zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:62/102)

Chłodnik z botwinki 416

Na upały polecam lekkie obiady . N ajlepiej sprawdzi się chłodnik z botwinki ! Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Brazylijska zupa dla teściowej 155

czasu Polonesa wiedzie dyskusję z Brasileiro, że jego zupa brazylijska przypomina podejrzanie zupę gulaszową. Taką samą dyskusję wiodła kiedyś odnośnie słynnych Ocziu Czarnych bo one też brazylijskie:-). Składniki na 10 osób:- 1 kawałek golenia wołowego- 1 mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku

Smaki Brazylii
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami 213

warzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy sok z cytryny.  Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną.  (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw :  kotlety z ugotowanych warzyw   ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy.  6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze

Mój pomysł na
Test blendera Happycall Axlerim 109

wszyscy mają świadomość, że w blenderze można robić nie tylko zupy czy koktajle, ale też…surówki. To spore ułatwienie, bo nie wiem jak wy, ale ja nie specjalnie lubię bawić się w ścieranie warzyw na tarce. Sekret tkwi w użyciu odpowiedniej funkcji. Wrzucamy kilka kawałków warzyw (burak, marchewka) i włączamy na krótką chwilę tryb pulse. Oczywiście musimy robić(...)wyczuciem, żeby nie powstała nam papka. Na zdjęciu surówka z buraka. MASŁO ORZECHOWE Większość sklepowych maseł orzechowych pozostawia sporo do życzenia – cukier, nadmiar soli i olej palmowy są na porządku dziennym. Dlatego jeśli mamy możliwość zrobić samemu masło orzechowe, bez zbędnych dodatków, powinniśmy z tego korzystać. Jak widzicie na zdjęciu blender Happycall bardzo dobrze radzi sobie z miksowaniem orzechów

Powiedz dietom nie
Wigilia i Boże Narodzenie: Barszcz z kiszonych buraków 127

Cześć Już myślałam, że nie zdążę wypróbować i opublikować przepisu na barszcz na kiszonych buraczkach. Pierwsza porcja kiszonych buraków niestety mi zapleśniała i musiałam przygotować

blog.moje-pasje.info
Chłodnik z buraków 170

Chłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Pełen zdrowej zieleniny zatopionej w wywarze z buraków.

Przepisy Kulinarne
Mrożona botwinka 218

Bardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym. Składniki

Kuchnia domowa Ani
Buraczkowa – czyli barszcz nie ukraiński 159

Nie wiem czego mi ostatnio brakuje, ale na pewno znajduje się to w burakach. O dziwo, warzywie przeze mnie znienawidzonym do szpiku w dzieciństwie. Oprócz

Nie Bo Piekło
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 206

skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.  Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka(...)kładziemy pokrojonego ogórka, jabłko, seler,  a na to łososia, którego wcześniej możemy delikatnie posypać  grubo mielonym pieprzem i czarną solą. Puder z pumpernikla: Namoczyć w soku z buraka plastry pumpernikla i wysuszyć w piecu w temp 90*C. Blenderować suche pieczywo na grudowatą konsystencję

Plate of Joy
Lekki krem z fioletowej marchwi 123

razie kupiłam ją, aby spróbować jak smakuje. Najprościej zrobić zupę, a żeby podkreślić jej intensywny kolor, padło na krem. Moja marchewka okazała się bogata w swój naturalny barwnik i krem wyszedł w tak intensywnym kolorze, że wygląda jakby był z buraczka 😊 W smaku też odrobinę go przypomina. Takie połączenie buraka i marchwi. A może to tylko moja autosugestia wynikająca(...)temperatury 180 stopni i, jeśli to możliwe, z włączonym termoobiegiem. Podpiec marchewkę aż zacznie się bardzo delikatnie rumienić. (Trzeba jej pilnować, bo szybko może się przypalić.) To naprawdę jest zupa z fioletowej marchwi, a nie z buraczków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kaszą Quinoa, pieczonym burakiem, prażonym słonecznikiem, serem feta i rukolą 222

Sałatka pyszna i zdrowa. Tak na zachciewajkę była zrobiona. Kasza Quinoa od Naura , ser feta, upieczony w piekarniku burak i słonecznik podprażony na suchej patelni. Ja takie bardzo lubię, moje smaki, nawet młody zadowolony, a ostatnio mu coś ciężko dogodzić :-(.  Quinoa inaczej komosa ryżowa, jest to bardzo wartościowa kasza, bogata w pełnowartościowe białko (idealna dla osób, które nie jedzą(...)dodać ją do zup, ciasteczek i deserów. Ma orzechowy posmak, który zostanie nam jeśli najpierw kaszę dobrze wypłuczemy pod bieżącą wodą, ja prażę ziarenka jeszcze na suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa u mnie od Naura 1 opakowanie sera feta 2 średnie buraki 3 - 4 garście

kruche babeczki
Jajko w koszulce i gotowane szparagi 139

przygotowanie. Prawda jest taka, że nie trzeba z nimi wiele robić, żeby były dobre. Wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końce (ale ich nie wyrzucać, można z nich zrobić bardzo smaczną zupę ), a sprężyste i młode pędy zanurzyć w osolonym wrzątku i gotować zaledwie kilka minut. Wyłowić i są gotowe. Idealnym dodatkiem do szparagów jest jajko w koszulce. Również nie tak trudno(...)Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach.   Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki

Dietolog
Barszcz ukraiński 157

gotowego bulionu wyjmujemy cebule, dodajemy buraki i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton 175

mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki

Ugotowane pozamiatane
Kotlety mielone z mozzarellą 246

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania