana 30% lub więcej (u mnie 2 śmietany 30% z Piątnicy, do ubijania i zup – pomarańczowa) pół łyżeczki soli […] Artykuł Jak zrobić domowe masło? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Krem z dyni 127

pyszną i rozgrzewającą potrawę, idealna na takie deszczo-dni. Zainspirowana przepisem na blogu Ostra na Słodko ugotowałam pyszny krem z dyni hokkaido. W ogóle uwielbiam wszystko co dyniowe, ciasta, zupy, pierożki.. Zapraszam i miłego dnia! :) Składniki: 1 mała dynia hokkaido (bez skórki i pestek) 1 cebula starty świeży imbir 1 szkl mleka migdałowego oliwa z oliwek, np. Develey sól

Trufelkowo
Villa Toscania, czy była to podróż do prawdziwej Italii? 126

czułam się "jak w domu", właściciel miło wita gości  i prowadzi do stolika. Obsługa uśmiechnięta i przyjazna. Jeżeli chodzi o czas oczekiwania na posiłki, bardzo szybko otrzymaliśmy dania. Zupa niemal natychmiast, potem wszyscy równo dania główne, na desery również długo nie musieliśmy czekać. Dania przygotowane ze świeżych, dobrej jakości składników, pięknie udekorowane i idealnie ciepłe. Ceny umiarkowane. Gospodarze restauracji

Trufelkowo
Krokiety z mięsem 260

marchewki - 1 duża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce

Apetyczna babeczka
Domowa kostka rosołowa warzywna 438

kostki rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego

Pieguskowa Kuchnia
Jak upiec dynię 155

prostu nie wiedzą jeszcze wszystkiego. Ten krótki poradnik „ Jak upiec dynię „ , przeprowadzi Was po tej prostej czynności. Dowiecie się jak przygotować dynię, żeby była świetną bazą dla zup krem, czy pysznym dodatkiem w sałatkach i daniach obiadowych. Przyszła jesień a wraz z nią półki sklepowe uginają się pod ciężarem dyni. Ja zawsze kupuję dynię hokkaido , ponieważ można

Blendman
Zupka cukiniowa dla malucha (od 6 miesiąca) 302

Panuje przekonanie, że dzieci jedzą chętnie tylko rosół i zupę pomidorową. Wcale nie musi tak być! Warto poszerzać menu malucha o nowe smaki i dawać mu spróbować warzyw w zestawieniach, których wcześniej nie znał. Zupka cukiniowa jest łatwa w przygotowania. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Składniki na 3 porcje: 1 mała cukinia 1 średni ziemniak

Dieta bez mleka
Kotlety mielone z grzybów 97

chodzić po lesie, rozkoszować się przyrodą i przy okazji zbierać grzyby. Ostatnio w pół godziny zebraliśmy dwa ogromne kosze. Część poszła do suszenia i marynowania. Zamroziłam też porcji na zupę i sos, a z pozostałych grzybów, zrobiłam pyszne kotlety mielone. Może nie są zbyt fotogeniczne ale za to bardzo smaczne. Składniki 1 i 1/2 kg grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki

Kasia i jej kobiecy świat
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 160

końcu... Na zwalonym, spróchniałym pniu znaleźliśmy grzybnię kurek! Te znają chyba wszyscy; bez wahania więc nazbieraliśmy całkiem pokaźną ilość. Są to zdecydowanie moje ulubione grzyby; będzie tarta, albo zupa, albo sos... A może wszystkiego po trochu...? Jeszcze się nie zdecydowaliśmy... Tymczasem z trudem nazbieranych owoców czarnego bzu, przygotowałam syrop. Robi się go szybko i prosto, a jedynym składnikiem, którego zdobycie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 302

całego kotleta do ust i gryźć, prawda? Smażone w panierce mięso podane na ryżu może wydać się za suche – katsudon podaje się więc najczęściej z dodatkiem gorącego bulionu lub zupy miso , nałożonych w osobnej miseczce. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Rozcięciem układamy na desce i znowu kroimy cebulę wzdłuż – na cienkie piórka. Mięso oczyszczamy z odstających kawałków tłuszczu

Karo in the Kitchen
Bułeczki z pesto 108

Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii

wyzwania kuchenne
Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado 110

odrobinę wody Warzywa podajemy na sałacie, polane sosem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/pieczone-warzywa-sezonowe-sosem-awokado/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Grzyby w occie - przepis uniwersalny mojej babci. 189

pokoleń. Jest to bardzo skuteczny sposób, by zachować je na długo. Takie marynowane borowiki, podgrzybki czy nawet pieczarki są idealnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj mój Małżonek wyniósł ze swojego domu rodzinnego).  Niektórzy kładą grzybki jako zakąskę - w każdym razie, warto mieć kilka słoiczków, zwłaszcza kiedy grzybów w lesie jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Puder z kani i borowików 167

macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty - ale oczywiście możecie

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta z czerwonej papryki dla leniwych 169

Papryka w kuchni Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki

Kulinarne przygody Gatity