zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:74/102)

Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1424

Czas świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest

Smakowite Dania
Zupa botwinkowa z awokado 165

Botwina króluje na straganach. Pewnie w wiekszości domów gości na stołach. Przygotowałam ją z awokado    pęczek botwiny młoda marchew jogurt naturalny celula ząbek czosnku

AZgotuj!
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 137

bulionu. Bulion mięsny ma się gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach – czyli wbrew temu, co mówią wszystkie polskie przepisy – starłam buraki, marchew, pietruszkę, kawałeczek selera, a cebulę pokroiłam w drobniutką kostkę. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pokrojoną cebulę. Następnie dodałam starte warzywa wraz z octem i szybko „zeszkliłam(...)szklanki – barszcz ma być lekko kwaskowaty, jednak nie tak intensywny jak „nasz” czerwony). Dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do zupy. Mięso obrałam od kości, pokroiłam na małe kawałki i dodałam do zupy. Całość gotowałam jeszcze, dopóki ziemniaki nie zmiękły. Barszcz podałam tradycyjnie ze śmietaną, koprem i pietruszką oraz z domowymi pampuchami

Kate's Kitchen
Buraczki zasmażane 151

jeść codziennie... Mam też plan, że przygotuję w tym roku mnóstwo słoiczków z buraczkami, by mieć na całą zimę. Dzisiaj przepis na obłędne buraczki zasmażane. Składniki: 0,5kg buraków 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 100ml wody sok z jednej cytryny szczypta soli, pieprz Buraczki gotujemy na miękko – w wodzie, piekarniku lub na parze. Moje(...)starte buraczki, sok z cytryny i cukier. Następnie wlewamy wodę, mieszamy całość, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupowar mimo wskazania samej nazwy nie jest tylko do zup :) bez problemu ugotujemy w nim warzywa na parze, jajka, pokruszymy lód, zmiksujemy koktajl i ugotujemy zupę oczywiście. Dla mnie to idealny sprzęt wyjazdowy

Gotowanie i blogowanie
#24 Chłodnik z buraka 168

Nastał ten czas, kiedy z domu można wyjść bez kurtki, spacerować bez końca i cieszyć się życiem! Dlaczego? Bo jest bardzo ciepło. Jako że jestem osobą

Taste of imagination
Barszcz z uszkami 212

 Dzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub

Smaki Edyty
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 174

cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać.  II Danie 13:00 Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Kiedy to przestały nam smakować (i nie służyły(...)cierpliwości i średnio wychodzi mi jeden na 5 minut. Nadzienie to ugotowana zielona soczewica, zeszklona na maśle klarowanym cebulka, surowe jajko i przyprawy. Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z buraka, jabłka i gruszki. Na początku Lili nie posmakował, bo mówiła, że za kwaśny (według mnie baaaardzo słodki). Jak drugi raz skosztowała to chciała więcej i więcej.  Kolacja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Barszcz czerwony czysty 121

"Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI

Wiem co jem
Jak w domu uprawiać – zrobić kiełki? 92

Kiełki to trochę niedoceniany i może już zapomniany dodatek do twarożków, kanapek, zup czy sałatek. Kiełki nasion zawierają bardzo cenne dla organizmu minerały czy witaminy. Znajdziemy tutaj żelazo, potas, magnez, kwasy omega3, witaminy A, B, C, K oraz wiele innych. Zjedzenie niewielkiej porcji kiełków, da nam tyle samo witamin i minerałów jak zjedzenie całego warzywa. To właśnie całe bogactwo warzyw(...)zaczynają kiełkować, przekazując młodej roślince wszystko co najlepsze. Kiełki możemy jeść w dużych ilościach, ponieważ zawierają niewiele kalorii. Kiełki możemy zrobić z nasion: rzodkiewki, brokułu, grochu, owsa, lucerny, soji, buraka, fasoli, kozieradki, rzeżuchy, pszenicy czy koniczyny…można tutaj wymieniać długo. Pyszne kiełki z fasoli mung, są stałym elementem kuchni wschodniej. Do robienia kiełków, najlepiej użyć nasion specjalnie do tego

Mieszam w Garnku
BARSZCZ CZERWONY 166

BARSZCZ CZERWONY   Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma

Moja Książka Kucharska
Barszcz czerwony 137

Barszcz czerwony robiłem już kilka razy i zawsze coś dopracowywałem, teraz wreszcie mogę mogę powiedzieć że mam kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim

Mechanik w kuchni
Jak upiec dynię 159

prostu nie wiedzą jeszcze wszystkiego. Ten krótki poradnik „ Jak upiec dynię „ , przeprowadzi Was po tej prostej czynności. Dowiecie się jak przygotować dynię, żeby była świetną bazą dla zup krem, czy pysznym dodatkiem w sałatkach i daniach obiadowych. Przyszła jesień a wraz z nią półki sklepowe uginają się pod ciężarem dyni. Ja zawsze kupuję dynię hokkaido , ponieważ można(...)koniec – gdy dynia zostanie upieczona (sposób poniżej) , bardzo łatwo pozbyć się ze skóry. Inne przydatne poradniki Dla adeptów kuchennych igraszek: jak upiec paprykę , jak upiec czosnek , jak upiec buraka , jak ugotować strączki , jak gotować ryż , jak ugotować bób . Ponadto, jeśli szukacie porad dotyczących sprzętu, to polecam wpisy: jaki blender wybrać oraz jaki malakser wybrać – bo dobry sprzęt

Blendman
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 152

najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków(...)weekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów z dzika w leśnym sosie, podanych z pęczotto żurawinowym i soczewicą oraz marynowaną kapustą i tartym burakiem, ale oferta zmienia się często w zależności od okazji i sezonu. Personel „Gniewka” zawsze się stara (c hoć powiem szczerze, że nie zawsze mu to wychodzi ). Nigdy nie czekaliśmy

Smaki Ewy
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 173

żeby jeść zdrowo i nie zbankrutować. 1. JEDZ KASZE I ZUPY Są tanie, bogate w składniki odżywcze, zdrowe. Zupy mogą stać w lodówce kilka dni, a co najważniejsze - porządną zupą naprawdę można się najeść! 2. RÓB W DOMU WŁASNE MIESZANKI (MUSLI, WARZYWA NA PATELNIE, PRZYPRAWY ITD.) Za sprzedawane w sklepie gotowe produkty płacisz nierzadko kilka razy więcej niż za zrobienie(...)warzywa). Podobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE I WARZYWA Korzystaj z polskich produktów takich jak jabłka, buraki, rzodkiewka, pietruszka itd. Kupuj je w sezonie, czyli wtedy kiedy są najtańsze. Pamiętaj, że owoce i warzywa świeżo po zbiorach mają najwięcej witamin. Polecam zapoznanie się z kalendarzem sezonowości

Powiedz dietom nie
Zakwas na barszcz czerwony 117

Bardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama Barszcz na

NiePieprz.pl
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 120

reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek

Kulinarne przygody Gatity