zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:76/102)

Kryzysowa wigilia 176

kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami(...)dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy razem z grzybami. Z prawie całej paczki mąki oraz płynów ugniatamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz czerwony na śliwkach suszonych 141

Taki sposób podania barszczu bardzo odpowiada wszystkim domownikom. Przepis odziedziczyłam po babci. Jest zdrowy i naprawdę smaczny! Śliwka w tym barszczu jest jak "wisienka na torcie

Tradycyjna Kuchnia
Dieta CZTO, dzień siódmy 123

nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie 20 g ser twarogowy półtłusty 105 g chleb żytni(...)orzechy włoskie 25 g miód pszczeli   Obiad   120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis:   zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie w całości obtoczyć pierś z kurczaka. Włożyć da żaroodpornego naczynia i wstawić

Kucharzyca
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 164

W moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką

Kulinarne Inspiracje
Muke Mu2G - najwolniejsza na rynku wyciskarka do soków 140

standardy norm unijnych. W zestawie znajdują się 3 sita. Każde z nich można wykorzystać w innym celu kulinarnym. Sito z małymi otworami przeznaczone jest do twardych warzyw i owoców (buraki, jabłka) oraz soczystych takich jak pomarańcze czy gruszki. Wytwarza klarowne soki z niewielką ilością miąższu. Dodatkowo można przygotować mleka roślinne np. z migdałów czy soi. Mleko sojowe możemy następnie(...)wykonać peelingi i maseczki do naturalnych zabiegów kosmetycznych. Trzecie sito, tak zwane ślepe, nie posiada żadnych otworów. Miażdży owoce na mus o gładkiej konsystencji. Oprócz tego przyrządzi bazy do zup-kremów, lody i sorbety, masła orzechowe. Dane techniczne: Model:  Muke MU2G Typ urządzenia:  Wyciskarka wolnoobrotowa do soków Prędkość (ilość obrotów na minutę):  30 obrotów na minutę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 180

można jeść? - tylko i wyłącznie warzywa niskoskrobiowe oraz owoce niskocukrowe, za to bez ograniczeń ilościowych. Żeby ułatwić Wam ogarnięcie tematu do dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa(...)ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY TŁUSZCZU,  NIE JEMY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 155

przygotowane ogórki są przydatne do spożycia przez minimum pół roku. Kiszoną cukinię przygotowujemy w identyczny sposób. Przed włożeniem do słoików kroimy ją w słupki. KISZONE BURACZKI Co potrzebujemy? - buraki, - ziele angielskie, - liście laurowe, - czosnek, - osolona woda, - słoiki wraz z nakrętkami. Jak zrobić? Buraczki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Filtrowaną wodę gotujemy i solimy (1 łyżka soli(...)przenosimy w chłodne miejsce. Po tym czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane w lodówce do 6 miesięcy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 165

ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany(...)specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu, sosu sojowego,  musztardy, curry,   sok z cytryny,  sól i pieprz

SzczyptaSmaQ
Barszcz wigilijny 130

Nie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień

Czary - gary w kuchni
Chłodnik z botwiny 159

300 g ( ok pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku

Atlas Smaków
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 175

dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora  , stek . Po trzecie, copiątkowa wizyta na targowisku nie mogła zakończyć się inaczej niż właśnie z kalafiorem w koszyku, stosy śnieżnobiałych główek drażniły wzrok na każdym straganie. Skoro(...)skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej   - wszystkie smaczne i zdrowe!  Składniki: ok 15 małych szt Czas przygotowania: 40 min Kotlety 1 średniej wielkości kalafior

Słodki Kompromis
Polędwiczki wieprzowe smażone 446

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa

kuchnia doski
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 172

sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka z ogórka idealnie doprawiona, smak bardzo wyważony, lekko kwaśna lekko słodka. Kawior z tapioki zabarwiony na różowo sokiem z buraka bardzo ładnie prezentował się na półmisku i dodawał daniu koloru. Sama roladka niczego sobie, ale nie jestem dobrym specjalistą w ocenianiu takich dań - zwyczajnie nie przepadam za mięsem w wersji(...)smaków się nie spodziewałam. Polecam każdemu - naprawdę warto tego dania spróbować, choć do lekkich ( przez ową zasmażkę ) ono nie należy. W bardzo elegancki sposób zostało podane kolejne danie - rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami oraz marynowanymi warzywami ( cukinią, marchewką i ogórkiem ).  Zupa wyśmienita i tu znowu mogę nie być obiektywna - po prostu uwielbiam kuchnię azjatycką ! Ale, ale ... pochwały nad danie

kolorowotorcikowo
Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf 125

Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa,  zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka 157

Zupa botwinkowa, to zupa sezonowa. Właśnie teraz jest na nią pora. Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna! Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato. Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka(...)wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę, wlewamy ocet. Po chwili wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę- buraki oraz liście z łodyżkami (posiekane drobno).Po około 20 minutach wlewamy zahartowaną śmietanę . Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Można podać z kulką śmietany oraz gotowanym

Z Kuchni Do Kuchni