zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:68/102)

Chłodnik litewski 108

Chłodnik taki zjemy na Podlasiu, do niego obowiązkowo otrzymamy ziemniaki gotowane posypane koperkiem. Przepis według Pani Danguole Marcinkiewicz z Burbiszek , tuż przy granicy z Litwą. 1

królestwo garów
Barszcz ukraiński 108

jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni....   Składniki na garnek  3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz

Gosia gotuje
Barszczyk czerwony na wędzonce 130

Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje

W kuchennym oknie Ewy
Barszcz czerwony zabielany 135

pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: śmietana 12-18% 100 g, Sposób przygotowania: Buraki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, zmielone grzyby(...)przez praskę czosnek i majeranek. Do miski wlewamy śmietanę. Nabieramy chochelkę gorącego barszczu i wlewamy ją powoli do śmietany przez cały czas mieszając. Następnie przelewamy ją do garnka z zupą i mieszamy. Mój barszcz ma dosyć ciemny kolor, ponieważ nie lubię  zbyt dużej ilości śmietany.   Do barszczu dodajemy posiekany koperek, pietruszkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

kulinarne odsłony pati
Tradycyjny barszcz ukraiński 120

koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie

Cztery Fajery
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 122

Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jaglane z pieczarkami (wegańskie i bezglutenowe) #14 200

Dziś przedstawiam przepis na najwspanialsze wegańskie i bezglutenowe kotlety na świecie. Te kotlety całkowicie podbiły serca i żołądki mojej rodziny, nawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie

Kawa z mlekiem
Barszcz czerwony zabielany 236

Taki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów czy pasztecików.składniki:1

Monia miesza i gotuje
Buraczki na zimno z jabłkiem 157

postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 236

kaszubska czy ser koryciński. Karol przygotowuje trzy dania oparte o produkty wytwarzane tradycyjnie i takie posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne: hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym, zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek oraz kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem. Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym Wegetariański hamburger(...)drobną kostkę. Przekładamy do miski, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, majonez, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku i mieszamy dokładnie. Buraki kroimy na cząstki, w tzw. czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę pszenną, gryczaną, suche drożdże, kminek, cukier, sól do smaku z ciepła wodą. Dokładanie

WojnaNaSmaki.pl
Hummus w słoiku. 142

słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak

U Fiolki
Hummus w słoiku. 189

słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak

Fiolka w kuchni
Chłodnik 93

1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami , sok z cytryny, sól, cukier, 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu, śmietana 12%, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków

królestwo garów
Barszcz czerwony czysty 261

    Nie wiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą

Passion of Cooking
Chłodnik 155

Najlepszy chłodnik to taki na bazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę

Kuchcik gotuje
Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 100

Chłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja

królestwo garów