zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:57/102)

Wiosenna zupa kalafiorowo - botwinkowa z bulgurem 171

Takie danie jednogarnkowe na wiosnę czyli to i owo w jednym garnku, mnóstwo smaku i aromatu. Tak też znalazły się tutaj ukochane warzywa: kalafior i botwina

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka chłopska (bezglutenowa) 165

Przedstawiam pomysł na bardzo smaczną zapiekankę, prostą, niewiele składników, a moc smaków i oczywiście bezglutenową. Przepis jest z gatunku tych, co go wszyscy znają, ale każdy

Kawa z mlekiem
ZUPA BURACZKOWA - JAK U BABCI :) 154

sól,  pieprz, 5 łyżek śmietany. Przygotowanie: Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę. Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut. Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut. Koperek siekam. Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną

JejKuchnia
Botwinka z ziemniakami 181

kroimy buraki oraz liście wraz z łodygami. 3. Gdy woda się zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy do zupy. Reszta włoszczyzny nie będzie nam już

Perfect home life
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 133

tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję

wesoła kuchnia
Botwinka 180

całą torbą warzyw, w tym z botwinką. Od razu wzięłam się za robienie zupy, przyznaję że nigdy wcześniej nie robiłam botwinki. I tak naprawdę nie wiem jak powinna smakować, ale gwarantuję że moja wyszła znakomicie :) BOTWINKA (składniki na 3 porcje) Składniki: -  pęczek botwinki (buraki i liście) - 1 duża marchewka - 1 mała pietruszka - 2 duże ziemniaki (najlepiej młode(...)garnka, zalać 1,5 litra wody i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz kostki bulionowe. Gotować aż warzywa zmiękną. Następnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Zdjąć zupę z gazu, mąkę wymieszać z jogurtem i odrobiną gorącej zupy, dodać do garnka, wymieszać wszystko dokładnie. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo

Zgrabne Gotowanie
Klasyczne buraczki zasmażane 91

ścieramy na najdrobniejszej tarce. Na patelni rozpuszczamy smalec, wsypujemy mąkę, mieszamy u podsmażamy. Zasmażkę dodajemy do startych buraków i doprawiamy do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczne-buraczki-zasmazane/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczne buraczki zasmażane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 156

wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 208

wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik 130

zewnątrz jest upalnie, taka zupa jest zbawieniem. 1 l maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam wodą – nie dużo tak, żeby ledwie zakryła buraki. Gotuję około 15 minut. Studzę. Gdy są letnie dodaję

MojaQchnia.pl
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 457

grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy

Kulinarne Inspiracje
Krem buraczany czyli calkiem spóźniony Zupowy Wtorek odc.78 167

pozytywnej energii.  Zaraz, zaraz, ale o czym ja chciałam napisać??? Od wtorku próbuję sklecić posta o pysznej zupie sprzed tygodnia. Może teraz się uda? Inspiracją była książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Tam znalazłam przepis na krem z buraków. Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Botwinka, czyli zupa lata ! 103

mnie ta zupa to smaki lata z dzieciństwa, robię ją tak jak uczyła mnie Mama, ale i tak...tamta była lepsza :) Składniki: 5-6  buraków z liśćmi  5 ziemniaków 2-3 małe marchewki 1 pietruszka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki octu sól pieprz liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego  duża kość drobiowa lub wieprzowa

Apetyczna babeczka
Buraczkowy chłodnik. 162

Chłodnik z botwinką.Składniki dla 4-6 osób:pęczek botwinki lub kilka młodych buraczków;1 l maślanki lub kefiru;ogórek świeży,pęczek szczypiorku;pęczek koperku;pęczek

Miksturownik
Barszcz ukraiński 171

marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja dla Was. Mam już zaplanowany urlop

Magiczne Życie Marty