zupa - 39805 przepisów (strona:1874/2654)

Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 197

potem zagoniono "do roboty". Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Nowicki, a potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę

kolorowotorcikowo
Crème fraîche 181

rème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu fracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée , na którą przepis podam niebawem. To, co czyni

Food Square
Faszerowane pieczarki na grilla 309

carpaccio lub sałatki.  Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane batatami 218

następnie odłóż do przestygnięcia. Zblenduj batata z przyprawami, mleczkiem kokosowym i czosnkiem na gładką masę. Pomidory umyj, następnie delikatnie wydrąż miąższ (nie będzie już potrzebny, odłóż go np. do zupy) Nafaszeruj pomidory masą ziemniaczaną, ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera

Powiedz dietom nie
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi 241

Wszystkie składniki mieszamy i smażymy niewielkie ok 5 cm placuszki. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placuszki-bananowe-platkami-owsianymi/ MieszamWGarnku Artykuł Placuszki bananowe z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
zasmażana kapusta kiszona z jabłkiem... 300

woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jabłka 2 sztuki, mąka pszenna 1 łyżka kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty, po ugotowaniu

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-żeberka cielęce z cebulowym sosem... 184

Składniki: żeberka cielęce 1,2 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat, smalec 1 łyżka, cebula 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki żeberka cielęce pociąć na porcje, natrzeć dobrze całym opakowaniem przyprawy Prymat, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki w garnku szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta ze szparagami i serem 229

płatki migdałów. Przed podaniem tarty, posypujemy ją płatkami. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/tarta-ze-szparagami/ MieszamWGarnku     Artykuł Tarta ze szparagami i serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sos mojo verde do jajek 264

sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario" . Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą

SzczyptaSmaQ
Omlet ze szparagami i chili 189

mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem

Kulinarne przygody Gatity
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 366

warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek ziarna kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową. Nie pomylcie tutaj mąki

Karo in the Kitchen
Sernik Królewski 281

stopniach. Studzimy w piekarniku. Sernik najlepszy jest na kolejny dzień. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krolewski/ MieszamWGarnku   Artykuł Sernik Królewski pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kiełbasa ze słoika 180

prosty.  A efekt, który się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz

Ze smakiem bez glutenu
Kopytka z kaszą jaglaną - bezglutenowe 433

dużo kopytek na raz - w porównaniu z tradycyjnymi kopytkami powinno to być o 1/3 mniej - nie należy ich nazbyt długo gotować, parę sekund za długo i zrobi się zupa - jak tylko woda zacznie się pienić należy je natychmiast wyciągać - najlepiej wyławiać je łyżką cedzakową - wylewanie ich na durszlak zapewne je uszkodzi. Kopytka są fajnie mięciutkie i pulchne. W smaku trochę

Ze smakiem bez glutenu
Słowacki Raj i dwa dania górskie - clafoutis i kasza ze skwarkami 202

taką atrakcję, to dojazd i wskazówki dojścia, mogłyby być lepiej oznaczone. Oczywiście zwiedziłem zamkową kuchnię. A także mini kuchnię w sali tortur, w której przygotowywano różne ciekawe "zupy" :) No to miejsce odfajkowane. Choć pewnie tam kiedyś (nie za szybko) wrócę, bo zostało mi jeszcze Kysel i Sokół. Tym razem będę szukał noclegu w Podlesoku, który jest centrum towarzyskim

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania