słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak
U Fiolkisłoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak
Fiolka w kuchni1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami , sok z cytryny, sól, cukier, 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu, śmietana 12%, 100 g ugotowanych młodych ziemniaków
królestwo garówNie wiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą
Passion of CookingNajlepszy chłodnik to taki na bazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę
Kuchcik gotujeChłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja
królestwo garówwłożyć buraki i czosnek. Zalać wodą z przyprawami. Otwór słoika zasłonić podwójną warstwą ręcznika papierowego i zamocować za pomocą gumki recepturki. Odstawić słoik w lekko zacienione i ciepłe miejsce. Trzymam zazwyczaj na blacie kuchennym, by wygodnie było sięgać każdego dnia. Każdego dnia zdejmować pianę z wierzchu i mieszać zawartość. Robię to łyżką do zupy. Po 4 dniach zakwas można
Weekendy w domu i ogrodzieKiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY
Kolejny blog o gotowaniuktóra poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie(...)wstrętna choroba. Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa
Sajkofanka smakudrobno pokroić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Upieczone buraczki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Na dno garnka dodać masło, roztopić, a następnie wsypać posiekaną botwinkę (wraz z buraczkami). Całość smażyć kilka minut, aż do miękkości botwinki. Następnie zalać wodą i dodać do niej domową wegetę. Gotować kilka minut. Przygotowaną zupę ostudzić
Ugotowaćburaków, dosypujemy kumin i miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy niewielką porcję wrzątku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i cukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką
karmelowyBarszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :) Składniki na
Gotowanie...to proste !Do obiadu proponuję bardzo winną sałatkę z zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiburaków cukrowych i posypałam wiórkami kokosowymi. Przepis dodaję do akcji Kasztany jadalne założonej na Durszlaku przez monjan . A oto ostatni naprawdę trafiony prezent - Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Trafiony bo łączy 2 ulubione zajęcia: gotowanie i jedzenie. W środku mnóstwo przepisów na dania filmowe i piękne zdjęcia. W pierwszej kolejności pojawią się u mnie niebieska zupa porowa Bridget
Qlinarnie i Qlinarniepoczątku kuracji oczyszczającej składającej się z warzyw i owoców. W czasie diety oczyszczającej warzywo-owocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż(...)zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych przypraw...). Przygotowałam specjalną, zdrową wersję tej przyprawy. Sprawdź domową vegetę bez glutaminianu sodu
IzaGotujemłode listki buraka ćwikłowego to jedna z pierwszych nowalijek. Zawiera duzo witamin, żelaza i wapnia,10 antyoksydantów. Odkwsza i odtruwa organizm, ponadto liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piekna i sksu. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych blado różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca. Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi kolorami, że ciężko się powstrzymać i nie zacząć od razu z książki gotować! Tak teraz, natychmiast! Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy
Plate of JoySKŁADNIKI: ( 6 porcji ) 1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody 3 marchewki korzeń pietruszki
Atlas SmakówNie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, ze taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił . W każdym razie zachciało mi się
Kulinarne przygody GatityKażda z pór roku rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCałe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet
Buniabaje w kuchniOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki:
Apetyczna babeczka