1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12
królestwo garówcebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany z ziemniaczkami i sałatką z buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie dowolnie. Królika myjemy i osuszamy. Usuwamy cały tłuszcz, również ze środka. Jeśli są w króliku podroby również je usuwamy. Czas na podział królika. Najpierw oddzielamy(...)następnie wyłamujemy ze stawu i odcinamy do końca. Podobnie robimy z przednimi odnóżami. Pozostał korpus dzielimy na równe części (ok 3-4). Odcinamy szyje i zostawiamy np. na zupę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Usmażone kawałki przekładamy do garnka. Cebule kroimy w kostkę i smażymy
Kolizje SmakówPóźne lato i wczesna jesień kulinarnie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka(...)finalnie otrzymać pyszną, niby orientalną, a jednak klasyczną lecz niebanalną, potrawę pełną zdrowych składników. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiumąki 1 ząbek czosnku koperek sól pieprz cukier Przygotowanie Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3 szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30 minutach ). Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem(...)sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty. Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek i posiekany koperek
R'n'G KitchenJak Wigilia to barszcz. Najlepszy ten na domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście
Z Majeczką w kuchniPrzygotowywanie zupek dla niemowlaka bywa inspirujace;) W ferworze gotowania i miksowania zrobiłam krem z brokułów. Dziewczyński - bo z różową chmurką ze śmietany. Składniki pół paczki mrożonych
Kulinarne Inspiracjetego skomponowane tak, by miały wysoką wartość odżywczą i w każdym daniu znalazły się elementy korzystnie wpływające na układ krwionośny. Przepisy są podzielone: na odżywcze koktajle, śniadania, zupy, dania główne oraz desery. Jest kolorowo, lekko, sycąco i smacznie. Nie znajdziecie tutaj kaloryczności dań, autorzy mówią, że jeśli zastąpicie dietę tradycyjną, na pewno stracicie zbędne kilogramy(...)straciłam zbędny tłuszczyk. Ja na pewno wypróbuję kostki z kaszy manny z pietruszką, bo urzekły mnie swą prostotą i apetycznym wyglądem. Nabrałam także wielkiej ochoty na krem z pieczonych buraków z pomarańczą, bo bardzo mnie takie połączenie smaków zaintrygowało i zaciekawiło. Książka napisana z pasją i to się czuje w każdym słowie, w każdej dobrej radzie. Ja poczułam
Cynamonowe szczęścieDni coraz cieplejsze więc to idealny moment, aby przygotować pierwszy chłodnik w tym roku. Chłodnik przygotowuje się bardzo szybko, gdyż zaoszczędzamy czas na gotowaniu botwinki
kulinarnyJaPyszny czerwony barszczyk z dodatkiem suszonych grzybków i domowego zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji
Monia miesza i gotujeZawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny
Smaki EwyDzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie MartyMaciej Nowak, czyli wszystko z karty i potem to zjeść, Jeśli jest to niemożliwe to absolutnym minimum jest po jednym daniu z każdej kategorii – przystawkę, przekąskę ciepłą, zupę, danie główne i deser. No i oczywiście ze 2 wina i herbatę, żeby zobaczyć, czym się poi gości. Dobrze by też było dowiedzieć się, kim są właściciele. Bez tego(...)słoniną i kiszonym ogórkiem z Hajnówki Carpaccio z jelenia z serem bursztyn i marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji
Ugotowane pozamiatanedanie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak w wersji botwinkowej z burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie jak słodko-kwaśne pieczarki z bryndzą i pietruszką czy grzanki z kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku(...)zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie. Na początek Kasia proponuje
Mr. Tastespółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto(...)owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeść