Składniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa
W Mojej Kuchni Lubięodcedzamy bulion z warzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną. (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. 6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze 2 ząbki
Mój pomysł naŚwięta, święta i po świętach… Dużo jedliście pysznych potraw ostatnio? Pewnie tak. U mnie jak zawsze zostało sporo jedzenia. Będziemy jeszcze kilka dni jedli świąteczne
Polska ZupaPrzepis pochodzi z książki M. Tombaka " Droga do zdrowia " ... samo zdrowie.Składniki : marchew -280 g ogórek - 85 g burak - 85 g Przygotowanie ; Warzywa doskonale umyć , z marchewki odciąć zielone końcówki Przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soków Wszystkie 3 soki połączyć , wymieszać i pić małymi łyczkami zaraz po przygotowaniu - najwartościowsze ŚWIEŻO przyrządzone . Jest(...)liść laurowy , seler , pietruszka . Zupa z marchwi powinna być spożyta w dniu przyrządzenia . Zawiera wtedy mniej azotanów .1 kg marchwi usuwa glisty zprzewodu pokarmowego w ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej .A teraz o buraku z tej samej książki
Proste Potrawydobrze wiem, że nie tak. ;) A w tego typu wieloskładnikowej zupie świetne jest to, że można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por 1-2 ząbki czosnku
zadanie-gotowanieidealne danie na upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku. W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek
Codziennik Kuchennyróżowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem(...)tylko wrócę z poligonu, wracam też tutaj, by gościć o wiele częściej. ;) (dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku
Kuchenna Kontrrewolucyacykoria, świeży szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można
Kulinarne przygody GatityNa upały polecam lekkie obiady . N ajlepiej sprawdzi się chłodnik z botwinki ! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa upały polecam lekkie obiady . N ajlepiej sprawdzi się chłodnik z botwinki ! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldczasu Polonesa wiedzie dyskusję z Brasileiro, że jego zupa brazylijska przypomina podejrzanie zupę gulaszową. Taką samą dyskusję wiodła kiedyś odnośnie słynnych Ocziu Czarnych bo one też brazylijskie:-). Składniki na 10 osób:- 1 kawałek golenia wołowego- 1 mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku
Smaki Brazyliiwarzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy sok z cytryny. Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną. (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. 6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze
Mój pomysł nawszyscy mają świadomość, że w blenderze można robić nie tylko zupy czy koktajle, ale też…surówki. To spore ułatwienie, bo nie wiem jak wy, ale ja nie specjalnie lubię bawić się w ścieranie warzyw na tarce. Sekret tkwi w użyciu odpowiedniej funkcji. Wrzucamy kilka kawałków warzyw (burak, marchewka) i włączamy na krótką chwilę tryb pulse. Oczywiście musimy robić(...)wyczuciem, żeby nie powstała nam papka. Na zdjęciu surówka z buraka. MASŁO ORZECHOWE Większość sklepowych maseł orzechowych pozostawia sporo do życzenia – cukier, nadmiar soli i olej palmowy są na porządku dziennym. Dlatego jeśli mamy możliwość zrobić samemu masło orzechowe, bez zbędnych dodatków, powinniśmy z tego korzystać. Jak widzicie na zdjęciu blender Happycall bardzo dobrze radzi sobie z miksowaniem orzechów
Powiedz dietom nieCześć Już myślałam, że nie zdążę wypróbować i opublikować przepisu na barszcz na kiszonych buraczkach. Pierwsza porcja kiszonych buraków niestety mi zapleśniała i musiałam przygotować
blog.moje-pasje.infoChłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Pełen zdrowej zieleniny zatopionej w wywarze z buraków.
Przepisy Kulinarne