zupa - 39353 przepisów (strona:1868/2624)

Syrop z sosny 139

domowy sposób na poprawę naszej odporności. Przy tym jest on wyjątkowo niedrogi. Moja propozycja wymaga jednak nieco więcej cierpliwości, ale o tym w przepisie. Polecam też wam moją wiosenną zupę kalafiorową. Składniki – syrop z sosny kobiałka pędów z sosny ok. 1 kg cukru Przepis Pędy sosny, które użyjemy muszą być zielone, a igła na nich musi być bardzo delikatna

Kuchennyviral.pl
Omlet cesarski – Kaiserschmarrn 157

stron dodając odrobinę masła. Podajemy z owocami, cukrem lub dżemem. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/omlet-cesarski-kaiserschmarrn/ MieszamWGarnku Artykuł Omlet cesarski – Kaiserschmarrn pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CHŁODNIK ZIELONY 156

małym ogniu.Jeszcze raz doprawić. Ostudzić. Koperek drobno siekamy, pęczek rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.Dodać jogurt naturalny lub śmietanę ,albo inny zabielacz.Ja wolałam taka czystą zupę pełną witamin

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety z pieczarek 189

których nakupiłem w niemalże hurtowej ilości i nie miałem co z nimi zrobić, ale absolutnie tego nie żałuję. Wyszły obłędne. Szukasz innego sposobu na wykorzystanie pieczarek? Może zainteresuje Cię zupa krem z pieczarek . Jest delikatna, kremowa i stosunkowo lekka, pomimo dodatku mleczka kokosowego. Wegańskie bolognese natomiast, to bardzo podobne składniki z jakimi mamy do czynienia w dzisiejszych kotletach, ale dzięki

Blendman
Kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsem drobiowym 164

oczkami. Wlać rosół, sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rosół przecedzić i wlać do pudełek i do zamrażarki. Będzie na później jako baza do dań lub zup. Przygotowanie masy na kluski – ugotować do miękkości ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać i zmielić przez maszynkę lub przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki oskrobać i zetrzeć

Kuchnia Pokoleń
Domowa przyprawa do Taco 160

Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku.  Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 93

znajduje się dla nas miejsce. Zamawiamy frykuśną wodzionkę – regionalną zalewajkę na smalcu ze skwarkami, grzankami i czosnkiem, która otrzymała wyróżnienie na I Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów – Chochla 2008. Zupa jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki

Raj dla Podniebienia
Deser morelowo – truskawkowy 122

był głodny. Nie miała kulinarnych zeszytów, odziedziczonych przepisów po swojej mamie. Sama na swój sposób łączyła składniki i mieszała w garze niczym czarodziejka. A chochla czasem mieszała jedynie zupę kminkową z zacierkami. Ale babcia podobno potrafiła tak ją przyrządzić i doprawić, że smakowała nawet tym unikającym kminku. Moja druga babcia polegała na książkach kucharskich, często wycinała sobie przepisy z gazet

Raj dla Podniebienia
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach 127

sobie wiele skarbów. Wyciągałam odłożone do lamusa miski, z których nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już

Raj dla Podniebienia
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone 132

grzybach wodą. Kiedy grzyby zmiękną, doprawić je solą, pieprzem i szczyptą suszonego rozmarynu. Na sam koniec sos zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne sosy, w oddzielnym garnuszku, mieszając mascarpone z kilkoma łyżkami gorącego sosu grzybowego. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony

Raj dla Podniebienia
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 153

przez dwa dni, a czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego

Raj dla Podniebienia
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 166

Szparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego szczypiorku

Wanilia i Kardamon
Rosół drobiowy 181

Jeszcze sześć lat temu nie przepadałam za tą królową zup. Szczerze powiem, że nawet nie pamiętam  co mi w niej nie pasowało. Wszystko się oczywiście zmieniło, kiedy byłam na studiach i zatęskniłam za domową kuchnią. Świeżą i pachnącą, a nie mrożoną i odgrzewaną z jaką miałam na co dzień do czynienia. W końcu się zebrałam. Było kilka telefonów

Justa próbuje gotować
Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami 267

dociskamy. Chłodzimy w lodówce 2-3h. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/batony-fit-maslem-orzechowym-amarantusem-orzechami/ MieszamWGarnku Artykuł Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
“W słoiku” – recenzja 164

dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata

Ugotowane pozamiatane